Konya belgede sınıfta kaldı!

Konya belgede sınıfta kaldı!

2 Mayıs 2017'den itibaren zorunlu hale geleceği söylenen “Enerji Kimlik Belgesi” alma şartı, çeşitli gerekçelerle 1 Ocak 2020'ye ertelenmişti. Belge alımı son müracaat tarihine 6 gün kala, çoğu ev sahibi yine bu belgeyi almadı.

2 Mayıs 2017 tarihinde hayata geçirileceği söylenen, alt yapı yetersizliğinden ve bazı tereddütlerden dolayı son tarih olarak 1 Ocak 2020' ye ertelenen binalarda zorunlu “Enerji Kimlik Belgesi” uygulaması, akıl karıştırmaya devam ediyor. Enerji Bakanı Fatih Dönmez “Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalarda 1 Ocak 2020’den itibaren alım, satım hatta kiralama yapılamayacak” derken, Konya'daki çoğu vatandaş yine belgesini almadı. 2011 yılından önce yapılan çoğu binanın Enerji Kimlik Belgesi bulunmuyor. İlgili bakanlığın tüm uyarılarına rağmen, belgesini almayan vatandaşlar ile ilgili nasıl bir süreç izleyeceği ise merak ediliyor.

ENERJİ BELGESİ SAHTEKÂRLIĞINA DİKKAT!

2011 yılından önce yapılmış binalar için alınması zorunlu olan bu belge, vatandaş tarafından önemsenmezken bazı iddialara göre belgesini almak isteyen ev sahiplerine photosopla belge sahtekârlığı yapıldığı belirtildi. Uygun şartlarda 15-20 gün içinde çıkan bu belgeyi, ucuza ve daha kısa sürede vatandaşa vermenin yollarını bulan kişilerin ve firmaların varlığı, yeni bir sektörü doğuruyor. Bazı firma ve şahıslar sadece aldıkları kurs ile sahte “Enerji Kimlik Belgesi” çıkarıyor. Hiçbir geçerliliği olmayan bu belge, vatandaşları ciddi anlamda bir maddi külfetin altına sokuyor. Konya'da “Enerji Kimlik Belgesi” olan ev sahibi oranı yüzde 1'i bulmuyor.

2 BUÇUK YILA RAĞMEN BELGE HASSASİYETİ OLUŞMADI!

Apartmanlarda enerji kimlik belgesi ile ilgili düzenleme 2017 yılında resmi gazetede yayınlanmıştı. Enerji Kimlik Belgesi olmayan binaların alım ve satımı artık yapılmayacaktı. Bu uygulama ile ilgili yeteri alt yapı olmadığı için ve bazı tereddütlerin yaşanabilme ihtimalinden dolayı son tarih olarak 2020 yılının Ocak ayı belirlenmişti. Aradan geçen yaklaşık 2 buçuk yıla ve uygulama için son vakte 6 gün kalmasına rağmen, çoğu ev sahibi belgesini almadı. 1 Ocak 2020'den sonra doğalgaz, elektrik ve su faturalarını üstüne almak isteyen vatandaşlar için bu belge şart koşulacak.

ENDİŞELERİMİZİ DAHA ÖNCE DE DİLE GETİRMİŞTİK

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Enerji Kimlik Belgesi” zorunluluğunun doğru ve gerekli bir uygulama olduğunu hatırlattı. Blok halinde bir sürü dairenin varlığının altını çizen ve enerji kimlik belgesinin daire başında yapılmasının çok zor bir iş olduğunu kaydeden Altınay, “Bilindiği üzere bu belgeyi almayanların evleri kiraya verilemeyecek ve satılamayacaktı. Alt yapı eksikliklerinin olduğu da bir gerçekti. Yıllardır gündemde olan bir konu. Fakat yeni yayımlanan karara göre vatandaşta bir rahatlama oldu. Normal şartlarda zorunluluk 2017 yılında getirildi. Sonra son tarih olarak 1 Ocak 2020'ye karar kılındı. Eksikliklerin giderilmesi adına süre uzatma kararı, doğru oldu. Kaldı ki isı kaybının önlenebilmesi için de bu uygulamanın hayata geçirilmesi gerekiyordu. Uygulama 2017 yılının Mayıs ayından itibaren hayata geçirilseydi ekonomi ciddi anlamda zora girerdi. Endişelerimizi daha önce de dile getirmiştik. Tapuda alım ve satımlar yapılmazdı. Çünkü binaların büyük kısmında bu belge yok. Zaten 2011 yılından önce yapılmış binalar için bu belgeyi almak gerekli. Sonraki yıllarda yapılan binalar için bu belge istenmiyor. Türkiye genelinde ciddi sıkıntılar yaşanır, milli ekonomi de ciddi kayıplar olurdu” dedi.

SÜRENİN UZATILACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

Aradan geçen uzun zamana rağmen “Enerji Kimlik Belgesi” alınmayan daha çok binanın olduğunu dile getiren Altınay, son gün olarak 1 Ocak 2020 tarihi belirlenen zorunluluğun yine uzaltılma ihtimalinin olduğunu da ifade etti. “Sürede uzatma olmazsa bile zorunluluk ile ilgili esnetilmeler olur” diyen Altınay, şu sözlerle konuşmasını noktaladı: “Bu belgeyi almak bir zorunluluktur. Bugün değilse bile yarın kesin alınacak. Bu işin kaçışı yok. Belgesi olmayan binaların satış ve kiralaması yapılamayacak. Hükümet, bu konuda çok ısrarcı olursa o zaman biz çok zora gireriz. Vatandaşımızın güvenilir firmalarla çalışması gerekir. İsterlerse biz de vatandaşımıza oda olarak her türlü bilgiyi ve desteği veririz. Vatandaşlarımız Konya Emlakçılar Odasını arar ve konu hakkında bilgi isterlerse, bizden desteği görürler.”

EMRE ÖZGÜL

4-2-085.jpg

4-3sedat-altinay.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum