Konya Şehir Hastanesi'nde test sonuçları gecikiyor iddiası

Konya Şehir Hastanesi'nde test sonuçları gecikiyor iddiası

Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Konya Şehir Hastanesi'nde test sonuçlarının geciktiğini açıkladı.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Sayıştay Raporundaki verilere ilişkin değerlendirmede bulunarak Konya'daki sağlık sorunları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Konya'daki hastanelerde her konuda aksamalar olduğunu kaydeden Vekil Yokuş, “Devlet gitgide zarara uğruyor, iktidar çözüm üretemiyor” dedi.

Yokuş şu iddialarda bulundu: “Konya Şehir hastanesinde elektrik tüketiminde tasarruf sağlayan sistem olan trijenerasyon/ kojenerasyon sistemi çalıştırmıyor, çok pahalı olan bu sistem âtıl vaziyette bekletiliyor. Bu sistemin ruhsatlandırma işlemlerinde son aşamaya gelindiğinde 9-12 ay içinde faaliyete geçmesi gerekiyor. Ama hastanede, 3 yılı aşmasına rağmen hala kullanılmıyor. Hastane inşaatını yapan şirketin, çamaşırhane, yemek hizmetleri, laboratuvar, görüntüleme, sterilizasyon ve dezenfeksiyon hizmetleri iş ve işlemleri sırasında kullandığı enerji bedelleri, elektrik, su ve iklimlendirme devlet tarafından mı karşılanıyor yoksa ödemesini şirket mi yapıyor belli değil. Burada bir kamu zararı olup olmadığı soru işaretidir. Vatandaşımızın vergileriyle yapılan hastanelerin denetimi ciddiyetle ve incelikle yapılmalıdır. Hastaneyi yapan şirketin ne kadar ticari alan kullandığı belli değil. Uygulama projesinden fazla kullandığı, kiraladığı alanlar ve depolar için idare bir tespit yapıldığına dair bire bulgu yok. Yine burada bir kamu zararı olup olmadığı merak konusudur.”

HİZMETLER AKSIYOR’ İDDİASI

Konya Şehir Hastanesinde aylık bazda bakıldığında, 2021 yılı Ekim ayında yapılan toplam 1 milyon 45 bin 394 adet testten 140 bin 336'sında gecikme olduğunu ve bunun yüzde 13,42 oranına tekabül ettiğini öne süren Fahrettin Yokuş, şu görüşleri savundu: “Bu gecikmeler sağlık hizmetinin kalitesini düşürmektedir. Şehir Hastanesinde kurulan Nükleer Tıp Tetkikleri istem yapıldığı halde neden yapılmamaktadır sorusu başka bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Şirketin temin etmesi gerek mobil görüntüleme cihazı yok. Hastane idaresi bu cihazı kamu hastanesinden getirerek hizmet vermeye çalışıyor. Yine bu durumla ilgili kanuna dayanarak hata puanı hesaplanıp hizmet hata kesintisi uygulanmış mı sayıştay raporunda bir bilgi yok. Yine Şehir Hastanesinde IgA ve IgG testelerin hastane dışında yapılıyor, 200'den fazla test dış laboratuvarlara gönderiliyor. Cihazlar olmadığı için bu hizmet de aksıyor. Vatandaşımız bu konuda da hizmet alamıyor. Konya İl Sağlık Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesinin mahalli idarelerden 7 milyon 887 bin 949 TL su analiz geliri alacağının tahakkuk etmiş olduğu ancak bu gelirin sadece 752 bin 356 TL'sinin tahsil edildiği, 31.12.2021 tarihi itibarıyla 7 milyon 135 bin 592 TL alacağın henüz tahsil edilmediği ve tahsil oranının da yüzde 10'da kaldığı raporda mevcut. Hastaneye kimler neden ödeme yapmazlar?”

Yokuş, sadece Konya'da değil Türkiye'nin her yerinde İl Sağlık Müdürlüklerinde; Sürekli işçilerin yıllık izinlerinin kanuna uygun şekilde kullandırılmadığını sözlerine ekledi.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.