Konya Metro Projesi'nin kredisi başka yerde mi kullanıldı?

Konya Metro Projesi'nin kredisi başka yerde mi kullanıldı?

2004 yılından bu yana AK Parti'nin seçim vaatleri arasında yer alan Konya Metro Projesinde, hala somut gelişme yaşanmadı. Proje kredisinin hükümet tarafından başka bir yerde kullanıldığı iddialar arasında. AK Partili vekiller ise bu iddiaları yalanladı

Konya Metro Projesi, 17-18 yıldır şehrin gündeminden düşmüyor. AK Parti, her seçim döneminde Konya'ya Metro Projesini kazandıracaklarını söylüyor. 2004 yılında Tahir Akyürek'in seçim vaatleri arasında yer alan, 2015 yılında Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığı döneminde görkemli bir törenle tanıtımı yapılan, şehrin farklı noktalarındaki bilboardlara “Şehrimize hayırlı olsun” yazıları asılan, 2019 yılında “2023 yılında bitirilecek” denilen metro projesinde henüz bir gelişme yaşanmadı. Konya Metro Projesi hükümetin ikinci 100 günlük eylem planında da yer almıştı.

2018 YILININ ARALIK AYINDA BİTİRİLECEKTİ!

AK Parti'nin seçim vaatlerinde her zaman birinci sırada yer alan Konya metrosu projesi, yılan hikayesine döndü. 2004 yılında Tahir Akyürek'in seçim vaatleri arasında yer alan, 2015 yılından sonra bu yana daha çok konuşulan ama bir türlü hayata geçirilemeyen metro projesinin akıbeti Konyalılar tarafından merak ediliyor. 2015 yılında bilboardlara “Metro projesi şehrimize hayırlı olsun. Konya kazandı. Şehrimize metroyu kazandıran başbakanımıza teşekkürler” yazıları asılmıştı. İlk etabının ise 2018’in Aralık ayında Şeb-i Arus töreninde bitirileceği söylenmişti.

4-1-1280x631.jpg

ALTAY, KREDİ BEKLENDİĞİNİ DİLE GETİRMİŞTİ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 2021 yılı Nisan ayının sonuna doğru bir basın toplantısı düzenlemiş ve bu basın toplantısında metro ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu. Altay, “Konya Metro Projesinde son aşamaya gelindi. Metro projesinde iptal ya da aksama yok. Geçtiğimiz hafta Çin Dışişleri Bakanı Türkiye’ye geldi. 1,2 milyar dolarlık kredi için Çin’den gelecek onayı bekliyoruz” demişti.

METRO İÇİN İLK İMZA 2019 KASIM AYINDA ATILDI

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Metrosu için imzaların atıldığını 2019 yılının Kasım ayının ilk haftasında sosyal medya hesabından duyurmuştu. İhaleyi kazanan CMC ve Taşyapı Konsorsiyumu ve AYGM arasında imzalanan sözleşmeye Ankara’da imzalanarak, yürürlüğü girmişti. Necmettin Erbakan Üniversitesi Yeni YHT Gar Fetih Caddesi Meram güzergahlarında yapılacak olan metro hattına imza atan Çinli firma China National Machinery (CMC) ve yerli inşaat firması Taşyapı: 1 milyar 196 milyon 499 bin 923 Euro, 29 cent’lik dev sözleşmeye imza atmışlardı.

4-2-967x800.jpg

SADECE ŞANTİYE KURULDU

2021 yılı yatırım listesinde de yer alan Konya metrosu, toplamda 13 milyar dış kredi olmak üzere 15 milyar lirayı bulması hesaplanıyor. Metro projesinin ilk etabının 2023 yılında bitirilmesi öngörülüyordu. 2019 yılında “İlk etabı 4 yılda tamamlanacak” denilen Konya Metro Projesinde, üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen şantiye alanı kurmanın ötesinde herhangi bir gelişme yaşanmadı. Projenin şantiyesi Fetih Caddesi'nde kuruldu. 2020 yılının Kasım ayının 3'üncü haftasında metro projesinin yapımı için kurulacak şantiye yeri açıklanmıştı.

İLK ETAP TOPLAMDA 22 DURAKTAN OLUŞACAK

Tamamı tünel açma yöntemi ile yapılacak metronun ilk etabı Necmettin Erbakan Üniversitesi ile Meram Belediyesi arasında 21.1 kilometre olacak. Proje toplam 22 duraktan oluşacak. Konya metrosunun ilk şantiyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi ile Fetih Caddesi'nin kesiştiği noktada Yeni Mahalle bölgesine kurulmuştu. Metronun ilk etabı NEÜ Köyceğiz Kampüsü'nden başlayıp, Meram Tıp Fakültesi, Beyşehir Yolu, Eski Sanayi, Yeni Gar İstasyonu, Fetih Caddesi, Ahmet Özcan Caddesi, Çeçenistan Caddesi ve Meram Belediyesi'nde tamamlanacak. Metronun tamamı ise yeraltında inşa edilecek. Seferler 35 dakikada tamamlanacak. Metrolar 4 katanerli olacak.

METRO İÇİN “HAYALDİ GERÇEK OLDU” MANŞETLERİ

Gazetelerin “Hayaldi gerçek oldu” başlığıyla gazetesine taşıdığı, tartışmalara sebep olan, verilen sözlerin planlanan tarihlerde bir türlü tutmadığı ve 15 yıl sonra ancak ihalesi yapılabilen Metro projesine ilk süreçte olumsuz hava şartlarından daha sonra da pandeminin etkisini göstermeye başlamasıyla birlikte belirlenen vakitte başlanamayacağı söylenmişti. Bu sebeple metro projesinin 2021 yılından önce başlatılması beklenmiyordu. 2021 yılının 7'nci ayına girilmesine rağmen, projede somut bir gelişme yaşanmadı.

4-3-1199x800.jpg

“METRO KREDİSİ BAŞKA YERDE KULLANILDI” İDDİASINA AÇIKLAMA

Metro projesi ile ilgili çeşitli iddialar da ortaya atılıyor. İddialara göre metro projesi için kredi onayı geldi. Bu kredi, hükümet tarafından farklı yatırımlar için kullanıldı. Konu ile ilgili gazetemiz tarafından AK Parti'nin Konya kurmaylarıyla bir görüşme gerçekleştirildi. AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, böyle bir şeyin mümkün olmayacağını aktardı. Altunyaldız, metro iradesi ve kararında bir geri dönüşün olmadığını dile getirdi. Kredide karşılıklı onayın beklendiğinin altını çizen Altunyaldız, bu sürecin pandemiden dolayı uzadığını kaydetti. Bir başka yetkili tarafından ise metro projesinde sürecin normal işlediği, metroya özel ayrılmış bir kredinin başka bir yerde kullanılamayacağı söylendi.

BÜYÜKŞEHİR: BAKANLIK İLE GÖRÜŞMEK DAHA DOĞRU OLUR

Süreç ile ilgili Konya Büyükşehir Belediyesi'nden de görüş alındı. Büyükşehir tarafından metro projesi sürecinin Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce yürütüldüğünü, bakanlıktan görüş almanın daha doğru olacağı söylendi. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından “Süreçte bir sıkıntı yok” denildi.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum