Kktc'de Hastalar Sağlık Sistemine İsyan Etti (Özel)

Kktc'de Hastalar Sağlık Sistemine İsyan Etti (Özel)

Sıra kapmak için sabah saat 00. 05'te devlet hastanesine koşan KKTC'liler, yaşananlara sonunda isyan etti.

Sıra kapmak için sabah saat 00. 05'te devlet hastanesine koşan KKTC'liler, yaşananlara sonunda isyan etti. Sağlık sistemi Türkiye'nin 20 yıl önceki haline benzeyen devlet hastanelerinde tedavi olamadıklarını iddia eden hastalar, KKTC Sosyal Güvenlik Kurumu'nun da ilaçların çoğunu karşılamadığını ifade etti. Muayene olabilmek için tüm günlerinin heba olduğunu dile getiren KKTC'liler yetkililerden bu soruna çözüm bulmaları çağrısında bulundu.

Türkiye’de bir dönem sağlıkta yaşanan sistemsizlik bugün KKTC’de yaşanıyor. Hastalar devlet hastanelerinde muayene olabilmek için neredeyse birbirleriyle yarışıyor. Sabahın ilk ışıklarında hastanelere koşan KKTC’li hastalar saatlerce beklemelerine rağmen tedavi olamıyor. Zaman zaman sistemin çöktüğü devlet hastanelerinde sıra alma süresi uzuyor, bazen de sıra numarası almayı başaran hastalar doktorların işbaşı yapmaması nedeniyle yine hüsrana uğruyor.

Sabahın erken saatlerinde devlet hastanesine geldiğini söyleyen bir kişi, saatin 10 olduğunu fakat doktorun hala gelmediğini ifade etti.

SGK İLAÇLARIN ÇOĞUNU KARŞILAMIYOR

Doktora muayene olmayı başaran hastanın sıkıntıları bununla da bitmiyor. Aynı vatandaş sigortalar kurumunun çoğu ilaçların ücretlerini karşılamadığını belirterek, “Tam ücretli gibi gidip paramızı kendimiz ödüyoruz. Sigortalıyız ama sigorta ilaçları karşılamıyor. Ben 10 yıldan beridir Kıbrıs’tayım bir kere sigortadan ilaç alamadım.” şeklinde konuştu.

“KOYUN İSTİFİ GİBİ İSTİFLENİYORUZ”

Muayene olmak için hastaneye gelen bir başka hasta da bu kadar sıra beklenmesinin hiç normal bir durum olmadığını ifade etti. KKTC’deki devlet hastanelerinde yaşanan bu sistemsizlikten şikayet eden şahıs, “Sıra alıyorsun, 08.00’dan sonra gişeler açılıyor. Vezneler açılıyor. Tekrar sıra alacaksın saat 9 buçuk, 10 olmuş hala doktor yok. Böyle bir sistem olamaz ki yetkililerin artık bir şeyler yapması lazım. İnsanlar uzak yerlerden geliyor, sıra bulamıyorlar. İnsanlara yazık. Boşuna bekliyorlar. Hem işinden oluyorlar. Sigortadan ilaçları bulamıyoruz. İlaçları dışarıdan kendi paramızla alıyoruz. Bunu her insan ödeyemez.” diye konuştu.

ÖZEL HASTANELER REVAÇTA

KKTC'deki devlet hastanelerinde yaşanan bu sıkıntılar nedeniyle, ülkede özel hastaneler önemli bir yer tutuyor. Devlet hastanelerine güvenmeyen Kıbrıslılar, bunun yerine özel hastaneleri seçiyor. Maddi durumu düşük olanlar ise yapacak bir şey olmadığından mecburen devlet hastanelerini seçtiklerini belirterek, sağlıkta yaşanan bu sıkıntının bir an önce giderilmesini temenni ediyor.


CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.