Konya çiftçisi teyakkuza geçti

Konya çiftçisi teyakkuza geçti

Geçtiğimiz günlerde Trakya'da binlerce dekar alanda ekili ayçiçeği tarlalarını istila eden çayır tırtılları zarara yol açıyor. Konya Ovası'nda da bazı bölgelerde tırtıl istilası endişesi yaşandı. Konya çiftçisi ise olası bir istilaya karşı teyakkuza geçti

Trakya'da başlayan ve Marmara Bölgesi'ne yayılan çayır tırtılı istilası birçok ilde görüldü. Tırtıl böceği ayçiçeği tarlalarının ardından sebze ve meyve yapraklarına da sıçradı. Konya'da da çiftçiler büyük bir endişeye girdi. Geçtiğimiz günlerde risk bölgesi içinde yer alan Hüyük'te incelemelerde bulunuldu. Hüyük Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, “Hüyük ilçemizde Trakya ve Marmara bölgelerinde artış gösteren çayır tırtılı (Loxostege sticticalis) ile bulaşma riskine karşı ayçiçeği ekili alanlarda kurumumuz teknik personelleri tarafından bizzat sahada surveylerimiz devam etmektedir” denildi.

TIRTIL İSTİLASI BÜYÜK ZARAR VERİR!

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kavuneker, "Önceki günlerde tarım danışmanlarıyla birlikte arazide incelemelerde bulunuldu. Bu istiladan haberimiz vardı. Önlem amaçlı çalışmalar başlatıldı. Karatay bölgesinde pek bir şey görülmedi" dedi. Çiftçilerin sürekli tarlasını koruma altına alması gerektiğine vurgu yapan Kavuneker, "Özellikle ikinci ekim döneminde günübirlik kontrollerin yapılması gerekir. Tırtıl istilası, çiftçiyi büyük bir zarara sokabilir" şeklinde konuştu.

adsiz-002.jpg

KARATAY'DA TARLALAR İLAÇLANDI

Başkan Kavuneker, daha sonra şunları kaydetti: "Şüpheli bir durum varsa, üreticilerin WhatsApp hattına yazması gerekir. Yerinde kontrol gerçekleştirilmeli. Bir yerde görüldüyse, yakın civardaki tarım alanlarında hemen ilaçlama yapılmalı. Tırtıl, genellikle nadasa bırakılan yerlerde çok görülür. Sadece ekili alanlarda görülür ifadesi yanlış bir ifadedir. Karatay bölgesinde çoğu yer tırtıl istilasına karşı ilaçlandı. Konya Ovası ayçiçeği üretiminde ilk sıralarda yer alıyor. Tırtıl istilasının devam ettiği şu günlerde dikkatli olunmalı. Konya'da ürün kaybının önüne geçilmesi adına gerekli önlemler alınmalı."

BİR REKOLTE KAYBI BEKLENMİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da geçtiğimiz günlerde şu açıklama yapılmıştı: "Bitkisel üretimin yanında çevre ve insan sağlığını koruyacak şekilde hassasiyetle yürütülen mücadele çalışmalarında, Bakanlığımızın tüm birimleri sahada her an çiftçilerimizin yanındadır. Tekirdağ, Konya, Edirne, Kırklareli ve Adana başta olmak üzere ülke genelinde 61 ilimizde ayçiçeği yetiştiriciliği yapılmaktadır. Belli bölgelerde sınırlı alanlarda görülen ‘Çayır Tırtılı Zararlısı’ kaynaklı önemli bir rekolte kaybı beklenmemektedir."

SAİT ÇELİK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum