Konya Aydınlar Ocağı aynı   gün iki program düzenledi

Konya Aydınlar Ocağı aynı gün iki program düzenledi

Konya Aydınlar Ocağı'nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetinde çifte program icra edildi.

Postnişin Fahri Özçakıl’ın, Konya ve Hz.Mevlâna’yı öğrendikten sonra Müslüman olan (Şems) Ira Friendlander’in hayatını anlattığı programın ikinci bölümünde de; sanat hayatının 50. Yılını kutlayan Ahmet Çakır, okuduğu şiir, ilahi ve türküleri Filistin’e hediye etti.

Programın açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, aslen Rus Yahudi olan Ira Friendlander’in yaşadığı dönüşüme dair bilgiler verdi.

Daha sonra kürsüye gelen Postnişin Fahri Özçakıl, Müslüman olduktan sonra Şems adını alan Friendlander’in gerçek tevhidi, tasavvufu, İslâm’ı yaşayarak bulmuş bir Allah dostu olduğunu söyledi. Özçakıl, Şems ile 1972’de tanıştıklarını ve aralarında iyi bir münasebet geliştiğini anlattı.

Friendlander’in 1940 yılında New York’ta dünyaya gelmiş bir Rus Yahudisi olduğunu kaydeden Özçakıl, “Grafiker, akademisyen, yazar, şair ve fotoğraf sanatçısıydı. İslami Araştırmalar Vakfı tarafından eserleri en etkili beş yüz kişi arasında gösterilmişti. Hz. Mevlana ve eserleri hakkında on civarında kitap yazdı. Bazı çalışmaları özel koleksiyonlarda yer aldı. Eserleri Türkçe ye de çevrildi” dedi.

Programın ikinci bölümünde eğitimci sanatçı Ahmet Çakır’ın ellinci sanat yılı kutlandı. Sazıyla ve boynunda Filistin atkısıyla sahne alan Çakır, “Filistin’de çocukların durumunu hepimiz görüyoruz; Allah şehadetlerini kabul etsin. Bizim meselemiz Mescid’i Aksa’dır. Dünya Türk dünyası olmadan rahat edemez” diye konuştu. İlahi, marş ve türküler icra eden Çakır’dan sonra sahneye gelen Azerbaycanlı şair Rıza Alizade de Filistin konulu şiirini yorumladı.

Program sonunda Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Postnişin Özçakıl’a günün anısı olarak kitap hediye etti. Ahmet Çakır’ın 50. Yıl Beratı ve Aliziade’nin hediyesini de Dr. Güçlü ile Özçakıl birlikte verdi.

HAMDİ BUĞUR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.