Konya'da bağış konusundaki farkındalık zayıf!

Konya'da bağış konusundaki farkındalık zayıf!

Vaka ve ağır hasta sayısındaki artışta Türkiye'de her zaman ilk 10'da olan Konya'da immün plazma bağışına ihtiyaç son günlerde yine arttı. Korona ile mücadelede 1 yıl geride kalırken, şehirde bağış konusundaki farkındalık hala ise zayıf. 

Türkiye'de son 1 ayda ağır hasta sayısının artmasıyla beraber  immün plazma stoğu da eridi. Özellikle Konya'da ihtiyacı karşılayacak oranda plazma bağışının olmaması endişeleri artırdı. Şehirde ciddi anlamda immün plazma açığı oluştu. Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi plazma bağışının yapılabildiği hastaneler. 

FARKINDALIK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILMIŞTI

Konya İli İmmün Plazma Bağışçı ve Koordinasyon Merkezi 2020 yılının Ağustos ayından itibaren çalışmalarını başlatmıştı. Koordinasyon Merkezine ait 7 farklı telefon numarası paylaşılarak, plazma bağışı noktasında ihtiyaçların karşılanması amaçlanmıştı. İl Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde Koordinasyon Merkezlerinin daha fazla kişiye duyurulması adına çalışmalar da hız kazanmıştı. Hazırlanan afişlerle, farkındalık artırılmak istenmişti. Şehrin genelindeki bilboardlara bu afişler yerleştirilmişti. Afişlerin üzerinde de plazma bağışının neden önemli olduğuna dair bilgiler de yer almıştı. Aynı zamanda bağış ile ilgili vatandaşın aklındaki soru işaretleri de giderilecekti. Konya İli İmmün Plazma Bağışçı ve Koordinasyon Merkezi numaraları ise şöyleydi: “310 45 13, 310 44 24, 310 44 99, 310 43 77, 310 43 69, 310 45 12, 310 43 42.” 

NORMALLEŞME SONRASI BAĞIŞA İHTİYAÇ YENİDEN ARTTI

Vaka ve ağır hasta sayısının en fazla arttığı iller arasında yer alan Konya'da son günlerde plazma bağışı ihtiyacı da arttı. Farklı sosyal mecralarında “Covid-19 hastalığını yenmiş, iyileşmesinin üzerinden 14 gün geçmiş ve Covid-19 testi negatifleşmiş” kişilerin plazma bağışında bulunması için hasta yakınlarınının iletişim numaralarını ekleyerek, yaptığı paylaşımlarda da gözle görülür bir artış oldu. 2020 yılının son iki ayında, 2021 yılının ilk 2-3 ayında Konya'da immün plazma bağışına ihtiyaç gözle görülür oranda azalmıştı. Kısıtlamalar, ağır hasta sayısında bir dönem düşüşe sebep olmuştu. Gelinen süreçte normalleşme kararlarıyla birlikte vaka ve ağır hasta sayısının da artmasıyla bağışa ihtiyaç tekrar arttı. Bazı doktorlar da hastalığı atlatlmış kişileri, olası çok daha büyük bir plazma ihtiyacı krizinin önüne geçebilmesi adına bünyesinde ruhsatlı aferez merkezi olan hastanelere bağış için çağırıyor. 

UYGUN PLAZMA BULUNAMIYOR

Plazma bağışının ne olduğunu ve ne işe yaradığı konusunda  vatandaşın yeterince bilgisi ise aradan geçen 1 yıla rağmen bulunmuyor. Sosyal medya üzerinden yetkililere çağrıda bulunan hasta yakınları, farkındalık oluşturabilme adına yetkililerin bir an önce devreye girmesi gerektiğini söylüyor. Doktorlar, durumu ağırlaşan hastalara plazma tedavisini uygun görürken, bağış yapılamadığı için hastalar acıya, yakınları da çaresizliğe mahkum ediliyor. Bugün Konya'daki çoğu hastanede hastalara uygun plazma bulunamıyor. 

EMRE ÖZGÜL 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.