Konya Tanıtım Günleri İstanbul’da başladı

Konya Tanıtım Günleri İstanbul’da başladı

Konyalı Sanayici ve İş Adamları Derneği'nce İstanbul Yenikapı Fuar Alanı'nda düzenlenen Konya Tanıtım Günlerinde hemşehriler bir araya geldi.

KONSİAD (Konyalı Sanayici ve İş Adamları Derneği'nce İstanbul’da düzenlenen Konya Günleri önce gün düzenlenen törenle kapılarını ziyaretçilere açtı. Eski başbakanlardan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Konyalı olan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ve 26. Dönem İstanbul Milletvekili Abdullah Başcı'nın yanı sıra Meram, Karatay, Selçuklu ile ilçe belediye başkanlarının katıldığı açılışta, Selçuk Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu, Bozkır Kaşık ekibi ve Grup Kaşıks da dans gösterisi gerçekleştirdi.

Eski başbakanlardan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, etkinlik vesilesiyle Konyalıların, İstanbul'da yaşayan hemşerileriyle kavuştuklarını belirterek, bunun hazırlanmasında emeği geçen KONSİAD'a ve Konyalı iş adamlarına teşekkür etti. Konya'nın tanıtılmaya ihtiyacı olmayan bir şehir olduğunu belirten Davutoğlu, "Hz. Mevlâna'nın irfanıyla dünyada tanınmış, Selçuklu devlet geleneğimizde bu topraklara mühür vurmuş bir şehir tanıtımdan daha çok başka şehirlere öncülük eder ve işte böyle bir cihan baş şehrinde, eğer bir faaliyet yapılmış ise ben ona tanıtımdan daha çok 'Vuslat' şehri diyorum çünkü bu ilk başkentimiz Konya'nın cihan başkentimiz İstanbul'la, Hz. Mevlâna'nın Hz. Ebu Eyyübel Ensari ile, Alaaddin-i Keykubat'ın Kanuni Sultan Süleyman ve Sultan Fatih ile vuslatıdır." dedi. Konya'nın önemli bir merkez şehri olduğunu dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:” Selçuklu asırlarıyla İstanbul'un fethinin alt yapısı, Konya'da hazırlanmıştır. Eğer Konya Haçlılara direnmemiş olsaydı, eğer Konya bütün o güzel hasletleriyle bu topraklara mührünü vurmamış olmasaydı İstanbul'un fethi de mümkün olmazdı. Hem manevi geçmişimiz, hikmetimiz, irfanımız, devlet geleneğimiz, hem de bu toprakları bir tahıl ambarı olarak da besleyen ziraatımız, sanayimiz, İpek Yolu'nun merkez şehri olarak ulaşımımız, Anadolu'yu bizim yurdumuz yapmıştır. Bilinsin ki Konya dimdik ayaktayken, bu topraklara ve bu ülkeye kimse tuzak kuramaz, hiç kimse Konya'nın oluşturduğu manevi mirası dağıtarak Türkiye üzerinde hesap yapamaz." 

2-2_880x440-003.jpg

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da Anadolu Selçuklu Devleti'nin kadim başkenti Konya'yı, Osmanlı Cihan Devleti'nin kadim başkenti İstanbul'da ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Fuarın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Yerlikaya, bir Konyalı olarak İstanbul Valiliği görevinin ilk ayında böyle güzel bir organizasyona ev sahipliği yapmanın İstanbul ve kendisi için çok kıymetli olduğunu belirterek "Bizler burada hem muhabbetimizi arttırıyoruz, hem sahibi olduğumuz kadim medeniyetimizin hasletlerini paylaşıyoruz, aynı zamanda iş adamlarımızın geliştireceği yeni güç birlikleriyle ekonomimizi daha da yüceltiyoruz. Bu birlik ve beraberlik bizi biz yapan en yüce değerlerden biridir. Allah birliğimizi, dirliğimizi daim eylesin. Topraklarımızda doğup serpilen zenginliklere karşı yegane sorumluluğumuz budur. Benim için toprağından kopmadan ona vefa duyan herkes özeldir ve kıymetlidir. Kendi kültürümüze kök salmadan evrenseli yakalayamayız, aksi halde savruluruz." dedi. KONSİAD Genel Başkanı Kemal Çelik ise etkinliğin amacına değinerek, "Türkiye'de saygın bir Konya oluşturma mücadelesine katkıda bulunmaktır. Bunu yaparken tek hedefimiz tüm Konyalıları, tarihi, kültürel ve sosyal bağları ile kendisini Konyalı görenleri bir aile halinde görmektir. Konyalılar olarak, İstanbul'da yaşayan tüm hemşerilerimizi buluşmaya davet ediyoruz. Dünyanın en büyük etkinlik alanlarından biri olan Yenikapı Etkinlik Alanında misafirlerimizle buluşmanın heyecanını yaşıyoruz. KONSİAD olarak fuarcılık kapsamında KONEXPO etkinlikleriyle bugüne kadar birçok ticari, mesleki ve kültürel faaliyeti başarı gerçekleştirdik. Bu kez tüm maddi ve manevi değerlerimizi bu etkinlikle tek çatı altında tekrar buluşturmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

MUHAMMET GÜMÜŞ

2-3_880x440-003.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum