Kenya, Yarım Milyon Somaliliyi Geri Gönderiyor

Kenya, Yarım Milyon Somaliliyi Geri Gönderiyor

Kenya hükümeti, Dadaab ve Kakuma kampında yaşayan yaklaşık 500 bin mülteciyi Somali'ye gönderecek.

Kenya hükümeti, Dadaab ve Kakuma kampında yaşayan yaklaşık 500 bin mülteciyi Somali'ye gönderecek. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) iki ülke ile imzaladığı anlaşmaya göre, 20 yıldır kamplarda yaşayan mülteciler, 3 yıl içinde aşamalı olarak ülkelerine gönderilecek.

Somali’deki savaş ve açlıktan kaçarak 90’lı yıllarda komşu Kenya'ya sığınan yüzbinlerce mülteci, bugün kamplara sığmıyor. Ayrıca Nairobi varoşlarından Eastleigh’e, Somalili nüfusundan dolayı 'Küçük Mogadişu' deniyor.

Öte yandan, Somali’deki güvenlik propleminin henüz çözülmemiş olması ve Mogadişu’nun dönen sıgınmacılara Kenya gibi sağlık ve gıda hizmeti veremeyecek olması, kamplarda yaşayanları düşündürüyor.

Dadaab ve Kakuma’ın boşaltılma karırının arkasında, Eş-Şebab terör örgütünün Westgate saldırısı ve UNHCR’ın kaynak yetersizliği sebebiyle kamplara yeterli yardımı yapamaması gösteriliyor.

Somalililerin evlerine dönme projesi üzerine basına konuşan Somali Başbakan Yardımcısı Fowsia Yusuf Adam, "Geriye dönecek mültecilere güvenli bir ortam hazırlıyoruz." derken, Kenya Devlet Başkan Yardımcısı William Ruto, "Mülteciler teröristlere kalkan oluyordu, gitmeleri iyi olacak." yorumunu yaptı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.