'Koah’ın Farkına Var' Etkinliği Düzenlenecek

'Koah’ın Farkına Var' Etkinliği Düzenlenecek

Karaman Kamu Hastaneleri Birliği ile Halk Sağlığı Müdürlüğü, 17-22 Kasım tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) için farkındalığı ortaya koymayı hedefliyor. 17-21 Kasım tarihlerinde Makro...

Karaman Kamu Hastaneleri Birliği ile Halk Sağlığı Müdürlüğü, 17-22 Kasım tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) için farkındalığı ortaya koymayı hedefliyor. 17-21 Kasım tarihlerinde Makro Alışveriş Merkezi’nde yapılacak 'KOAH'ın Farkına Var' temalı etkinlikte vatandaşların ücretsiz solunum fonksiyon testi ölçümü yapılacak.

Bir akciğer hastalığı olan KOAH, halk dilinde 'kronik bronşit', 'müzmin bronşit' gibi adlarla biliniyor. KOAH, akciğerlerdeki hava yollarının daralmasına bağlı olarak soluk alıp verme sırasında hava akımının kısıtlanması ile nitelenen süreğen (kronik) bir hastalık. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın en önemli özelliği, akciğerlere giren ve çıkan havayı, soluk darlığına neden olacak kadar kısıtlayabilmesidir. KOAH nedeniyle dünyada her yıl yaklaşık 2 milyon 500 bin kişi yaşamını yitirmekte.

Hastalığın belirtileri öksürük, balgam ve nefes darlığı. Bu şikâyetler uzun süre devam eder. Öksürük ve balgam çıkarma, önceleri sadece sabah görülür. Hastalar genellikle bu şikâyetleri önemsemezler ve sigara içmenin doğal bir sonucu olarak kabul ederler. Gerçekte, şiddetli olmayan öksürük ile birlikte az miktarda balgam çıkarmak çok önemli bir hastalığın yani KOAH’ın erken habercisi olabilir. Eğer sigara içmeye devam edilirse ve hastalık ilerlerse öksürükler şiddetlenir ve balgam miktarı gittikçe artar. Hastalar günün her saatinde balgam çıkarmaya başlarlar. Bazen boğulacak kadar şiddette öksürükler olmaya başlar. Nefes darlığı hastalığın erken dönemlerinde koşma, hızlı yürüme veya merdiven çıkma gibi eforlarda ortaya çıkarken, hastalığın ilerlemesi ile istirahatta dahi nefes darlığı oluşur.

Genellikle öksürük, balgam ve nefes darlığı şikâyetleri 50 yaşına doğru ciddi şekilde artış gösterir. Bütün bu yakınmalar kış aylarında ve özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde ve gribal enfeksiyonlar sonrasında çok artar. Sigara içen kişilerde bu şikâyetlerden bir veya birkaç tanesi ortaya çıktığı zaman hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Çünkü erken teşhis ve sigaranın bırakılması ile ancak bu ilerleyici ve akciğerleri sakat bırakan hastalıktan kurtulmak mümkün olabiliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.