Konya bu köyü konuşuyor: Ankara, Eskişehir ve Afyonkarahisar'a daha yakın!

Konya bu köyü konuşuyor: Ankara, Eskişehir ve Afyonkarahisar'a daha yakın!

Konya Yunak’a bağlı Kurtuşağı köyü, konumu dolayısıyla Türkiye’de nadir köyler arasında yer alıyor. Kurtuşağı, Konya’dan ziyade, Afyon, Eskişehir ve Ankara sınırına daha yakın bir yer olarak biliniyor. Bu özelliği, köyü daha farklı kılıyor 

Konya’nın Yunak ilçesine bağlı Kurtuşağı köyü, konumu dolayısıyla şehrin en çok dikkat çeken köyleri yeni adıyla mahalleleri arasında yer alıyor. 19. asrin ortalarında Canbeg aşiretine tâbi ailelerce kurulan Kurtuşağı köyü, Konya’ya 187 kilometre uzaklıkta bulunuyor.  Bu köy; Konya’dan ziyade, Eskişehir, Afyon ve Ankara sınırına çok yakın olan bir köy olarak tanınıyor.

KÖY HALKI GELENEKLERİNE ÇOK BAĞLI

Konya’ya yaklaşık 190, Yunak’a ise 12 kilometre uzaklıkta yer alan Kurtuşağı köyünün tarihi de çok eskilere dayanıyor. Ayrıca köy halkının geleneklerine çok bağlı olduğu ve geleneklerini yaşatma adına zaman zaman etkinlikler düzenlediği de biliniyor. Yaz aylarında köydeki nüfusun arttığı da gözlemleniyor. Köylülerin yüzde 90’ı ise Eskişehir’de yaşıyor. 

GÖÇ EDEN KURTUŞAKLILAR DAHA ÇOK FIRINCILIK SEKTÖRÜNDE

Kurtuşaklılar; Bursa, İstanbul, Ankara ve Bilecik’te de  yoğun olarak yaşıyorlar. Bu köyden zamanında Belçika’ya göç edenlerin olduğu da söyleniyor. Bu köyden yetişip Türkiye’de farklı illere, farklı ülkelere giden ailelerin önemli bir kısmı ise fırın işletiyor. Kurtuşaklılar, fırıncılık sektöründe başarılı işlere imza atıyorlar. 

KURUCU ALİMİN UYGULADIĞI KURALLAR HALA GEÇERLİLİĞİNİ KORUYOR 

Köyün manevi liderleri arasında ise Molla Sadık Alphan yer alıyordu. Molla Sadık Alphan, bölge illerinde de tanınan bir alimdi. Kendisi Ladikli Ahmet Ağa ve Tahir Büyükkörükçü’nün de medrese arkadaşıydı. Molla Sadık Alphan, köyün kurucu manevi liderlerindendi. Köyde uyguladığı kurallar hala geçerliliğini koruyor. Edinilen bilgilere göre köyde kahvehanede okey, batak ve daha birçok oyun oynanmıyor. 

KONYA’DAN ZİYADE 3 İLİN SINIRINA DAHA DA YAKIN 

Kurtuşağı köyü,Konya merkeze yaklaşık 190 kilometre, Eskişehir sınırına 17 kilometre, Afyon sınırına 7 kilometre, Ankara sınırına ise 25 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Köyün Konya’dan ziyade 3 ilin sınırına daha yakın olması, konumu itibarıyla Kurtuşağı köyünü saha ilginç kılıyor. Eskişehir Sivrihisar Aydınlı köyü en yakın köy,  Afyon Emirdağ Aşağıpiribeyli en yakın köy ve Ankara Polatlı Hacıosmanoğlu en yakın köy olarak biliniyor. 

ARABA İLE KONYA KURTUŞAĞI KÖYÜ ARASI 2 SAAT 28 DAKİKA SÜRÜYOR

Konya ile Yunak Kurtuşağı Köyü arası mesafe yaklaşık olarak 187 kilometre. Konya merkez ile Kurtuşağı köyü arası yolculuk arabayla tahminen 2 saat 28 dakika sürüyor.

SULAK ARAZİ BAKIMINDAN KIT BİR KÖY 

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köy sulak arazi bakımında kıt bir köy olduğu için köyde genellikle arpa, buğday,nohut ve mercimek gibi tahıl ürünleri yetiştiriliyor.

SON 9 YILDA KÖY NÜFUSU AZALDI 

2013 yılında Kurtuşağı Mahallesi’nin toplam nüfusu 439’du. 2014 yılında nüfus 431, 2015 yılında 372, 2016 yılında 366, 2017 yılında 347, 2018 yılında 373, 2019 yılında 349, 2020 yılında 330, 2021 yılında ise nüfusu 337 oldu. Son 9 yıl içerisinde Kurtuşağı köyünde nüfus azaldı. İlçenin kadın nüfusu ise erkek nüfusundan fazla oldu. Edinilen bir diğer bilgiye göre ise köyün nüfusu 2000’li yılların başında bugünkünün neredeyse 3 katıydı. 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
46 Yorum