Konya Ovası’nda hasat mevsimi bereketli başladı

Konya Ovası’nda hasat mevsimi bereketli başladı

Konya Ovası’nda hububat hasadı heyecanı başladı.  Geçen yıl yaşanan kuraklığın ardından bu yıl rekoltede yaşanan artış çiftçilerin yüzünü güldürüyor

Konya ilçelerinde hububat ekim alanlarında biçim başladı. Karapınar ve Çumra gibi ilçelerde yılın ilk arpası biçildi. Hasat edilen dekardan bu yıl alınan verim yüzleri güldürüyor.  Bu yılki hasat mevsiminden ümitli oldukların belirten Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Nisan Mayıs ayı içinde yağışlardan dolayı hasattan çok fazla ümidimiz yoktu açıkçası. Ancak son zamanlarda gerçekleşen yağışlardan dolayı verimden umudumuz arttı. Şuan ilçelerde arpa hasadı başladı. Yağışların az olduğu, gübresini tam atamayan vatandaşlarımız tarlalarından dekar başına 300 ila 500 kilo civarında verim alıyor. Yağış daha yoğun olduğu sulu tarımın yapıldığı gübrelerin tam atıldığı alanlarda dekar başına 500 ila 800 kilo verem alınıyor” dedi

“YAĞIŞLAR BEKLENTİMİZİ ARTIRDI” 

Konya’da bu yılın ilk hasatları biçilmeye başladı. Konu ile alakalı gazetemize açıklamalarda bulunan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Bu yıl yağışların düzensiz olması nedeniyle Konya yöresinde arpa hasadı geçen seneye göre daha geç başladı. Çiftçiler biçerdöverler yardımıyla hasat ettikleri arpaları daha önceden hazırladıkları çadırlar üzerine tepeler şeklinde depoluyor. Daha sonra arpalar gerekli miktara geldikten sonra tır ve kamyon yardımıyla alıcılara ulaşıyor” dedi.  Hasadın yağışlar nedeniyle sürekli olarak yapılamadığını söyleyen Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, "2022 hasat sezonumuz başladı. Yağışlardan dolayı zaman zaman duruyor, yağış bittikten sonra da hasat sürüyor.  Şuan çiftçi kardeşlerimiz hasat için biraz aceleci davranıyor son günlerde yağışlar var yağışlardan dolayı arpalar hasada ıslak gidiyor bu anlamda ürünlerde verim kaybı yaşanıyor bu yüzden çiftçilerimize biraz daha sabırlı olmalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.  

“ÇİFTÇİLERİMİZE SATIŞLARINI TMO’YA YAPSIN”

Arpa hasadın gerçekleştiren çiftçileri tavsiyelerde bulunan Kavuneker, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu yıl TMO yapacağı alımlar ile alakalı ciddi bir yardım açıkladı. Bu anlamda çiftçilerimiz muhakkak ürünlerini TMO ofislerine satmalarını tavsiye ediyoruz. Öte yandan tarlasına tohum ekecek olan vatandaşlarımız tercihlerini her zaman kaliteli tohumdan yana kullansınlar. Tohum fiyatından kar etmek amacı ile tercihini ucuz tohumdan yana kullanan vatandaşlarımız hasat zamanında verim kaybı yaşayabiliyorlar.”  

BUĞDAY HASADI GEÇİKECEK 

Arpa hasadını başlaması hakkında açıklamalarda bulunan Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, “Şu anda arpa hasadı başladı arpa hasadı geçen yıla göre biraz daha iyi durumda, bu yıl vatandaşlarımız tarlasını biraz daha fazla ektiler bu da hasat konusunda bir artış yaşandı. Bu sene geçen seneye göre nispeten verim iyi tabi diğer yıllara göre biraz düşük. Her şeye rağmen yine de sap sıkıntısının yaşanmayacağı verim rekoltesinin geçen seneye göre yüksek olacağına inanıyoruz.  Buğday hasadına henüz başlanmadığını belirten Üner, mevsimsel değişiklikleri bağlı olarak buğday hasadı b-biraz daha geç olacak ancak şu anda vatandaşlarımız arpa hasatlarına başladı. Karapınar’da çiftçiler sulu tarım ile uğraşıyorlar bu yıl yağışlar oldukça iyiydi. Sulu tarımda gerçekleşecek verimin yüksek olmasını bekliyoruz. İklimsel anlamda yaşanan değişiklikler buğday hasadının gecikmesine sebep olacak ancak 1 2 hafta içerisinde hasat edilecek seviye de gelecektir.  İnşallah bu yıl verimin iyi olmasın bekliyoruz. Hububatta şu an için herhangi bir olumsuz durum söz konusu değildir. Hasat başlangıcında olmamız sebebiyle çiftçilerimizden dane kayıplarının önüne geçmek için zamanında hasat yapmalarını ve bakımları yapılmış biçerdöverler ile hasat yapmalarını istiyoruz. Bu hassasiyet hem çiftçilerimizin hem de tarımsal ekonomimizin faydasına olacaktır. Diye konuştu.

SAİT ÇELİK 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum