"Kerkük için savaşa hazırız"

"Kerkük için savaşa hazırız"

Peşmergeleri denetleyen Barzani'den merkezi hükümete sert mesaj

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Başbakan Nuri el-Maliki ile süren gerginlik nedeniyle Kerkük'ün girişindeki Leylan'a sevkettiği peşmerge birliklerini ziyaret etti.

Barzani dün sabah, kardeşi Sihat Barzani'nin komuta ettiği 1. Savunma Birliği'nin konuşlandığı Leylan mıntıkasına giderek peşmerge birliklerini ziyaret etti. Barzani'nin burada birliklere moral verdiği, daha sonra Erbil'e döndüğü belirtildi.

"KERKÜK İÇİN SAVAŞA HAZIRIZ"

Barzani burada yaptığı açıklamada "tarih boyunca Kürtler savaşı tercih etmedi ama bu baskı karşısında elleri bağlı oturacağı anlamına gelmiyor. Savaşa karşıyız ama iş savaşa gelirse, tüm Kürtler, Kerkük'ün Kürt kimliğinin korunması için savaşmaya hazır" dedi.

Başbakan Maliki'nin "Kürt-Arap savaşı çıkabilir" sözlerine de gönderme yapan Barzani, "böyle bir şeyi dile getirmenin çok büyük bir suç olduğunu, kendilerinin sorunları diyalog yoluyla çözmeye çalışmış olmalarına rağmen Maliki'nin uzlaşmaz tavrının devam ettiğini" dile getirdi.

"ÇOK KURBAN VERDİK"
Barzani, "Bugüne kadar çok kurban verdik. Sadece Enfal harekatında 180 bin şehit verdik. Kürt halkı ülkenin yöneticileri tarafından kimyasal silahlarla saldırıya uğradı. 5 bin köyden 4 bin 500'ü yıkıldı" diye konuştu.

TIRMANAN GERİLİM
Başbakan Nuri el-Maliki'nin Kürt yönetimi ile sorun yaşadığı tartışmalı bölgelerde kontrolü sağlamak üzere oluşturduğu Dicle Harekat Komutanlığı birliklerinin geçtiğimiz ayın ortasından itibaren Bağdat'tan Kürtlerin kontrolündeki kuzey bölgelerine sevkedilmeye başlamasıyla taraflar arasında gerilim tırmanmıştı.

Irak ordusunun Kerkük'e yığınak yapma çabalarına karşı, IKBY'nin Erbil ve Süleymaniye kentlerinden Kerkük'ün kuzeyine ve doğusuna Kürt güçleri kaydırılmıştı. Sihat Barzani'nin komuta ettiği 1. Savunma Gücü de, 24 Kasım'da Kerkük'ün kuzeyinde, merkeze 10 kilometre uzaklıktaki Leylan köyüne kadar gelerek burada konuşlanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.