Koç Holding fikri haklar stratejisi oluşturdu

Koç Holding fikri haklar stratejisi oluşturdu

Koç Holding'in kurumsal yayın organı Bizden Haberler'de yer alan açıklamasında Koç Holding Rekabet ve Fikri Haklar Koordinatörü Murat Peksavaş, Koç Holding'in 2012 yılında fikri haklar yönetimi konusundaki teamüllerini yazılı hale getirdiğini belirtti.

Koç Holding Rekabet ve Fikri Haklar Koordinatörü Murat Peksavaş, ''Fikri haklar sistemi rekabet avantajını sürdürülebilir hale getiriyor. Koç Holding yönetiminin konuya verdiği önem ve vizyonu sayesinde Türkiye'de fikri haklar stratejisini oluşturan ilk şirketiz'' dedi.

Koç Holding'in kurumsal yayın organı Bizden Haberler'de yer alan açıklamasında Koç Holding Rekabet ve Fikri Haklar Koordinatörü Murat Peksavaş, Koç Holding'in 2012 yılında fikri haklar yönetimi konusundaki teamüllerini yazılı hale getirdiğini belirtti.

Peksavaş, ''Koç Holding Fikri Haklar stratejisini oluşturduk. Holding yönetiminin bu konuya verdiği önem ve vizyonu sayesinde bu işi Türkiye'de başaran ilk şirketiz'' ifadelerini kullandı.

Murat Peksavaş, fikri haklar konusunun son dönemde sıkça gündeme gelmesindeki temel sebebin; fikri haklar sisteminin, rekabet avantajını sürdürülebilir hale getiren bir araç olmasından kaynaklandığını dile getirdi.

Yüksek kar marjı, yüksek pazar payı veya göz kamaştıran gelirleri olan şirketler incelendiğinde, bunların fikri haklardan azami şekilde faydalanmayı başarmış şirketler olduğunu belirten Peksavaş, şunları kaydetti:

''Fikri haklara sahip olan, kar marjını ve satış fiyatını özgürce belirleyebiliyor, bu sayede pazardan büyük pay alarak gelirlerini en üst seviyeye taşıyabiliyor. Daha da önemlisi, kontrolü elde tutabildiği için bunları sürdürülebilir kılıyor. Batılı iş dünyası bu sistemi 1800'lerden beri kullanıyor.

Uzak Doğu ise açıklarını devletlerin de teşvikiyle muazzam bir hızla kapatıyor. Global pazarda rekabet etmek isteyen şirketler rekabet avantajını sürdürülebilir kılmanın yollarını aradıkça fikri haklar sistemini keşfediyor ve daha çok kullanmaya başlıyor. Doğal olarak fikri haklar her alanda gündemimize girmeye başlıyor.''

Herhangi bir fikri hak türünün, temelde fark yaratan bir yeniliği koruduğuna dikkati çeken Peksavaş, lisanslama veya satış yoluyla gelir yaratma potansiyeli de olduğu için fikri haklara bir varlık olarak yaklaşmak gerektiğini vurguladı.

Murat Peksavaş, eğer ortada bir fikri haklar portföyü varsa, bunu şirketin diğer varlıklarını yönetir gibi yönetmek gerektiğini işaret ederek, ''Yenilikleri korumak için fikri haklara yaptığımız yatırımı ve bunun geri dönüşünü irdelemek ve en üst seviyeye çekmek gerekiyor. Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse, fikri hakları bir maliyet merkezi olmaktan çıkarıp bir kâr merkezi haline getirmek için onları yönetmek gerekiyor'' değerlendirmesinde bulundu.

''Türkiye'nin ve bölgenin en büyük fikri haklar portföyü''

Son 10 yıldır Koç Topluluğu'nun fikri haklar konusundaki faaliyetlerinin belirli bir sistem içerisinde ve belli teamüllere uygun olarak yönetildiğini anımsatan Peksavaş, ''2012 yılında bunları ilk kez yazılı hale getirdik ve Koç Holding Fikri Haklar Stratejisini oluşturduk.  Önümüzdeki günlerde yayınlanacak 2012 yılı faaliyet raporumuza da Koç Holding Fikri Haklar Stratejisi'ni ekledik. Holding üst yönetiminin bu konuya verdiği önem ve vizyonu sayesinde bu işi Türkiye'de başaran ilk şirketiz. Sahip olduğumuz fikri haklar portföyü, 2 bin 300'ün üzerinde patent, 6 binin üzerinde marka, 600'ün üzerinde tasarım ve 3 binin üzerinde internet alan adından oluşuyor. Bu portföy, Türkiye'nin ve bölgenin en büyük fikri haklar portföyüdür'' ifadelerini kullandı.

Koç Holding çatısı altında 2001 yılında başlayan fikri haklar alanındaki çalışmalarının 2010 yılında Fikri Haklar Yönetimi Projesi'ne dönüştüğüne dikkati çeken ve Koç Holding'in Fikri Haklar Stratejisi'nin temelinin bu projenin oluşturduğunu vurgulayan Peksavaş, şunları kaydetti:

''Fikri Haklar Yönetimi Projesi, bir şirketler topluluğunda fikri hakların yönetilmesi konusunda dünyadaki en özgün uygulamalardandır. Bu proje kapsamındaki şirketlerimiz, Türkiye'de fikri haklar alanında ilk kez yapılan birçok faaliyeti hayata geçiriyor ve başarılı sonuçlar elde ediyor.

Topluluk olarak fikri haklar alanında, hem yönetim biçimimiz hem de portföyümüzle, faaliyet gösterdiğimiz diğer alanlarda olduğu gibi, fark yaratmış ve birçok ilke imza atmış durumdayız.''

Murat Peksavaş, Fikri Haklar Yönetimi Projesi'nin amacının Topluluk şirketlerinde kendi fikri haklarını kendi başlarına yönetebilme ve bunu uluslararası standartlarda yapma yeteneğini kazandırmak olduğunu belirtti.

2010 yılından bu yana proje kapsamına 8 şirketin dahil olduğu bilgisini veren Peksavaş, ''Faaliyet gösterdikleri sektör dolayısıyla 'patent çıkması zor' denilen, Yapı Kredi, TÜPRAŞ ve Koç Sistem gibi şirketlerimiz patent başvuruları yapmaya başladı. Şirketlerin sahip oldukları fikri haklar portföyleri iş hedefleri dikkate alınarak gözden geçirilmeye başlandı. Bu sayede tasarruflar sağlanıyor. Bazı şirketlerimiz lisanslanabilir patentlerden gelir yaratma imkânları üzerinde çalışıyor'' değerlendirmesinde bulundu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.