Konuk, çevre ödülü aldı

Konuk, çevre ödülü aldı

Pankobirlik Başkanı Konuka, Toplumsal Etik Derneği tarafından yılın çevrecisi ödülü verildi

Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, ağaç dikimini yaygınlaştırmaya yönelik yaptığı çalışmalar nedeniyle Toplumsal Etik Derneği (TED) tarafından ödüle layık görüldü. Konuk’a biyoetik anlayışı ile etik ilkeler doğrultusunda toprağın korunması ve ağaç dikiminin yaygınlaştırılması, doğa ve orman sevgisinin gelecek kuşaklara aktarılması ve bu duygunun toplumun belleğinde yerleştirilmesine katkılarından dolayı yılın çevrecisi ödülü verildi.

Ankara Ticaret Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen törende konuşan Toplumsal Etik Derneği (TED) Başkanı Ahmet Akgün, amaçlarının iyileri ödüllendirip, kötülerle mücadele etmek olduğunu belirtirken,  Recep Konuk’un Konya’da yaptığı ağaçlandırma çalışmalarına bizzat şahit olduğunu ve bu çalışma dolayısıyla da kendisinin örnek gösterildiğini söyledi.
Ödül törenine işlerinin yoğunluğu dolayısıyla katılamayan Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, törende bulunanlara bir mesaj gönderdi. Konuk mesajında, Konya Şeker’in bu ödülü ağaçlandırma çalışmaları nedeniyle aldığını ve bu çerçevede yaptıkları çalışmaları sosyal sorumluluğun da ötesinde bir mecburiyet olarak kabul ettiklerini belirtti. Konya Şeker’in bir üretici kuruluşu olduğunu ve bu nedenle de öncelikleri arasında tarımsal üretimin sürekliliğinin geldiğini dile getiren Recep Konuk, mesajında şunları söyledi: “Bozulan ekosistem, küresel ısınma tarım için ciddi tehdit oluşturuyor. Doğaya insan eliyle verilen zararın yine ve ancak insan eliyle giderilmesi mümkün. Bu çerçevede biz bir üretici kuruluşu olarak herkesin çevreye yaptığı yatırımdan daha fazlasını yapmak mecburiyetindeyiz. Çünkü bunlar dünyamız için artık ertelenebilecek önlemler değildir. Çevreci önlemlerin gecikmesi öncelikle tarımsal üretimi etkileyecek ve bizim üretici ortaklarımızın ekonomik faaliyetleri aksayacaktır. Bunun idrakinde olan Konya Şeker ağaçlandırma çalışmalarında ilk hedefini Konya nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturmak olarak belirledi ve bu hedefini Konya nüfusunun iki katı fidanı toprakla buluşturarak aştı ve yeni hedefini Türkiye nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturmak olarak belirledi. Ağaçlandırma çalışmalarında sürekliliği sağlamak içinde 1,5 milyon üretim kapasiteli fidanlık kurdu. Ağaçlandırma çalışmalarında büyük ormanlık alanlar oluşturmak yerine Konya Kapalı Havzası’nın tamamını ağaçlandırmayı amaçlayan Konya Şeker bu çerçevede köy yollarını çift taraflı ağaçlandırarak, ağaçlandırmanın tarımsal amaçlı nemlendirme ve iklimleme özelliğinin tüm üretim alanlarına yaygınlaşmasını sağladı. Biz ağaçlandırmayı önemsiyoruz ve devamında da kararlıyız.”
Konya Şeker’in çevreci yatırımlarının ağaçlandırmayla sınırlı olmadığını dile getiren Konuk, küresel ısınma sonucu oluşan kuraklığın herkesin sorunu olduğunu ifade ederek kuraklığın etkilerini en aza indirmek için bu yıl çiftçilere hararet metre dağıtacaklarını bildirdi. Toprağın susama oranını tespit edecek bu aletle bölgede yüzde 40-50 arasında tarımsal sulamada tasarruf sağlamayı hedeflediklerini açıklayan Pankobirlik Başkanı Recep Konuk, “Bir diğer yatırımımız damla sulama sitemleri üretimi. Bu sitemin de tarımda yaygınlaşmasını hedefledik. Biz bu yatırımı yapana kadar yüksek olan fiyatlar sistemin kullanımının yaygınlaşmasını engelliyordu. Biz yaptığımız yatırımla piyasayı regüle ettik ve fiyatlar düştü, kullanım yaygınlaştı. Başka bir yatırımımız ise biyoyakıt üretimi. Dünyada sera gazlarının azaltılması amacıyla benimsenmiş bir mücadele aracının ülkemizde de yaygınlaşmasını sağlamak için bu yatırımı yaptık. Bizim ortaklarımız pancar üreticisi çiftçiler. Bu nedenle, bizim tarıma karşı sorumluluklarımız var. Topluma karşı sosyal yükümlülüklerimiz var ve yürüttüğümüz bir ticari faaliyet var. Biz bu çerçevede tarıma ve üreticilerimize karşı sorumluluklarımız, sosyal yükümlülüklerimiz ve ticari faaliyetlerimizi örtüştürüyoruz” ifadelerini kullandı. Konuk ayrıca yaptıkları faaliyetlerin fark edilerek ödüle layık görülmesinin daha çok çaba göstermek açısından kendilerini umutlandırdığını kaydederek, yaptığı katkılardan dolayı TED Başkanı Ahmet Akgün’e teşekkürlerini sundu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum