Konya Milletvekillerinin dostluk grupları

Konya Milletvekillerinin dostluk grupları

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'de toplam 146 ülke ile Parlamentolar Arası Dostluk Grupları bulunuyor. Konya'dan 4 milletvekili dostluk gruplarında başkanlık yapıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'de toplam 146 ülke ile Parlamentolar Arası Dostluk Grubu bulunuyor. 4 Konya milletvekili de farklı ülkelerle kurulan dostluk gruplarından başkanlık yapıyor. Gürcistan, Malavi, İsveç, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile kurulan dostluk gruplarında 4 Konya milletvekili başkanlık yapıyor. Bazı vekiller ise birden fazla dostluk grubunda görev alıyor.

En fazla dostluk grubunun kurulduğu kıta 146 ülkeyle Afrika, en az dostluk grubunun kurulduğu kıta ise iki ülkeyle Okyanusya oldu. Asya kıtasından 39 ülke, Avrupa kıtasından 36 ülke, Amerika kıtasından 19 ülkeyle parlamentolar arası dostluk grupları çalışmalarını sürdürüyor. Bazı ülkelerle Türkiye arasında uzun yıllardan bu yana parlamentolar arası dostluk grupları faaliyet gösterirken, Burundi, Gine Bissau, Kabo Verde, Malavi, Seyşeller ile Sao Tome ve Principe ise yeni ülkeler olarak dostluk gruplarına eklendi.

ÜLKELER ARASINDA İKİLİ İŞBİRLİĞİNİ DÜZENLİYOR

Bu ülkelerin yanı sıra ABD, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya, Güney Kore, Güne Afrika, Brezilya, Arjantin ve Peru gibi "uzak ülkelerin" parlamentolarıyla da TBMM'nin dostluk grubu bulunuyor. TBMM Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun hükümlerince kurulan dostluk grupları, Türkiye ile yabancı parlamentolar arasında iletişimi sağlamak, Türkiye'yi tanıtmak için karşılıklı resmi ziyaretler düzenlemek ve dostluğun gelişmesine katkıda bulunabilmek için çalışıyor. Meclisin tüm milletvekillerine açık olan dostluk grupları, Genel Kuruldan alınacak karar üzerine kuruluyor. Dostluk gruplarının dış temas heyetleri temsili olarak oluşturuluyor. Bu temaslar, TBMM Başkanı'nın oluruyla ve mütekabiliyet esaslarına göre düzenleniyor ve yürütülüyor.

HALİL ETYEMEZ (GÜRCİSTAN)

AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, 27. Yasama Dönemi Türkiye-Gürcistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu başkanlığı görevini yürütüyor. Türkiye ve Gürcistan arasındaki arasında yaşanan dostane ilişkiler parlamenterler arasında da devam ediyor. AK Partk Konya Milletvekili Halil Etyemez, Türkiye-Gürcistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu başkanlığı görevini 4 yıldır başarıyla devam ettiriyor.

halil-etyemez-1200x800.jpg

AHMET SORGUN (MALAVİ)

AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, 27. Yasama Dönemi Türkiye-Malavi Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığını görevini 4 senedir devam ettiriyor. Afrika kıtasının güneydoğusunda bulunan Malavi ile Türkiye arasındaki ticari ve siyasi ilişkiler son yıllarda gelişmeye başladı. AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun başkanlığındaki dostluk grubu iki ülke arasındaki ilişkilerin en üst seviyeye çıkması için çalışıyor.

ahmet-sorgun-1200x800.jpg

ABDULLAH AĞRALI (İSVEÇ)

AK Parti Konya Milletvekili Abdullah Ağralı, 27. Yasama Dönemi Türkiye-İsveç Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığını görevini 4 yıldır devam ediyor. Aslen Kululu olan Abdullah Ağralı, Türkiye ve İsveç arasındaki siyasi, kültürel ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve İsveç'te yaşayan Kululu gurbetçilerle iletişim kurulması yönünde çalışmalar yürütüyor. İsveç'te çok sayıda Kululu gurbetçimiz yaşıyor ve bunlardan bazıları İsveç siyasetinde de rol olmaya başladı. Türkiye-İsveç Parlamentolar Arası Dostluk Grubu iki ülke arasında önemli bir köprü görevi üstlendi.

abdullah-agrali-582x800.jpg

ORHAN ERDEM (KKTC)

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile kurulan dostluk grubuna başkanlık yapıyor. Yavru vatan KKTC ile kurulan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığını görevini 3 yıldır yürüten Orhan Erdem iki ülke arasındaki siyasi ilişkileri başarıyla yürütüyor. KKTC'den gelen liderler ve milletvekilleri Ankara'dan sonra Konya'yı da ziyaret etmeyi ihmal etmiyor.

orhan-erdem-533x800.jpg

SELMAN ÖZBOYACI (KÜBA)

AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, 37. Yasama Dönemi Türkiye-Küba Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyesi olarak görev yapıyor. Meclis'in en genç vekillerinden biri olan Özboyacı, yaklaşık 4 yıldır Türkiye-Küba Dostluk Grubunda görev yapıyor.

selman-ozboyaci-1200x800.jpg

LEYLA ŞAHİN USTA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Dr. Leyla Şahin Usta, genel başkan yardımcısı olduğu için hiçbir komisyonda yer almıyor.

leyla-sahin-usta-1064x800.jpg

GÜLAY SAMANCI

AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı; Komarlar, Kongo, Kosta Rika, Kuveyt, Liberya, Madagaskar Dostluk Grubunda üye. Ayrıca Samancı'nın yeni kurulan Türkiye-Afganistan ve Azerbaycan Dostluk Grubunda da yer alacağı öğrenildi.

gulay-samanci-1280x641.jpg

HACI AHMET ÖZDEMİR

AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir hiçbir Dostluk Grubunda yer almıyor.

haci-ahmet-ozdemir-1006x800.jpg

TAHİR AKYÜREK

AK Parti Konya Milletvekili Tahir Akyürek; Malta, Norveç, Guatemala, Slovakya, Suudi Arabistan Dostluk Grubundan görev yapıyor.

tahir-akyurek-1196x800.jpg

ZİYA ALTUNYALDIZ

AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, hiçbir Dostluk Grubunda yer almıyor.

ziya-ozboyaci-1200x800.jpg

ABDULLATİF ŞENER

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, Türk-Japon Dostluk Grubu üyesi olarak görev yapıyor.

abdullatif-sener-727x800.jpg

MUSTAFA KALAYCI

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, hiçbir Dostluk Grubunda yer almıyor.

mustafa-kalayci-794x800.jpg

ESİN KARA

MHP Konya Milletvekili Esin Kara, hiçbir Dostluk Grubunda yer almıyor.

esin-kara-865x800.jpg

FAHRETTİN YOKUŞ

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Çin Halk Cumhuriyeti Dostluk Grubunda yer alıyor.

fahrettin-yokus-1200x800.jpg

ABDULKADİR KARADUMAN

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, hiçbir Dostluk Grubunda yer almıyor.

abdulkadir-karaduman-1164x800.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum