Kenya'da 'Beyaz Dul’ Şüphesi Güçlenmeye Devam Ediyor

Kenya'da 'Beyaz Dul’ Şüphesi Güçlenmeye Devam Ediyor

Geçtiğmiz hafta Kenya'nın başkenti Nairobi’nin en büyük alışveriş merkezi Westgate’e yapılan terör saldırısını Eş-Şebab örgütü üstlendi.

Geçtiğmiz hafta Kenya'nın başkenti Nairobi’nin en büyük alışveriş merkezi Westgate’e yapılan terör saldırısını Eş-Şebab örgütü üstlendi. Fakat olayın nasıl ve kimler tarafından planlandığı konusuna hala bir açıklama getirilemedi.

Olay sırasında görgü tanıklarının beyaz kadın terörist ifadeleri ve Eş-Şebab'ın ilk günler Twitter adresinden verdiği mesajlar, şüphelenilen kişinin dünyaca aranan kadın terörist İngiliz vatandaşı Samantha Lewthwait olduğu üzerine yoğunlaşmıştı.

Avrupa basınında dün yer alan ve bütün dünyaya yayılan Samantha Lewtwait’in Kenyalı evliliği haberi şüphelerin boyutunu arttırmaya devam etti.

İddialara göre 2009 yılından beri Kenya’da bulunan Lewtwait’in buraya gelmesini kolaylaştıran sebep Kenyalı bir kişi olan evliliği idi. Asıl önemli olan konu ise evlendiği kişinin kimliği. Deniz kuvvetlerinde görevli olan Abdi Wahid adlı kişinin sıradan bir kişi olmadığı. Eski deniz görevlisi Wahid’in bilinmeyen bir süre Afganistan’da kalmış olması ve Mombasa’da 2011 yılında yakalanarak hapse konulması hikayenin ilginç ilerlemesini sağlıyor. Zira Mombasa’da yakalandığı ev Lewthwait’in bizzat kendisi tarafından bomba fabrikası halinde işletiliyormuş. Fakat baskın sırasında Samantha kaçmayı başarmış ve sadece Wahid tutuklanmıştı. Daha sonrası ise tam bir muamma, çünkü Wahid hapisten kaçmış ve son terör saldırısının olduğu sıralarda Avrupa’da özgürce gezdiği haberi bütün basına yansımıştı.

Kenya savunma bakanlığı adına konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ndungu Gethenji tam olarak Abdil Wahid konusunda emin olmadıklarını ve en kısa zamanda ele geçirilen bilgilerin kamuoyunu aydınlatmak üzere paylaşılacağını söyledi. Lewthwait üzerinde uluslararası güçlerle beraber çalıştıklarını sözlerine ekleyen Gethenji, henüz yeterli bilgiye sahip olmadıklarını da yineledi.

Bu haberlerin üzerine Kenya kamuoyu geçmişe yönelik eleştirileri hükümete karşı yürütmeye devam ediyor. Zira bu kişiler hakkında Mombasa baskını ile haberdar olunmuş olunması ve akabinde hapisten kaçışları ve de gerekli soruşturmaların yapılmaması herkesi endişelendirmeye devam ediyor. Bu zaafiyet daha bir çok saldırının yapılabilirliğine karşı ortamın müsait olduğunu gösteriyor.

Öte yandan halen patlama sonucu çöken AVM’nin enkaz kaldırma işlemleri devam ediyor. Tüm çalışmalara rağmen kayıp olduğu söylenilen 10 teröristin cesedine dair henüz bir haber kamuoyu ile paylaşılmadı. 7 Gün süre isteyen hükümetin bugün öğlen saatlerine kadar resmi açıklama yapması bekleniyor.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.