Konya bir telefonla Uganda'ya cami yaptırdı

Konya bir telefonla Uganda'ya cami yaptırdı

2011 yılında ülkesi Uganda’dan Lise öğrenimini tamamlamak için Türkiye’ye gelen Musa Mukasa Konya'da Uluslararası İmam Hatip Lisesinde eğitim öğretimini tamamladıktan sonra buradan aldığı bilinçle fakir bırakılmış halkına hizmete başladı.

2011 yılında ülkesi Uganda’dan Lise öğrenimini tamamlamak için Türkiye’ye gelen Musa Mukasa Konya'da Uluslararası İmam Hatip Lisesinde eğitim  öğretimini tamamladıktan sonra buradan aldığı bilinçle fakir bırakılmış halkına hizmete başladı.

Lise öğrenimini Konya' da tamamlayan Musa Mukasa Uganda’ya dönerek halkına hizmet etmeye başladı. Musa Musaka, Türkiye’yi ve Konya’yı çok sevdiğini belirterek, “Türkiye çok güzel bir ülke lise eğitimimi Konya’da tamamladım öğretmenlerimden ve arkadaşlarımdan birçok şey öğrendim emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şimdi Yaşadığım bölgeye bir cami kazandırmak için arkadaşlarım ve hayırseverler ile cami inşaatına başladık inşallah en kısa zamanda tamamlayacağız” dedi.

whatsapp-image-2022-09-09-at-22-54-26.jpeg

CAMİ İNŞAATINA EN BÜYÜK DESTEK KONYA’DAN

Yaşadığı bölgede Müslümanların çoğunlukta olduğunu ancak maddi imkânsızlıklardan dolayı bölge de bir cami olmadığını belirten Musa Musaka, “Ben bu bölgede doğdum büyüdüm dana sonra lise öğrenimim için ayrıldım. Eğitimimi tamamladıktan sonra ülkeme döndüm ülkeme döndükten sonra yaşadığım bölgede bir cami eksikliği vardı Konya’da böyle çalışmalar yapılıyordu bende bu bölgeye bir cami kazandırmak istedim. Konya’da eğitim aldığım öğretmenlerimle istişare ettik Konya’dan çok büyük yardımlar geldi cami inşaatına başladık inşaatına güzel bir ilerleme kaydettik. Biraz daha eksiklerimiz var ancak inşallah yardımlarla bitireceğiz. Konya’dan bu cami inşaatı için yardım eden öğretmenlerime ve hayırseverlere çok teşekkür ediyorum. İnşallah eksiklerimize Konyalı kardeşlerimden gereken desteği bundan sonra da alır ve her zaman onlara dua ederiz.” diye konuştu.

whatsapp-image-2022-09-10-at-10-29-28-1.jpeg

UGANDADA 3 MİLYONA YAKIN MÜSLÜMAN YAŞIYOR

1950'li yıllarda 5 milyona yakın olarak tespit edilen Uganda nüfusu 2002 yılında 24,3 milyon olarak sayıldı. Ülke genelinde 3 milyona yakın Müslüman yaşamaktadır. Günümüzde ise ülke nüfusunun 2022 tahmini verilerine göre 46,205,893 kişi olduğu belirtilmektedir. Ülke içerisinde uzun yıllar süren iç savaş demografik sorunların doğmasına sebebiyet vermiştir. Uganda ya da resmî adıyla Uganda Cumhuriyeti, Afrika kıtasının doğu kesiminde yer alan ve denize kıyısı olmayan bir kara ülkesidir. Ülke ismini Uganda'nın güneydoğu bölgesinde yer alan ve özerk bir krallık olan Buganda Krallığı'ndan almaktadır. Bantu gruplarının yaşadığı Buganda'da konuşulan Bantu dilinde temel kelimeye (burada Ganda) gelen ön ek kelimenin anlamını değiştirebilmekteydi. Buna göre Buganda Bagandalılar 'ın yaşadığı ve Luganda dilini konuştukları yer olarak ifade edilmekteydi. Avrupalıların bölgeyle ve Uganda halkıyla ilk teması Tanzanya kıyıları üzerinden olduğu için bu bölgede konuşulan Swahili dilinde -lerin yaşadığı yer anlamına gelen Bu- ön eki yerine U ön eki kullanıldığı için bu bölgeler Avrupalılar tarafından Uganda olarak adlandırılmış ve günümüzde de kullanımı da bu şekilde devam etmektedir. 1950'li yıllarda 5 milyona yakın olarak tespit edilen Uganda nüfusu 2002 yılında 24,3 milyon olarak ifade edilmiştir. Günümüzde ise ülke nüfusunun 2022 tahmini verilerine göre 46,205,893 kişi olduğu belirtilmektedir. Ülke içerisinde uzun yıllar süren iç savaş demografik sorunların doğmasına sebebiyet vermiştir.

SAİT ÇELİK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum