Kıbrıs Şehitleri İçin 40 Yıldır Erciyes’e Tırmanıyor

Kıbrıs Şehitleri İçin 40 Yıldır Erciyes’e Tırmanıyor

Kıbrıs Barış Harekatı'nın yıl dönümü ve şehitler anısına gerçekleştirilen Erciyes Dağı zirve tırmanışı başarıyla yapıldı. Dağcı Ali İlik tarafından 20 Temmuz 1975 yılında başlatılan ve geleneksel hale gelen Kıbrıs Barış...

Kıbrıs Barış Harekatı'nın yıl dönümü ve şehitler anısına gerçekleştirilen Erciyes Dağı zirve tırmanışı başarıyla yapıldı. Dağcı Ali İlik tarafından 20 Temmuz 1975 yılında başlatılan ve geleneksel hale gelen Kıbrıs Barış Harekatı ve Şehitlerimizi Anma Erciyes Dağı Zirve Tırmanışı, bu yıl Tekir Yaylası, Çoban İni, Sırt ve Şehitler Deresi sol kulvarından başlayan tırmanışlarla gerçekleştirildi.

Dağcı Ali İlik, 40 yıldan beri her yıl aralıksız sürdürülen, Kıbrıs Barış Harekatı ve Şehitlerimizi Anma Erciyes Dağı Zirve Tırmanışı’na gereken ilginin gösterilmediğini belirtti. Ali İlik, “Maalesef yıllardan beri sürdürdüğümüz bu faaliyetimizi sağır sultan bile duydu ama duyması gereken kurumlar ve gerçek kişiler duymadı. Tırmanışımız, özellikle Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun resmi faaliyet programına alınmalı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilgili federasyonu ile ortak hareket edilmelidir. Hatta Türk cumhuriyetlerinden de katılımın sağlanması yolunda organizasyonların genişletilmesi, yerel yönetimlerin bu işi sahiplenmesi, gazilerimizin de katılacağı bir tören programı eşliğinde her yıl tekrarlanması, ilgi ve alakalı davranılması, kısacası projeye sahip çıkılması gerekiyor. Yoksa her yıl ortalama 10 dağcı ile bu faaliyet sürer, gider. Ben bu meşaleyi 40 yıl önce yaktım. Ama halen daha bu faaliyeti Kayseri Dağcılık İl Temsilciliği dışında kabullenen resmi bir kurum olmadı. Biz bugün varız, yarın yokuz. Gözüm arkada gitmek istemiyorum.” dedi.

“Ali İlik olarak benim bu kadarına gücüm yetiyor” diyen Dağcı İlik, “Bir dönem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin merhum kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, bizim faaliyetimizle ilgilendi ama onun vefatının ardından bizim ferdi çabalarımız yine yetersiz kaldı. Bu konuda özellikle Türkiye Dağcılık Federasyonumuzdan ilgi, alaka ve destek bekliyoruz. Bu faaliyetimize aynı zamanda yerel yönetimlerimizden de maddi ve manevi destek bekliyoruz. Yoksa bu faaliyet, bizden birkaç yıl sonra söner gider.” diye konuştu.

İlk kez 20 Temmuz 1975 yılında, tek başına Kıbrıs Barış Hareketı ve Şehitlerimizi Anma, Erciyes Dağı Zirve Tırmanışı meşalesini yakan Erciyes Dağı sevdalısı dağcı Ali İlik, aradan geçen 40 yılda çeşitli sebeplerle Erciyes Dağı zirvesine 134 kez tırmandığını söyledi. Kıbrıs Barış Harekatı ve şehitler için aralıksız 40 yıldır Erciyes Dağı’na tırmandığının altını çizen dağcı İlik, “Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 1974 yılında Kuzey Kıbrıs’a gerçekleştirilen Barış Harekatı'nda şehit düşen Mehmetçiklerimizi anmak adına Erciyes Dağı’na tırmanmayı düşündüm. Bu fikir bende, Erciyes Dağı’na olan ilgimin giderek artmasına neden oldu. İlk tırmanışımı 20 Temmuz 1975 yılında tek başıma gerçekleştirdim. O yıllarda 21 yaşlarında bir delikanlı idim. Bu fikir aradan geçen 40 yıldır aralıksız sürüyor. Bu yıl da Ankara, Antalya, Niğde ve Kayseri’den olmak üzere bir grup dağcı arkadaşımızla 16 Ağustos 2014 tarihinde Çobanini’nde kamp kurarak, 17 Ağustos 2014 tarihinin ilk saatlerinde zirveye hareket ettik.” diye bilgi verdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.