Konteyner Taşımacılığı ve Türkiye

Konteyner Taşımacılığı ve Türkiye

Türkiye’de konteyner taşımacılığı hakkında bilgiler verdiğimiz sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Her ne kadar ülkemizde  karayolu taşımacılığı daime önde olsa da 3 tarafının denizle çevrili olmasının da verdiği bir avantaj ile denizyolu taşımacılığı da daima takip halinde olmuştur. Bunun yanı sıra da denizyolu konusunda önemli bir paralel olan konteyner taşımacılığı ise önemli bir konu olarak ön plana çıkmaktadır.

Denizyolu taşımacılığı mesafesi uzak olan ülkeler ile yapılırken maliyet olarak avantajlıdır. Nitekim hız konusunda havayolu ile yarışamasa da karayolu taşımacılığı ile arasında farkta vardır. Bu nedenle konteynerlarda yapılan taşımaclık çoğu zaman büyük firmalar ve okyanus ötesi olarak tabir edilen uzak mesafeler için oldukça önemli bir taşıma yöntemidir.

Türkiye’de Denizyolu Taşımacılığı

Türkiye’nin Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan özelliği 9 bin kilometreye dayanan sahil şeridi neredeyse Avrupa’nın göbeğinde bulunması ve denizyolunu destekleyecek karayolu ve denizyolu bulunması nedeniyle denizyolu taşımacılığı son yıllarda atılım göstermiştir. Elbette karayolu taşımacılığı ile boy ölçüşecek kapasitede değildir maalesef. Ancak ülkemizin hedefleri doğrultusunda önümüzdeki 5 – 6 yıllık bir çerçevede denizyolu ticaretinde ilk 10 ülke arasına girmeyi hedeflemektedir.

Burada mutlaka eklememiz gereken bir maliyet noktası bulunuyor. Denizyolu taşımacılığı diğer taşımacılık yöntemlerine göre ortalama 8 kat daha ucuzdur. Bu nedenle deniz aşırı ülke ticaretlerinde tercih edilmektedir. Her ne kadar ülkemizde denizyolu taşımacılığı ile konteyner taşımacılığı hala gelişmekte olsa da şu anda dünyada bu konuda 13. sırada yer almaktadır. Öyle ki dış ticaretin yüzde 80’ininden fazla bir kısmı konteyner taşımacılığı – denizyolu taşımacılığı karşılamaktadır.

Konteyner Taşımacılığı

Konteyner’ın ne olduğunu bilmeyen yoktur sanırım. Geniş hacmiyle birçok malı bir araya getirerek yerden tasarruf etmemizi sağlar. Öyle gemiler vardır ki yüzlerce konteyner alabilir. Buradan yola çıkarak taşıdığı yükü hesaplayabilirsiniz. Konteyner taşımacılığında taşıma tipleri vardır. Bunlar;

  • FCL/LCL: İki ya da daha fazla ihracatçının yükü tek bir konteynere yüklenir ve ithalatçı tek firmadır.
  • LCL/FCL: Bir ihracatçı tarafından yüklenen konteyner de iki ya da daha fazla ithalatçının yükü vardır.
  • FCL/FCL: Komple konteyner yükünün bir ihracatçısı ve bir ithalatçısı olduğu durumdur.
  • LCL/LCL: Konteynere yüklenen parsiyel yükün bir ihracatçısı ve bir ithalatçısı olduğu durumdur.

şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

Ülkemizde konteyner taşımacılığında ön plana çıkan Borusan Lojistik sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.