Abdullah Leblebici

Abdullah Leblebici

Konya Şeker namerde muhtaç etmedi

Konya Şeker namerde muhtaç etmedi

Sürekli olarak ifade ederim. Yerli ve Milli kuruluşlarımıza sahip çıkmalıyız, destek vermeliyiz diye. “Çünkü elden gelen öğün olmaz o da zamanında gelmez”

Dünyada yaşanan salgın hastalık, ülkemiz sınırlarından içeri girince bir kez daha anladık, yerli ve milli kuruluşlarımızın önemini.

Bir şişe kolonyanın, bir maskenin ve dezenfektanın ederinin üzerinde satılmasını hep birlikte üzülerek izledik.

Koronavirüs hastalığı ile mücadele etmenin ya da hastalık riskine karşı korunmanın en önemli maddelerinden biri de dezenfektan.

Devlet tarafından, Benzin türlerine etanol harmanlanması zorunluluğunun 3 ay askıya alınmasıyla yerli ve milli üretimin önemi bir kat daha ortaya çıktı.

Bu konuda 84 milyon litre ile Türkiye'nin en büyük üreticisi olan Konya Şeker, kapasitesinin tamamını yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede kullanılmak üzere kolonya üretimine ayırdı.

Bilindiği üzere Konya Şeker bünyesinde Biyoetanol Üretim Tesisi bulunuyor.

Konya Şeker, Biyoetanol Tesisini şeker pancarı melasından, yani doğrudan pancardan veya şekerden üretim yapabilecek şekilde tasarlamış.

Tesiste üretilen biyoetanol araçlarda yakıt harmanlama ürünü olarak kullanılmakta ayrıca matbaacılık sektöründe de değerlendirilmekte.

Şeker üretimi sonrası çıkan yan ürün melası değerlendirmek ve ekonomik değeri yüksek ürüne dönüştürmek amacıyla gerçekleştirdiği bu yatırım ülkemizin yenilenebilir enerji alanındaki en büyük yatırımlarından biri.

Ülkemizin biyoetanol kurulu kapasitesinin yüzde 56’sına sahip tesis büyük akar-yakıt dağıtım şirketlerine ürün vermekte.
Biyoetanol Tesisi tarımsal üretim hacmini arttıran, enerji hammaddesi ithaline yapılan ödemeleri, dolayısıyla dış ticaret açığını azaltıcı etkisi olan böylece gayri safi milli hasılaya katkı yaparak ülke ekonomisine 15.5 milyon dolar ile önemli ölçüde katkı yapıyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele için başta ülkemiz olmak üzere tüm ülkelerin etanol ihtiyacının arttığını gerçek.

Bu yüzden ülkeler son günlerde etanol bulmakta oldukça zorlanıyor.

Kolonya ve dezenfektan ürünlere yoğun talep olması sonucu da fiyatında büyük dalgalanmalar olmaya başladı.

NAMERDE MUHTAÇ ETMEDİ

Ülkemizde de kolonya bulunamadığına ve fiyatının çok yükseldiğine dair haberlerin gelmesi ile Konya Şeker can simidi oldu.

Bu konuda Pankobirlik başkanı Recep Konuk ‘ tan rahatlatıcı açıklama da gecikmedi.

Konuk; “Milletimiz de kozmetik ve kimya sanayicilerimiz de kolonya imalatçılarımız da müsterih olsun. İhtiyaca yetecek kadar etil alkolümüz yani etanolümüz var.

Normal zamanlara göre kolonyaya ve dezenfektan ürünlerine olan talep 10-15 kat artsa bile etil alkol arzında sıkıntı yaşatmayacağız”

İşin özü Başkan Konuk¸ "Ülkemizi hiç kimseye muhtaç etmeyeceğiz" diyerek müjdeyi verdi.

Konya Şeker halen "Türkiye'nin etanol ihtiyacının yüzde 56'sını karşılıyor"

Burada bir başka önemli konu daha var, Konya Şeker yerli üretim yaptığı için fiyat dengelemesi de sağlıyor.

Zira bazen paranın geçmediği zamanlar da olur.

Ülkemizi bu zor günler de namerde muhtaç etmediği için Başkan Recep Konuk nezdinde

Konya Şeker’ e ne kadar teşekkür etsek azdır.

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Leblebici Arşivi