Konut fiyatlarının  ateşi düştü

Konut fiyatlarının ateşi düştü

Son aylarda konut piyasasında önemli bir değişim yaşanıyor: Talepteki düşüş, fiyatları reel olarak aşağı çekiyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre Mart 2024'te konut fiyatları aylık yüzde 1,2, yıllık ise yüzde 52 arttı. Bu artış, aynı dönemde yüzde 3,16 aylık ve yüzde 68,5 yıllık artış gösteren enflasyonun altında kaldı. Büyük şehirlerde de durum farklı değil. İstanbul'da yıllık konut fiyatı artışı yüzde 40,4, Ankara'da yüzde 63,9, İzmir'de ise yüzde 49,5 seviyesinde. Reel fiyatlardaki düşüş, sektör araştırmalarına ve firmaların verilerine de yansıdı. BETAM ve sahibinden.com'un raporuna göre son 10 aydır konut fiyatları reel olarak düşüyor. Ülke genelindeki yıllık reel düşüş oranı yüzde 16,3'e ulaştı. Konut satışları da talepteki düşüşten etkilendi. Son bir yılda konut fiyatları yüzde 54 artarken, enflasyon yüzde 69,8 olarak gerçekleşti. Bu da reel fiyatlarda yüzde 15,8'lik bir düşüş anlamına geliyor. Yılın ilk dört ayında konut satış fiyatları yüzde 9 artarken, enflasyon ise yüzde 18,72 idi. Bu da yeni yılda reel fiyatlardaki düşüşün hızlandığını gösteriyor.

EN ÇOK FİYAT ARTIŞI KARAMAN'DA

Konutlarda en çok fiyat artışı Karaman, Afyonkarahisar, Aydın, Niğde ve Nevşehir'de olurken, en az artış Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Tekirdağ'da görüldü.

Gayrimenkulde krediye erişimin zorlaşması ve nakit gücünün artması, pazarlık paylarında önemli artışa yol açtı. Bu durum, özellikle yüksek segmentteki konutlarda fiyatları aşağı çekti.

HABER MERKEZİ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.