Kolpacılar gazeteciyi bile dolandırmaya çalıştılar!

Kolpacılar gazeteciyi bile dolandırmaya çalıştılar!

Vatandaşların telefonuna "Sipariş ettiğiniz ürünü almadınız. İcralık olacaksınız" mesajı gönderen dolandırıcılar, gözünü korkuttukları kişileri tuzaklarına düşürmeye devam ediyor.

Telefon dolandırıcıları her geçen gün yeni yeni yöntemlere başvurmaya devam ediyor. Dolandırıcıların yeni yöntemi iade edilen kargolarla icra takibi ve uzlaştırma ofisi tuzağı. Vatandaşlara herhangi bir sipariş vermediği halde ya da vermiş olduğu siparişi iade ettiği halde, "Sipariş ettiğiniz ürünü almadınız. İcralık olacaksınız" diye mesajlar gönderiliyor. Mesajlara cevap vermeyen vatandaşlar taciz edilmeye devam ediliyor. Uzlaştırm ofisinden aradıklarını da iddia eden dolandırıcılar, vatandaşları ağlarına düşürmek için her türlü yöntemi deniyor.

MESLEK HAYATIM BU TÜR HABERLERİ YAZMAKLA GEÇTİ

Dolandırıcıların son hedefi Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken oldu. Meslek hayatında telefon dolandırıcılarıyla ilgili yüzlerce haber yaptığını dile getiren Büyükeken, "Geçtiğimiz günlerde kızım için bir elbise siparişi vermiştim. İşyerinde olmayınca kargo şubeye gitmiş. Şubeden almayınca kargo göndericiye geri iade edildi. Hukuki olarak iade etme ve cayma hakkımız olduğunu biliyorum. Kargo hiç açılmamıştı bile. 3-4 gün sonra 'Teslim alınamayan kargonuz sebebiyle firmamızın oluşan zararından dolayı hakkınızda icra takibi başlatılacaktır. En kısa sürede iletişime geçiniz' diye bir mesaj aldım. Önce kargo firmasını aradım. 'Bu konuda şirketimizin bir yetkisi yok. İade etme hakkınız var' dediler. Gönderilen mesaja cevap vermedim. Bir gün sonra uzlaştırma ofisinden aradıklarını söylediler. Ben de siz 'gazeteciyi mi dolandırmaya çalışıyorsunuz' deyince telefonu kapattılar. Arkadan telsiz sesleri geliyordu. Düzeneği çok iyi kurmuşlar. Maalesef bazı gazeteci arkadaşlarımız bile dolandırılmış. Konuyla ilgili yüzlerce mağdurun tüketici hakem heyetine başvurduğu öğrendim. Birçok kişi de icralık olmamak için istenilen parayı ödemiş. Bir gazeteci olarak kamusal görevimizi yerimize getirmek istiyorum. Kimse bu tür mesajlara itibar etmesin" dedi.

'TUZAKLARA DÜŞMEYİN'

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Tekin ise vatandaşların bu tür dolandırıcılık içeren mesajlara itibar etmemesini istedi. Tekin, "Bu tarz bir olayda kargoyu teslim almamak sorumluya hiçbir yükümlülük ve sorumluluk yüklemez. Kargoyu almazsanız 'Şu cezayı alırsınız' gibi mesajlara itibar etmeyin. Kargo alınmadığı takdirde gönderene iade edilir. İnternetten alışverişlerde tüketicinin siparişten sonra teslim anına kadar vazgeçme hakkı olduğu gibi teslim alsa bile teslimden itibaren 14 gün zarfında koşulsuz, cezasız ve herhangi bir masrafa katlanmadan iade hakkı vardır. Bu iadeyi yaparken de herhangi bir ücret ödemez. Bu dolandırıcılar hukuk bürosu adı altında merkez kurmuşlar. Bizzat kendim aradım ama herhangi bir yetkiliye ya da avukata bağlamadılar. Şebeke gibi çalışıyorlar. Vatandaşlara icralık olmamaları için 100-150 TL kadar küçük bir meblağ istiyorlar. Tüketiciler de, icralık olmaktan korkuyor, 'Vereyim, kurtulayım' diyor ve yüzde 99'u da bu tuzağa düşebiliyor. Günde bin kişiden bu paranın aldığını düşünün. Bu da günde 95 bin TL haksız kazanç demek. Bunun yanı sıra bu insanlar, tüketicinin özel verilerini kullanıyor, kişinin huzur ve sükûnunu bozuyor ve tehdit ediyor. Bu tuzaklara düşmeyin."

'MESAJ GELDİĞİNDE TELAŞLANMAYIN'

Mesajın gönderildiği numarayla irtibat kurulması halinde kişilerin dolandırılma riskiyle karşı karşıya kalacağını anlatan Tekin, şöyle konuştu: "Kargo şirketlerinden geldiği sanılan, ancak alakası olmayan bu yöntemin tuzağına maalesef düşen tüketicilerimiz olmuştur. Bu mesaj birçok tüketicimize gönderilmiş ve gönderilmeye devam ediyorlar. Bu mesaj cep telefonunuza geldiğinde telaşlanmayın, baştan sona dolandırıcılık kokuyor ve hukuki suç teşkil etmektedir. Kargo şirketlerinin böyle bir usulü yoktur." Tüketicilere gönderilen telefon mesajının altında zaman zaman irtibat numarası olarak avukat adının kullanıldığına dikkati çeken Tekin, "Tehdit, şantaj ve taciz hukuki bir suçtur. Hiçbir firma bu suçu işlemez. İnandırıcılığı pekiştirmek için avukat olduklarını iddia ederek mesaj yollanıyor. Avukatlar böyle bir mesaj göndermez ve göndermemelidirler. Bu usule, TCK’nın 123. maddesi ve de baro yönetmeliklerine aykırıdır, suçtur" diye konuştu.

TWİTTER'DAN GELEN MESAJLAR

Konu ile ilgili twitterdan çok sayı da mesaj geldi. Mesajlarda dolandırıcılıkla ilgili önemli uyarılarda bulunuldu.

-Anlatıp 25.000 lira istediler hemen tekrar arayacam sizi deyip kapattım.. 2 dakika sonra tekrar aradım "kendi dolandırıcım ile görüştüm abi benden başkasına tokatlanırsan gönül koyarım dedi o yüzden size başka zaman dolandırılayım olurmu" dedim suratıma kapattılar.

-Bana farklı dönemlerde aynı taktiği 2 kez denediler birinde arayan numarayı kaydettim WhatsAppdan profil fotosuna baktım bi pavyonun bar bölümünde foto çekilmiş pala bıyıklı biri vardı.. sanırım orada çalışan konslara arattırıyorlar.

-Evet banada geldi oradaki hukuk büroları ismi gerçek aceba deyipte netten baktığın zaman karşına çıkıyor. ama o büronun bu işle bir alakası yok sık sık büro ismi değiştiriyorlar aldanmayın.

-Sms'le icra takibi olmaz.

-Avukatı TBB sayfasından aratınca gerçek olduğunu hatta Baro kaydının olduğunu bile görüyorsun fakat avukatın bundan haberi yok .

-Bana da geldi 145 lira ödedim haram zıkkım olsun geberip ters takla atıp yansınlar inşallah Allah'ım bu beddua bana dönmesin amin.

MESUT TURAN

 

adsiz-002.jpg

 

adsiz-003.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum