Kirazın fiyatı vatandaşın cebini yakacak!

Kirazın fiyatı vatandaşın cebini yakacak!

Bu sene kirazda rekolte, hava şartlarından dolayı geçen yıla göre yüzde 50 düştü. Fiyatı yükselen kiraz, bu sene vatandaşın cebini yakacak.

Tarlada 13 liradan satılan kiraz, sofralarına varıncaya kadar 20 lirayı buluyor. Üretici rekoltenin düşük, tüketici ise fiyatların yüksek olmasından memnun değil. Türkiye, geçen yıl başta Rusya ve Avrupa ülkelerine 210 bin ton kiraz ihraç ederken bu sene rakamın yarılara kadar düşmesi bekleniyor.

Manisa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Kabasakal, kışın bin 200 saat uyuması gereken kiraz ağacının, bu sene kış aylarının ılıman geçmesi sebebiyle uykusunu alamadığını söyledi. Bunun için çiçeklerde yalancı döllenme meydana geldiğini belirten Kabasakal, rekolte düşüklüğü yaşandığını kaydetti. Kiraz rekoltesinin geçen seneye göre yüzde 50 oranında düştüğünü, bununda fiyatın yükselmesine sebep olduğunu ifade etti. Kirazın tarlada fiyatının şu anda 13 lira olduğunu kaydeden Kabasakal, iç piyasada vatandaşın sofrasına gidinceye kadar 20 lirayı bulduğunu söyledi. Rekolte düşüklüğünün ihracatı da olumsuz etkileyeceğine değinen Birlik Başkanı Kabasakal, "Türkiye'nin geçen yıl kiraz ihracatı 210 bin tondu. Rekolte düşüklüğü yüzünden rakamın bu yıl yarılara kadar düşmesi bekleniyor. Şu anki durumdan üretici de tüketici de memnun değil." dedi.

Türkiye'nin 2013 yılı ilk kiraz hasadının, geçen günlerde Manisa merkeze bağlı Sancaklı Bozköy beldesinde başladığını hatırlatan Mustafa Kabasakal, ülke üretimi itibariyle Manisa'nın alan ve üretim miktarı yönünden İzmir'in arkasından ikinci, ağaç sayısı bakımından ise birinci sırada yer aldığını bildirdi. Rekolte düşüklüğünün Türkiye genelinde yaşandığını vurgulayarak, "Geçen yıl kirazda hem rekolte hem de kalite iyiydi ancak bu sene rekoltenin düşmesi, üreticiyi mağdur etti. İlimizde geçen yıl 60 bin ton kiraz üretilmiş, 20 bin tonu ihraç edilmişti. Bu sene hem toplam üretim hem de ihracatımızın yarılara kadar düşmesini bekliyoruz." diye konuştu. Kabasakal, önümüzdeki günlerde diğer bölgelerde de kirazların çıkmasıyla ihraç fiyatının tarlada 8 liraya kadar gerileyeceğini bildirdi.

Kiraz üreticisi Abdullah Kıvrak da rekoltenin düşmesinin üreciyi mağdur ettiğini belirterek, "Kiraz isterse 30 lira olsun, rekolte düşük olduğu için toplama maliyetini dahi kurtarmıyor. Kirazda bu sene zarardayız." dedi. Üreci Çetin Akbulat ise iyi tarım uygulamaları yapmalarına rağmen hava şartlarından dolayı kirazda sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.

Türkiye'nin ilk kiraz hasadı, Sancaklı Bozköy'de başlıyor. Beldede üretilen kirazlarda kimyevi madde kalıntısı bulunmuyor ve büyük bir kısmı ihraç ediliyor. Hasadın başlamasıyla birlikte tüccarların depolarına indirilen kirazlar, kadın çalışanlar tarafından tek tek ayıklanarak kutulara yerleştiriliyor. İç piyasada başta İstanbul, Antalya, Bursa ve Ankara olmak üzere çeşitli turizm bölgelerindeki otellere gönderiliyor. Yurtdışında ise başta Rusya ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.