Kitap okumada  geride kaldık

Kitap okumada geride kaldık

Konyalılar'ın yeterince kitap okumadığını dile getiren Sahaflar, “Konya, kitap okuma konusunda geride kaldı. Halkımız daha çok okumalı ve daha çok sorgulamalı” dedi

Diğer ülkelerde oranının artmasına rağmen, Türkiye'de kitap okuma oranı sürekli düşüyor. Türkiye, yeterince kitap okumuyor. Konyalı sahaflar ise Konya halkının da yeterince kitaba ilgi göstermediğini söylüyor. Gençler kitap okumaya yeteri kadar zaman ayırmıyor. Kitap okuyan gençlerin bir kısmı internet üzerinden kitap okumayı tercih ediyor. Çoğu genç ise kitap tercihini “popüler kültürün yansımasından oluşan daha çok aşk” kitaplardan yana kullanırken, özellikle 40 ve üstü yaş sınıfındaki vatandaşlar da siyasi kitaplarından yana kullanıyor.

KİTAP SATIŞLARINI SEZON BELİRLİYOR

Konya Rampalı Çarşıda 10 yıldır kitap satışı yapan Hasan Yıldırım kitap satışlarının sezona göre değişiklik gösterdiğini dile getirdi. Okul döneminde günlük 100- 150 kitap satarken, yaz dönemlerinde ortalama 40-50 kitap sattıklarını ifade eden Yıldırım, “Kitaplar yaş grubuna göre değişiyor ilk okul öğrencileri hikaye kitaplarını okuyor, orta okul öğrencileri müfredata bağlı olduğu için 100 temel eseri okuyor, lise öğrencileri internete daha bağlı internet üzerinden wattbat yada fenomen insanların kitaplarını okuyor, daha ilerisi yaşlar ise siyaset kitaplarını okumayı tercih ediyor. Test kitabı satışı romana göre daha fazla bunun bir sebebi ise kitap fiyatlarının yüksek olması kitap fiyatları yüksek olunca kimsede kitap okumuyor " dedi.

İNTERNET KİTAPLARI DAHA POPÜLER

Sahaf Mustafa Bıyık da şunları kaydetti: " Genellikle popüler internet sayfaları okunuyor eskisi gibi kitap satın alınmıyor satışlarda sezona göre değişiyor. Okul dönemi daha fazla yazın daha az. Konya’da diğer şehirlere göre daha az kitap alınıyor ve okunuluyor şuan eski yazarlar yerine internet yazarları veya youtuberların kitapları okunuyor. Üyesi bulunduğumuz dernek biz kitapçılar içinde hiçbir faaliyette bulunmuyor her yıl sadece para alıyor biz kitapların okunması için etkinlikler yapılsın daha çok kitaplar okunsun istiyoruz genç arkadaşlarımızda internet sayfalarına değil kitaplara davet ediyoruz. "

YENİ YAZARLAR YÜKSELİŞTE

Kitap satışı yapan Semih Topcuoğlu da "Üniversiteye hazırlık ya da liseye hazırlık döneminde genellikle test kitapları satılıyor. Roman türünde genel olarak macera ve aşk tercih ediliyor. Zaten şuanda kitap satmak çok zor kitapların yerini internet alıyor. Kitap fiyatları da çok yüksek eski yazarlar Nazım Hikmet Orhan Veli ya da Özdemir Asaf gibi yazarların yerini yeni popüler yazarlar aldı. Şuan çok satanlarda Miraç Çağrı Aktaş var tabi bu satışlar haftalık ve sezonluk olarak değişiyor. Hafta içi 100 kitapsa hafta sonu 300-400 kitaba çıkıyor. Konya’da okuma oranı ise diğer illere göre daha geride" şeklinde konuştu.

MUHARREM DURSUN

img_6382.jpgimg_6394.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.