Kiraz üreticisinin   emeği heba edildi!

Kiraz üreticisinin emeği heba edildi!

Umudunu kiraz hasadına bağlayan Hadimli üreticilerin beklentisi, bu yıl da hayallerde kaldı. Rusya ve Çin’in yanı sıra Avrupa Birliği ve Ortadoğu ülkelerine minimum 7 Euro’dan ihraç edilen kiraz, üreticiden 25 TL’den alınıyor

Türkiye’de en geç kiraz hasadının yapıldığı yer olan Hadim, kirazıyla dünyaya nam salmaya devam ediyor. Rusya, Avrupa Birliği ülkeleri, Çin ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye gönderilen Hadim kirazı, lezzetiyle damak çatlatıyor. Kalitesi ve aromasıyla yurt dışında "Türk Kirazı" olarak bilinen Hadim kirazı için ise üreticiler iyi bir alım fiyatı bekliyor.

4-1.jpg

ÜRETİCİLER DUYARSIZLIKTAN ŞİKAYETÇİ

Rusya ve Çin’in yanı sıra Avrupa Birliği ve Ortadoğu ülkelerine minimum 7 Euro’dan ihraç edilen kiraz, üreticiden 25 TL’den alınıyor. Büyüklüğüne göre bu rakam 8 TL’ye kadar düşüyor. Fiyat aralığının bu kadar açık olmasının en önemli nedeni ise kiraz alımına aracılık eden tüccarlar.

KİRAZ ÜRETİCİSİ TÜCCARLARA MAHKUM EDİLDİ

Tüccarların insafına mahkum edilen üreticiler, çözüm üretmesi gereken yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının herhangi bir adım atmayışından, duyarsız kalınmasından şikayetçi.

Kirazın hassas bir meyve olduğunu, bekletildiği takdirde çürümeye başladığını belirten üreticiler, toplandığı gün satmak zorunda olduklarını, bu nedenle de tüccarların verdiği rakamı kabullenmek başka çarelerinin olmadığını vurguluyor. Bugünlerde kiraz hasadının yoğun bir şekilde devam ettiğini ifade eden üreticiler, yerel yönetimlerden, ziraat odalarından, tarımla ilgilenen her kesimden destek bekliyor. Tek geçim kaynağı kiraz olan bölge halkı, rakamların düşük tutulmasından dolayı kiraz yetiştiriciliğini bırakmayı dahi düşünüyor. Çünkü mazot, gübre, ilaç maliyeti üreticinin belini büküyor. Kiraz fiyatı, Hadim’de de farklılık gösteriyor. İlçe merkezi ile mahallelerdeki rakamlar, alıcılar tarafından belirleniyor. Ne yazık ki üreticiye söz hakkı tanınmıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Milletin efendisi” olarak işaret ettiği köylüler, sadece seçim zamanı değil, her zaman hatırlanmak, dertleriyle hemhal olunmasını istiyor.

4-2.jpg

BU YIL BEKLENTİ 110 TL

Geçen yıl Hadim kirazının kilosunun 50 ile 75 TL arasında alındığı vurgulayan Hadim Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Orhan, Şu an bir kilo Hadim kirazının ortalama maliyetinin 40 ile 45 TL arasında değiştiğini söyledi. Orhan, “Bu yıl ise beklentimiz kirazın 75 ile 110 TL arasında bir fiyattan alınması. Yayla kirazının maliyeti gerçekten çok yüksek” şeklinde konuştu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.