Kızıl Meydan’da Çocuklar Sovyet Tanklarına Çıktı

Kızıl Meydan’da Çocuklar Sovyet Tanklarına Çıktı

Rusya 7 Kasım 1941’de Nazi Almanya’sına karşı Kızıl Ordu’nun Kızıl Meydan’da toplanarak saldırıya geçmesinin 72’inci yıl dönümünü kutluyor.

Rusya 7 Kasım 1941’de Nazi Almanya’sına karşı Kızıl Ordu’nun Kızıl Meydan’da toplanarak saldırıya geçmesinin 72’inci yıl dönümünü kutluyor. Sovyet üniformalı askerler, savaşa katılan tank, tüfek ve toplar geçit töreni için tarihi meydana indi.

İkinci Dünya Savaşı’nda cephede bulunmuş Sovyet yapımı T-34 model tanklar, Kızıl Ordu’nun Hitler’in ordusuna karşı üstünlük sağlamasında en büyük avantajını oluşturmuştu. Gösterilerde Nazi Almanya’sına karşı başlatılan toplu saldırı anı canlandırıldı. Törende konuşan Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin canları pahasına zafer kazanan Sovyet askerlerini kutladı.

Savaşa katılan birlikleri simgeleyen at arabaları, eski tanklar ve diğer tarihi araçlar tören sonrası Kızıl Meydan’da bir süre kaldı. Savaşa katılan ve üzerinde “Birlikte zafere!” yazılı T-34 model tanka çocukların ilgisi büyük oldu. Üzerine çıkan çocukların fotoğraflarını çekmek için aileler birbirleri ile yarıştı.

II. Dünya Savaşı’nda Moskova sınırına dayanan Alman Nazi birliklerine karşı ilk direniş 7 Kasım’da Kızıl Meydan’ı dolduran Sovyet askerlerinin gövde gösterisinin ardından başlamıştı. Moskova’nın hemen yakınına kadar gelen Nazi birlikleri şehrin düşmesine kesin gözü ile bakıyorlardı. Kızıl Meydan’da askeri tören için hazırlık yapan Naziler, meydana Hitler’in heykelini dikmek için Finlandiya’dan bir heykel traşa dev bir heykel siparişi bile vermişlerdi.

Naziler’in ‘Tayfun’ adını verdikleri saldırı planında en seçkin Nazi komutanları yer aldı. İlk karşılaşma Smolensk bölgesinde oldu. Burada çatışmalar iki ay kadar sürdü. Napolyon’un soğuk kış şartlarında Moskova’yı alamadığının farkında olan Hitler, kış bastırmadan Moskova’ya girmek istiyordu.
Sovyet cephesinde durumun ağırlaştığını fark eden eski SSCB lideri Jozef Stalin, Georgi Jukov’u başkomutan tayin etti. 7 Kasım 1941 askeri geçit töreni ise Moskova’yı savunan Kızıl Ordu için moral oldu. Fakat yine de Almanlar ilerlemeye devam ediyordu. Stalin bu durumda Sibirya bölgesinde Japonya için bekletilen askeri birlikleri Moskova savunmasına gönderilmesini emrini verdi. Kızıl Ordu, Aralık ayında Alman birliklerini püskürtmeyi başardı.

Komünist Parti Kızıl Meydan’daki gösterilerin dışında 7 Kasım 1917’de gerçekleşen Bolşevik Devrim'in yıl dönümünü kutluyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.