Konya Ovası'nda yağmur çiftçinin umutlarını yeşertti

Konya Ovası'nda yağmur çiftçinin umutlarını yeşertti

Konya'da son 2 gündür etkili olan yağış, şehre uzun aradan sonra rahat bir nefes aldırdı. Yağışlarla birlikte Konya'daki kötü koku ortadan kalkarken, özellikle hububat çiftçisi de bu yağışlarla yeni sezon için daha da umutlandı

Son yıllardaki küresel ısınma ve bilinçsiz tarımsal sulama sonucu yer altı su seviyesi de yerin 45 metre derinliğine kadar geriledi. Bu yıl da yağışların yetersiz olması nedeniyle kuraklık tehlikesi bulunan ovada Son 2 ay içersinde Konya’da etkili olan yağışlar çiftçilerin yüzünü güldürdü. Çiftçiler yağışların devam etmesiyle bereketli bir yıl olacağını, attıkları gübrelerin ise yağan kar ve yağmur ile birlikte eriyip toprağa geçerek mahsule fayda sağlayacağını belirtti.

 

ÇİFTÇİ YENİ SEZONDAN ÜMİTLİ

Çiftçi birkaç ay öncesine kadar ciddi bir kuraklık endişesi yaşıyordu. Ancak kar yağışı ve ardından etkili olan yağmur çiftçinin umutlarını yeşertti kar yağışı ve yağmurun çiftçinin yüzünü güldürdüğünü belirten Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Son 1 ay içerisinde yaşanan yağışlar çiftçilere rahat bir nefes aldırdı. Yağmur ve kar ne kadar çok yağarsa bizim açımızdan o kadar iyi. Daha önce yağan kar bir yorgan gibi toprağın üzerini kapatmıştı kar altına kalan toprak kendini yenilemeye başladı. Kar eridikten sonra tekrar yağmurun yağması çok güzel oldu. Yağmurun azot değeri yüksek olur azot değerinin yüksek olması toprak açısından daha güzel oldu. İnşallah bu yağışlar ile birlikte geçen yıl yaşanan ürün kaybını bu yıl telafi edeceğiz. Aynı zamanda yağan kar ve yağmur yer altı su kaynağımızı besleyecek bu açıdan yağan yağışlar için ne kadar şükretsek azdır” ifadelerini kullandı.

adsiz-006.jpg

ÜRETİME DESTEK İÇİN GEÇ KALINMAMALI

Yaşanan zamlardan sonra çoğu çiftçinin toprağı gübresiz ektiğini belirten, Başkan Kavuneker, toprağa gübre atılmamasından dolayı bu yıl ürün verimleri biraz daha düşük olacağını söyledi Kavuneker daha sonra sözlerini şöyle tamamladı: “ Bu yıl çiftçimizin girdi maliyetleri oldukça artı. Özellikle gübre fiyatlarında yaşanan artışlardan sonra çoğu çiftçi tarlasına gübre atmadı bazısı da tarlasını ekmeme kararı aldı tüm bunlar ile beraber yaşanan kuraklık ve iklim değişikliği çiftçimizde olumsuz bir havanın yaşanmasına sebep oldu. Ancak son zamanlarda yaşanan yağışlar çiftçilerimizi çok umutlandırdı. Geçtiğimiz yılın bu şekilde geçmesinden sonra devletimizin bu yılın özelinde özel bir önlem almalı. Çiftçinin ürettiği ürünün fiyatı üretildikten sonra belli ediliyor bu yıl özelinde efe tüfe fiyatları daha erken belirlenmeli. Çiftçilerin ürünlerinin fiyatları daha erken belirlenip üretimi teşvik edilmeli böylelikle kuraklığın önüne geçilebiliriz. Şuan yağışları tam mevsiminde ve istediğimiz gibi gidiyor inşallah bahar ayı içerisinde de aynı yağışları aldığımızda çiftçimiz çok güzel üretim yapacaktır üretim teşvik edilmeli ve tedbirler için geç kalınmamalı.”

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum