Kılıçdaroğlu'ndan 17 öneri

Kılıçdaroğlu'ndan 17 öneri

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; İstanbul'da gazetecilerin İmralı Süreci'ne ilişkin sorularını yanıtladı...

Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Roman çalıştayı için İstanbul'daydı. Onların sorunlarını dinledi. Programın bitiminde ise gazetecilerin İmralı sürecine ilişkin soruları vardı. kılıçdaroğlu, "Başbakan pazarlıkların ne olduğunu açıklasın" dedi.

"Ülkemizde huzurun olmasını, barışın olmasını isteriz. Hiç kimsenin saçının teline zarar gelmemesini isteriz. Ülkemiz güzel bir ülke insanlarımız barışa susamış ama bilmediğimiz bazı gelişmeler var. Vatandaşın kafasında kaygılar var. bu kaygıları giderecek olan başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Çıkacak millete görüşmelerin ne olduğunu, pazarlıkların ne olduğunu, hangi aşamaya gelindiğini açıklayacak. Biz bunları bekliyoruz. Sayın başbakanın konuşması gerekiyor. Konuşmadığı takdirde olay tek boyutlu ve tek bir kanalda halk bilgileniyor. Ya kandilden ya da abdullah Öcalan’ın mektubundan halk bilgileniyor. Bu doğru değil. Doğru olanı bu ülkeyi yönetenleri bu süreci nasıl götürdüklerini halka anlatmalarıdır. Siyasi partilerin sivil toplum kuruluşlarının halkın sokaktaki sade yurttaşın süreçle ilgili kaygıları var ve bu kaygıların giderilmesi gerekiyor"

CHP lideri, Hürriyet Gazetesi'ne de konuştu. Başbakan Erdoğan’ın "sürece destek olmuyorlar" eleştirisine yanıt verdi.

kılıçdaroğlu, "CHP, terörün bitirilmesi ve sorunun barışçıl yollarla çözülmesine ilişkin halkımızın talep ve beklentilerinin bütünüyle arkasında. Ama süreci AKP, Meclis'i dışlayarak, Öcalan’la işbirliği halinde, tek taraflı ve şeffaflıktan uzak bir anlayışla yürütmekte. CHP’nin Erdoğan- Öcalan pazarlığına ortak olması asla mümkün değil" dedi.

CHP Lideri, sorunun çözümü için 17 öneri sundu. Yüzde 10 seçim barajının kaldırılması, uzun tutukluluk sürelerinin kaldırılması, evrensel demokrasi ve insan hakları uygulamalarına ağırlık verilmesi bunlardan ön plana çıkanları... Kılıçdaroğlu diğer önerileri de şu şekilde saydı. "Milletin vekillerini, millet seçsin. Düşünce ve ifade özgürlüğü güvence altına alınsın. Toplantı, gösteri ve örgütlenme özgürlüğü sağlansın. Din ve vicdan özgürlüğü korunsun. Her inanca eşit olanak tanınsın. Basın özgürlüğü sağlansın. Tutuklu öğrenci ayıbına son verilsin. Özel Yetkili Mahkemeler kaldırılsın. 1 Haziran 2005 tarihinden bu yana, bu mahkemelerde verilen kararlarla ilgili olarak yeniden yargılama yolu açılsın. Tutuklu vekil ayıbına son verilsin. Gizli tanık ve yasadışı dinlemelere son verilsin. Faili meçhul cinayetler çözülsün. Nevruz resmi bayram olsun. Uludere Katliamı aydınlatılsın. Diyarbakır’a cezaevi değil müze yapılsın. Mayınlı araziler temizlenip topraksız köylülere verilsin" .

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.