Konya Ramazan'a hazır

Konya Ramazan'a hazır

11 ayın sultanı olan Ramazan ayı geldi. Tüm İslam aleminde olduğu gibi Konya da bu ayı en güzel şekilde karşılamaya hazırlanıyor.

Ramazan ayını faziletini en iyi şekilde yaşamak isteyen Konya, belediyeleri ile esnafı ile haftalar öncesinden hazırlıkların yaptı

Yapılan hazırlıklar hem evlerde hem de iş yerlerinde kendini gösetrdi. Gerekleştirilen hazırlıklar çerçevesinde, Ramazan ayında tok tutma özelliği ile bilinen erişteler evlerde kadınlar tarafından hazırlandı.Yine evlerde yufka ekmekler de yapıldı. Dükkanlarda yapılan hazırlıklarda ise, esnaf kendini Ramazan ayına hazırladı. Konya'da Ramazan ayına özel yapılan düzenlemelerin bazıları ise şöyle:

1.20130707175306.jpg

CAMİLER RAMAZAN'A HAZIR

Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, Ramazan öncesi açıktan 10 sözleşmeli İmam-Hatip ataması yapıldığını aktardı. Ramazan boyunca görev yapacak 81 kişilik bir irşat ekibi oluşturulduğunu söyleyen Özbuğday, “Oluşturulan bu irşat ekibi, muhtelif camilerde bay ve bayanlara vaaz ve irşat hizmetinde bulunacaktır. Ayrıca, Ramazan ayı boyunca Çarşamba günleri bayan vaizler, Cuma günleri ise bay vaizler ilçelerde programlar icra edecektir” dedi. Ramazan ayı boyunca yapılacak vaazların konusu hakkında da bilgiler veren Özbuğday, “Helal kazancın ve helal lokmanın önemi, helal kazanç yolları, helal-haram hassasiyeti, helal kazanç ve helal lokmanın fert ve topluma kazandırdıkları, helal kazanç ve helal lokma bilinci, helal ile yetinmek ve kazancı-lokmayı helal kılmak” konularına önemli oranda yer verileceğini ifade etti.

50 CAMIDE HATIMLE TERAVİH KILINACAK

Ramazan hizmetleri kapsamında Karatay İlçesi'nde; Müsevvit Camii, Karakulak Saadet Camii, Topraklık Hasan Efendi Camii, Bulut Camii ve Birol Polat Kur'an Kursu'nda, Meram İlçesi'nde; Kapu Camii, Akkabak Mehmet Ağa Camii, Harmancık Selbasan Camii, Konevi Camii, İlahiyat Fakültesi Camii, Taşköprü Camii'nde, Selçuklu İlçesi'nde; Karaali Camii, Saray Zülfikar Camii, Otogar Zeki Altındağ Camii, Bilal Habeşi Camii, Sille Erenköy Camii, Akabe Camii, Adnan Sürmegöz Camii, Yörünge Camii, Elmas Camii'nde hatimle teravih namazı kılınacağını söyleyen Özbuğday, taşra ilçelerden de, Akşehir ilçesinde; Fatih Sultan Mehmet Camii, Fatih Camii, Tahtakale Camii, Nimetullah Nahçıvan Camii, Altuntaş Aşağı Mahalle Camii'nde, Beyşehir ilçesinde; Merkez Camii, Cuma Camii'nde, Bozkır ilçesinde; Ulu Camii'nde, Cihanbeyli ilçesinde; Yeni Camii'nde, Çumra ilçesinde; Merkez Çarşı Camii, Merkez Santral Camii'nde, Doğanhisar ilçesinde; Merkez Kuz Camii'nde, Ereğli ilçesinde; Fatih Camii, Yazlık Köyü Karaköprü Camii, Dalmaz Camii, Bağdatlı Camii, Üçgöz Camii'nde, Hüyük ilçesinde; Bilal-i Habeşi Camii'nde, Ilgın İlçesi'nde; Lala Mustafa Paşa Camii, Bilal-i Habeşi Camii'nde, Kadınhanı ilçesinde, İbrahim Paşa Camii'nde, Karapınar ilçesinde; Fettahlı Camii, Yükseliş Camii, Nuri Osmaniye Camii'nde, Kulu İlçesi'nde, Semt Camii'nde, Seydişehir ilçesinde, Merkez Hüdaverdi Camii'nde, Yunak ilçesinde; Merkez Camii'nde, Kutören beldesinde, Merkez Camii'nde, Zengen beldesinde, Merkez Camii ile Kıreli beldesinde Çarşı Camii olmak üzere, toplam 50 camide teravih namazının hatimle kılınacağını söyledi. Özbuğday, tüm camilerde sabah, öğle veya ikindi vaktinde mukabele okunacağını, il genelindeki 67 camide Ramazan ayının son 10 günü itikafa girileceğini, 20 camiye helal kazançla ilgili mahyalar asılacağını ve 10 ilçede Kur'an ziyafeti programları düzenleneceğini dile getirdi. Özbuğday ayrıca, Konya'da bu yıl ilk defa Sultan Selim Camii'nde Enderun usulü teravih namazı kılınacağını da ifade etti.

2.20130707175533.jpg

İŞ YERLERİ SAHURA KADAR AÇIK

Ramazan ayı içerisinde iş yerlerinin sahura kadar açık olması için gerekli izinlerin alındığını söyleyen Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bekir Duvarcı, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 34. maddesi gereğince umuma açık yerlerin açılış ve kapanış saatlerinin belediye encümenleri tarafından tespit edildiğini söyledi. Duvarcı, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak 08 Temmuz 2013 tarihi ile 07 Ağustos 2013 tarihleri arası sabah saat 04.30’a kadar iş yerlerimizin açık bulundurulması için ilçe kaymakamlıklarına ve il encümenine gerekli yazılar yazılmış, belediyelerden gerekli izinler alınmıştır. Esnaf ve sanatkarlarımızın her zaman olduğu gibi Ramazan ayı boyunca da müşterilerine ahilik geleneğimizi de göz önünde bulundurarak fiyat uygulamasında, gerekse kaliteli üretim ve hizmette gerekli titizliği ve insan sevgisini ön plana alarak davranacaklarına yürekten inanıyorum” dedi.

3.20130707175710.jpg

FIRINLAR RAMAZAN'A HAZIR

Ramazan ayı için fırıncı esnafının tüm hazırlıklarını yaptığını söyleyen Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, fırıncı esnafına yaptığı ziyaretlerde fırıncıların durmadan çalıştığını belirtti. Honça, “Fırınlarda tonlarca susam getirilmiş, kürekler değişmiş, yeni elbiseler alınmış, hijyen çalışmaları başlamış durumda” dedi. Ramazan ayında ekmeğe ve pideye zam yapılmayacağını aktaran Honça, “2 yıl önceki fiyatlardan aynı şekilde satışlar devam edecek.Halkımız Ramazan ayı için hiç tereddüt etmesin. Pideci esnafımızın satmış oludğu 200 gram pide 1 TL, 300 gram pide 1,5 TL, fırınlarda satılan ekmekler ve tırnaklı pideler 250 gram olan 70 kuruş, 500 gram ekmek ve tırnaklı pide de 1,40 kuruş olarak satılacak. Yuftamızın 1 kilogramı 5 TL, kadayıfın 1 kilogramı 7 TL'den satılacak” diye konuştu.Fırınlara yönelik denetimlerin de yapıldığını dile getiren Honça, yapılan denetimlerin yetersiz olduğunu ancak, olumsuz sonuçların yaşanmadığını belirtti.Honça, “Fırınlarımızdaki denetimler Gıda Tarım İl Müdürlüklerimiz ile, belediyelerimiz tarafından yapılıyor.Bizim oda olarak denetim yapma ve cezai yaptırım uygulama yetkimiz yok.

Ancak yapılan denetimler yeterli değil. Denetimlerin daha düzenli, teknik açıdan yapılması uygun olur.Biz de bireysel olarak gittiğimiz zamanlarda fırınlarımızda gördüğümüz olumsuzlukları bildiriyoruz.Fırınlarda çalışan arkadaşlarımız daha önceden eğitimlerini almıştı.Eğitim yönünden bir eksiğimiz yok” ifadelerini kullandı.

4.20130707175814.jpg

RAMAZAN ZAMSIZ GEÇECEK

Ramazan ayında lokantaların ve restaurantların ekstra zam yapmayacaklarını duyuran Lokantacılar Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, kentte bulunan yaklaşık 900 lokantanın, Ramazan'da hijyenik ortamda kaliteli ve sağlıklı iftar sofrası sunmaya hazır olduğunu belirtti.
Ramazan ayına Konya'daki lokanta esnafının hazır olduğunu söyleyen Karamercan, “Hijyenik şartlarda azami hassasiyet gösterilerek ilimizde faaliyet gösteren lokanta ve restaurant gibi işletmelerimizde Ramazan ayında ekstra bir zam yapılmayacaktır. Fakat yemeklerimizin ham maddesini oluşturan et, tavuk, bakliyat ve sebzelere Ramazan ayını fırsat bilerek zam yapılmamasını temenni ediyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yılda Ramazan ayına odamız üyelerinin zengin çeşitleriyle ve her bütçeye uygun fiyatlarıyla hazır oldukları görülmüştür.Halkımız, maliyetinin altında, sağlıksız ve ruhsatsız üretim yapan ve açıkta hazırlanıp satış yapan işletmelere sağlıkları açısından itibar etmemeliler.Hemşehrilerimizin bu mübarek ayı rahat geçirmeleri için Lokantacılar Esnaf Odası olarak üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız” diye konuştu.

DENETİMLER SÜRÜYOR

Ramazan ayında halkın sağlığı ile oynanması için gerekli tedbirleri alan merkez ilçeler de Ramazan hazırlıklarını sürdürüyor. Yapılan bu hazırlıklar çerçevesinde belediyelere bağlı zabıta ekipleri, başta fırınlar ve lokantalar olmak üzere çeşitli iş yerlerinde denetimlerini sürdürüyor. Yapılan denetimlerde, marketlerde satılan ürünlerin de son kullanma tarihine dikkat ediliyor.Belediyeler yapılan denetimlerin Ramazan ayı boyunca süreceğini söylüyor.

merhabahaber.com MUSTAFA ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.