Konya Ovası beklediği suya bu yaz da kavuşamadı

Konya Ovası beklediği suya bu yaz da kavuşamadı

Konya Ovası için hayati önem taşıyan projelerden biri olan AHİ İletim Kanalı bu yıl da faaliyete girmedi.

Konya Ovası için hayati önem taşıyan projelerden biri olan AHİ İletim Kanalı bu yıl da faaliyete girmedi. AHİ Kanalı üzerinden Hotamış Depolaması'na aktarılması planlanan suyun ne zaman Konya Ovası'na akıtılacağı ise tam bir muamma. DSİ'nin büyük yatırımları arasında yer alan kanalın 2015 yılına kadar tamamlanması planlanıyordu. Konya çiftçisi ise büyük bir umutla AHİ Kanalı'ndan gelecek suyu bekliyor.

4-1-1280x720.jpg

2015 YILINDA TAMAMLANMASI PLANLANIYORDU

Akdeniz'e boşa akıp giden sular, bu kanalla Hotamış depolamasına ulaştırılacaktı. Depolamada birikecek yaklaşık 580 milyon metreküp su, Hotamış, Çumra ve Karaman ovalarına akıtılması planlanıyordu. Yaklaşık 180 bin hektar alana modern sulama şebekeleriyle ulaştırılacaktı. Projede yaşanan aksamalar, defalarca mütehhit değişikliği gibi nedenlerden dolayı proje her yıl ötelendi ve proje kapsamında gelecek bir türlü Konya Ovası'na getirelemedi. 2015 yılında tamamlanması planlanan kanal 2022 yılı olmasına rağmen hala bitirelemedi.

İLK SU 2017 YILINDA BIRAKILMIŞTI

AHİ Kanalı'ndan 2017 yılında ilk su Hotamış Depolamasına bırakılmıştı. Kanalda yaşanan çökmeler nedeniyle 2019 yılında yeniden bu bırakıldı. Çökmelerin devam etmesi nedeniyle kanaldan bir daha salımı olmadı. Konyalı çiftçilerin büyük bir heyecanla beklediği su kanalın çürük yapılması ve zeminde yaşanan çökmeler nedeniyle bir türlü gelmedi. Kuraklık ve yer atı sularının sürekli çekilmesinden dolayı sıkıntılı günler yaşayan Konya Ovası çiftçisi de Göksu havzasından getirilecek suyu dört gözle bekliyor.

4-3-1202x800.jpg

GIDA KRİZİ YAŞANMAMASI İÇİN ŞART

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derenği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, Konya Ovası'nın yıllardır suya hasret kaldığını dikkat çekerek, Türkiye'nin tarımsal anlamda bir gıda krizi yaşamaması için acilen bu projenin tamamlanması gerektiğini söyledi.

4-2-1200x800.jpg

Konya Ovası'nda suların sürekli çekildiğini dile getiren Bestil, "Son yıllarda yer altı suyu kullanımı daha da arttı. Karapınar ve bazı ilçelerimizde obruklar yaşanıyor. Pancar ve mısır gibi bitkiler çok su isteyen bitkiler. Bölgemize dış havzalardan getirilecek su kaynakları Türkiye'nin gıda sorununu yaşamasının da önüne geçecektir. Hükümetimizin bu konudaki yatırımların tamamlanma sürecini hızlandırması gerekiyor" dedi.

4-4-1202x800.jpg

2027 YILINA KADAR TAMAMLANACAK MI?

2022 bütçesinde Konya'da devam eden Çumra 3. merhale depolama sulama projesi için 175 milyon 498 bin TL, Avşar Barajı ve Afşar- Başbağı Derivasyon Kanalı projesi için 40 milyon TL, Hotamış Depolaması, Apa Hotamış İletim Kanalı Sulama Tesisleri için 1 milyon TL, Konya'da 2027 yılına kadar tamamlanması beklenen diğer sulama tesisleri projeleri için 133 milyon 998 bin TL ayrılmıştı. Bozkır Barajı için de 500 bin TL pay ayrıldı. İvriz Sağ ve Sol Sahil Sulaması Rehabilitasyonu için 175 milyon 702 bin TL ayrılan bütçede Göksu Havzası Yamaç Arazileri Sulaması projesi için bin TL ayrılması kararlaştırılmıştı.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum