Kırtasiyede dikkatli olun!

Kırtasiyede dikkatli olun!

Merdiven altı diye tabir edilen kırtasiye ürünlerinin, kanser dahil birçok ciddi sağlık sorununa neden olabiliyor. Uzmanlar, ailelere "kırtasiye ürünlerini satın alırken daha seçici olun" çağrısında bulundu

Uzmanlar, merdiven altı kırtasiye ürünlerinin, kanser dahil birçok ciddi sağlık sorununa yol açabildiğini belirterek, ailelere kırtasiye alışverişi yaparken dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu. Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasına az bir süre kala, akıllara takılan en önemli soruların başında doğru kırtasiye ürünü seçimi geliyor. Standartlara uygun ürünlerin seçilmesi noktasında ebeveynlere uyarılarda bulunan uzmanlar, kalitesiz, merdiven altı ürünlerin kısa vadede olmasa bile uzun dönemde ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının nedeni olabileceğini bildiriyor.

UCUZ ÜRÜNLER TEHLİKE SAÇIYOR

Kalite standartlarına uyulmadan üretilen kırtasiye ürünlerinin zararlı olduğunu aktaran Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, “Merdiven altı diye tabir edilen kırtasiye ürünlerinin, kanser dahil birçok ciddi sağlık sorununa neden olabileceğini belirtmek gerekiyor. Aileler çocuklarına kırtasiye ürünlerini satın alırken bu kaidelere dikkat etsinler” şeklinde konuştu.

Piyasada sakıncalı kırtasiye ürünlerinin yaygın bir şekilde bulunduğunu dile getiren Dinç, “Okulların açılma döneminde, okul öncesi hazırlık ve alışveriş yaparken, çocuklara seçilecek çantadan silgiye, kalem tıraşa kadar tüm ürünlerde bazı noktalara dikkat edilmesi önem arz ediyor. Piyasada ucuza satılan ürünlerin birçoğu sakıncalı olabilir. Ucuz ürünlerini zararlı maddeler içermesi sebebiyle neden olabileceği olumsuzluklar mevcut” açıklamalarında bulundu.

 KANSER RİSKİNİ ORTAYA ÇIKARIYOR

Standartlara uygun olarak üretilmeyen merdiven altı ürünlerin tercih edilmemesi gerektiğinin altını çizen Dinç, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü: “Sağlıksız ürün içeren kırtasiye malzemeleri, hem alerjik hem kanserojen hem de vücutta biriken madde oldukları için üst üste birikip ileride kanser olma riskini artırıyor. Bu ürünler kullanılırken kısa vadede bir sorun olmaması, ileride sağlık problemi yaşanmayacağı anlamına gelmiyor. Standartlara uygun olarak üretilmeyen merdiven altı ürünlerin içinde birçok kanserojen madde var. Vücudu çok etkileyen ve ileride çok zararlı olabilecek, çocuğun gelişimini etkileyebilecek, çeşitli hastalıklara yol açabilecek, özellikle alerjik sorunlara neden olabilecek oyuncak ve kırtasiye ürünlerinden kaçınılması önem arz ediyor. Kaliteli, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve CE belgelerini almış ürünleri almakta fayda var.”

DAMGALI ÜRÜNLERİ TERCİH EDİN

Rengarenk kırtasiye ürünleri çocukların ilgisini çekse de ürünlerin üzerindeki boya o kadar da masum olmayabiliyor. Renkli kırtasiye ürünlerinin hastalıklara yol açabileceğini dile getiren Dinç, “Kırtasiye ürünlerinin rengarenk olanları çocukların hep ilgisini çekiyor. Ancak bu ürünlerin üzerindeki boyaların kalitesi önemli. Çünkü bunların bir kısmı kanserojen maddelerden üretilebiliyor. Bunlara çok dikkat edilmesi gerekiyor” sözlerine yer verdi. Dinç, kırtasiye ürünü seçerken dikkat edilmesi gereken unsurlara ilişkin şu ifadelere yer verdi: “Alınan ürünlerde Türk Standartları Enstitisü (TSE) ve Avrupa Birliği teknik mevzuatında belirtilen normlara uygunluk ifadesi olan CE damgalarının olmasına dikkat edilmeli. Uzak Doğu'dan gelen üretimi belirsiz, ucuz, aşırı boyalı ve koku salan ürünler seçilmemeli. Çocukların kullanacağı beslenme çantası, yemek kapları, su mataraları mümkün olduğunca plastik maddeden yapılmış olanlardan seçilmemeli. Solvent bazlı kalemler satın alınmamalı, kalem seçerken su veya alkol bazlı olanları tercih edilmeli. Yapıştırıcı alırken içerisinde uçucu madde olan yapıştırıcılar tercih edilmemelidir.”

SALİH ACIBADEM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.