Kısmen işletmeye açılması bekleniyor

Kısmen işletmeye açılması bekleniyor

2022 yılı içerisinde, Balçıkhisar ve Yenisu Mahalleleri ile Alibeyhüyük’ün bir kısmına su verilerek sulu testlerin tamamlanması ve kısmen işletmeye açılması planlanıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, inşa ettiği su yapılarıyla ülke tarımına güç katmaya, modern sulama tesislerini yaygınlaştırarak su ve enerji tasarrufu sağlamaya, üretim maliyetlerini azaltarak ülke çiftçisinin daha yüksek gelire ulaşmasına ve bunların sonucunda gıda güvenliği ve arzının teminatı olmaya devam ediyor. Bilindiği gibi, modern sulama sistemleri ile ürün verimliliği yükselmekte, su aşındırmasına bağlı toprak kaybı azalmakta, yağmurlama ve damla sulama sistemleriyle su tasarrufu sağlanmaktadır. Bu nedenle DSİ Genel Müdürlüğü “Sulamada Modernizasyon” parolasıyla yatırımlarına devam ediyor.  Ülkenin tahıl ambarı olarak bilinen ve birçok sanayi bitkisi üretiminde ön sıralarda yer alan Konya da bu yatırımlardan nasibini alıyor. Konya Ovası’nın bereketli topraklarını modern sulama sistemleri ile donatmak için üretilen projelerden biri de Apa-Hotamış 1,2,3 Sulamaları. 740 kilometre uzunluğunda sulama hattı inşa edilecek proje kapsamında 13 yerleşim yerinde 331 bin 930 dekar tarım arazisi modern sulama şebekesine kavuşacak. Projenin tamamlanan kısımları hemen hizmete alınacak. Proje kapsamında, AHİ kanalından 8 adet ayrı priz yapısı ile su alan Apa Hotamış 1,2,3 Sulamalarında 2021 yılı sonu itibariyle, Y3 hattında çalışmalar yüzde 98 oranında tamamlanmıştır. 2022 yılı içerisinde, Balçıkhisar ve Yenisu Mahalleleri ile Alibeyhüyük’ün bir kısmına su verilerek sulu testlerin tamamlanması ve kısmen işletmeye açılması planlanıyor.

Güneysu ve İnliköy Mahallelerini de kapsayan Y4 hattında yapılan çalışmalar ile 2021 yılı sonu itibariyle muhtelif çaplarda 77 bin 920 metre CTP ve Polietilen boru, 338 adet çeşitli su sanat yapıları, 50 km işletme ulaşım yolu 1 adet su filtre binası inşaatı tamamlanmıştır. 2022 yılı içerisinde Y1, Y2 Y4 ve Y5 hatlarında muhtelif çaplarda toplamda yaklaşık 141 bin 170 metre boru döşenmesi ve 850 adet su sanat yapısı inşa edilecektir.

3-3.jpg

MİLLİ EKONOMİYE 380 MİLYON TL KATKI

DSİ olarak modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koymakta olduklarını açıklayan DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, ‘Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları,  üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor, bir taraftan da yaşam standardını yükselttiğini söyledi. Genel Müdür Akca, “Suyu depolamak, içmesuyu olarak insanımıza, sulama suyu olarak toprağa ulaştırmak, suyun her damlasına sahip çıkmak DSİ’nin en büyük hedefidir. Bu kapsamda Apa-Hotamış 1,2,3 Sulamaları kapsamında çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir. Projenin tüm aşamalarının tamamlanması neticesinde 2022 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 380 Milyon TL katkı sağlanması hedeflenmektedir” dedi.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum