Konya Ovası'nda domuz paniği: Çözüm bulunmazsa sayıları bini bulacak!

Konya Ovası'nda domuz paniği: Çözüm bulunmazsa sayıları bini bulacak!

Konya Ovası'nda domuz paniği devam ediyor. Karapınar’ın ardından, bu kez de Çumra’da domuz sürüsü görüldü. Geceleri ortaya çıkan domuz sürüleri ise çiftçilerin kabusu oldu

Konya Ovası'nda kuraklık ve su sıkıntısının ardından sayıları sürekli artan domuz sürüleri türedi. Karapınar’ın ardından domuz sürüsü bu kez de Çumra’da görüldü. Domuzlar, ekili alanları tarumar ediyor. Genellikle gece ortaya çıkan domuzlar, çiftçinin korkulu rüyası oldu. Çiftçiler ürünlerine zarar gelmemesi adına farklı şekillerde önlem almaya çalışıyor. 

KARAPINAR ÇİFTÇİSİ NÖBET TUTMUŞTU 

Konya'nın Karapınar ilçesine bağlı olan Hotamış Mahallesi'nde Temmuz ayında 50'ye yakın domuz görülmüştü. Domuz sürüsünü gören vatandaşlar ilk defa bu kadar kalabalık bir domuz sürüsüne rastladıklarını söylemişlerdi. Bölgede çiftçilik yapan vatandaşlar, tarlalarında tüfeklerle nöbet tutmuştu. Domuz sürüsünün ekinlere zarar vermesinden endişelenen çiftçiler sıkıntı çözülene kadar nöbet tutma kararı almıştı. Aradan geçen 2 ayın ardından, domuz sürüsünün farklı yerlere dağıldığı, sayılarının ise arttığı görüldü. 

CEREYANLI TEL SİSTEMİ MÜKEMMEL KORUMA SAĞLIYOR 

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, domuz sürülerinin çiftçilerin korkulu rüyası olduğuna dikkat çekti. “Ciddi manada sıkıntı” diyen Üner,  “Bazı bölgelerde kaymakamlıktan özel izin alındı. Avcılardan yardım isteniyor” şeklinde konuştu. Dağlık yörelerde domuz sürüleriyle mücadele için cereyanlı tel kullanıldığını aktaran Üner, şunları kaydetti: “Güneş enerjisi ile kullanılan sistem. Gece devreye giriyor. Maliyetli bir şey değil. Ciddi anlamda da koruma sağlıyor. Ova’da da teşvik edilebilir. Yaygınlaştırılması şart. Domuz sürüleri çiftçinin gerçekten  korkulu rüyası oldu. İnanılmaz bir şekilde çoğalıyorlar. Ekili alanlara ciddi zarar veriyorlar. Karapınar’da önceden de vardı ancak bu sayıları bu kadar fazla değildi. Ayrıca ekili ürünlere de bu kadar fazla zarar vermiyorlardı.”

2 YILA DOMUZ SAYISI BİNİ BULUR! 

Hotamış Mahalle Muhtarı Ramazan Kocabaş ise şunları dile getirdi: “Domuz sürüleriyle mücadelenin tek yolu av. Bizim bölgede sürüler parçalandı. 50-60 sürü vardı. Aynı bölgede 10-15 sürü kaldı. Kayacık’a gitmiş. Aynı sürü mü başka sürü mü bilmiyoruz. Ekili alanlara ciddi zarar veriyorlar. Ayçiçeği ve mısıra ciddi zarar veriyor. Gerçekten sıkıntı. Geçen yıllarda da vardı. 3-5 tane vardı. Bu dönem sayıları fazla. Çözüm bulunmazsa seneye daha fazla olacak. 5 katına çıkacak. 2 yıla sayısı bini geçer.” 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum