Kırşehir’in Kültürel Değerleri Soküm Listesinde

Kırşehir’in Kültürel Değerleri Soküm Listesinde

Kırşehir’in geçmişten günümüze kadar ulaşan ve simgesi haline gelen kültürel değerleri UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanterine (SOKÜM) kaydedildi.    Kırşehir’in simgesi halinde olan Ahilik, şed...

Kırşehir’in geçmişten günümüze kadar ulaşan ve simgesi haline gelen kültürel değerleri UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanterine (SOKÜM) kaydedildi.

    Kırşehir’in simgesi halinde olan Ahilik, şed kuşatma, halay, halıcılık ve taş işlemeciliği gibi önemli değerleri SOKÜM listesine giren değerleri oldu. Konuyla alakalı olarak Kırşehir Kültür ve Turizm Müdür Vekili Yıldız Eraslan, Türkiye’nin SOKÜM sözleşmesine 27 Mart 2006 tarihinde taraf olduğunu ve bu çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan uzmanlar komisyonu ve il kültür turizm müdürlüklerinin illerde oluşturulan tespit komisyonlarınca yürütüldüğünü belirtti. İl tespit komisyonlarının belirlediği unsurların bakanlığa teklif götürdüğünü ve bunların değerlendirmeye alındığını söyleyerek, "Ekim 2013 itibari ile taraf devletlerce 257 unsur, Türkiye’den ise 10 unsur UNESCO’nun temsili listesine kaydedilmiştir.” dedi.

    Çalışmalar kapsamında Kırşehir Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce bugüne kadar teklif edilen unsurların değerlendirildiğini ve Ahilik, şed kuşatma töreni, taş işlemeciliği, halıcılık ve halayın ulusal envantere, Kırşehir Abdalları, tura oyunu ve kaşık oyunlarının ise il envanterine alındığını belirtti. Bu unsurların kayıt altına alınmasının gelecek nesillere aktarılması hususunda önem arz ettiğini dile getiren Eraslan, "İlimizin sahip olduğu kültürel değerlerin sürekliliğine katkı sağlaması açısından da önemli başarı olarak görülmektedir.” dedi.

    Ulusal envantere kaydedilen unsurların UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi’ne alınması, bu sürecin takip edileceğini ve uluslararası alanda hak ettiği değeri alabilmesi için gerekli çalışmaların devam edeceğine de belirtti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.