Konya'da 302 bin mükellefe ödeme kolaylığı

Konya'da 302 bin mükellefe ödeme kolaylığı

Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile ilgili Kanun'un borçlu mükellefler için birçok avantajı beraberinde getirdiğini söyledi

Konya Vergi Dairesi Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında konuşan Sıtkı Aksöz, kamuoyunda 'Torba Yasa' olarak bilinen 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile ilgili Kanun'un, 25 Şubat tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Bu kanun ile mükelleflere kaçırılmaması gereken pek çok imkan sağlandığını, bunlardan en önemlisinin borçların yeniden yapılandırılmasına sağlayan düzenleme olduğunu ifade eden Aksöz, Konya'da 302 bin 157 borçlu mükellefin bu imkandan yararlanabileceğini bildirdi.
Aksöz, 288 bin mükellefin borcunun 5 bin TL'nin altında olduğunu dile getirerek, “Başvurulması halinde 31 Aralık 2010 tarihi öncesi borçlar yeniden yapılandırılacak. İstenilmesi halinde yapılandırılmış borçlar 36 ayda 18 taksitte ödenebilecek. Yapılandırmaya müracaat edilmesi ve taksitlerin düzenli ödenmesi halinde herhangi bir haciz işlemi ile karşılaşılmayacak. Böylece iş ve işlemler vergi borcu problemi olmadan yürütebilecek. Mükellefler, Yapılandırma Kanunu'ndan yararlanması halinde borçlarından dolayı ihalelerde sorun yaşamayacak. Ayrıca, yapılandırma sırasında herhangi bir teminat istenilmeyecek” dedi.
Yapılandırmadan yararlanılması halinde varsa vergi cezalarının silineceğini, hesaplanan gecikme faizi ve zamların yerine ilgili dönemlerde geçerli olan Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık değişim oranlarının uygulanacağını kaydeden Aksöz, “Bu şekilde hesaplanan borcun peşin ödenmesi mümkün olduğu gibi ikişer aylık dönemler itibariyle 6, 9, 12 ve 18 eşit taksit halinde de ödenebilecek. Yapılandırılan borçların peşin veya taksitli olarak kredi kartıyla da ödenmesi mümkün olacak. Birikmiş borçların tasfiyesine yönelik büyük bir imkan sunan ve mükellef lehine pek çok uygulama getiren söz konusu düzenlemeden faydalanması mükelleflerimizin menfaatine olacak” diye konuştu.
120 TL'nin altında kalan 'Sigara Kullanımından Kaynaklanan Cezalar' hariç tüm idari para cezalarının, 12 TL'nin altındaki geçiş ücretlerin kanun kapsamında olduğunu ve bu tür ceza alanların borcunun sistemden otomatik silineceğini kaydeden Aksöz, “Kanunla getirilen bir diğer imkan, 2006-2009 dönemlerine ilişkin olarak yıllık gelir, kurumlar, stopaj ve katma değer vergileri için matrah ve vergi artırımı düzenlemesidir. Buna göre, söz konusu dönemlerin tamamında veya istenilen bir dönemde matrah ve vergi artırımı yapılması mümkündür. Matrah ve vergi artırımı yapılan vergi türleri için artırım dönemleri vergi incelemesine tabi tutulmayacak. Bir diğer imkan ise, defter kayıtları ile işletmenin gerçek durumunun uyumlu hale getirilmesine izin verilmesidir. Buna göre, işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar, kayıt altına alınabilecek. Dava aşamasında bulunan ihtilaflı durumlar için mükellef yargı sürecini sonlandırırsa vergi borcunda indirim yapılacak, vergi aslına bağlı cezalar ile gecikme faizinden tümüyle vazgeçilecek” şeklinde konuştu.
Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, 2 Mayıs 2011 tarihine kadar başvuranların kanundan yararlanabileceğini, borçlu mükelleflere ulaşmak için kamuoyuna büyük görev düştüğünü, en büyük desteği serbest muhasebeci ve mali müşavirlerden beklediklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.