Kenevir tohumunda  tedarik sorunu var

Kenevir tohumunda tedarik sorunu var

Türkiye'de tarım alanında önemli bir gelişme olan kenevir ekimi, geçtiğimiz ay Konya Ovası'nda resmen başladı. Fakat kenevir tohumu ile ilgili tedarik sorunu üreticinin elini kolunu bağlıyor

Türkiye’de stratejik öneme sahip olan kenevir ekimine geçtiğimiz ay Konya Ovası’nda izin verildi. Konya’nın Çumra ilçesinde ilk deneme kenevir ekimi gerçekleşti. Konya Ovası, kenevir tarımının geleceği için umut verici bir başlangıç olmaya hazırlanıyor. Bu önemli gelişmenin ardından Ankara’da Kenevir Forumu düzenlendi. Forum, Konya’dan ve Türkiye’nin çeşitli illerinden tarım sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getirdi. Kenevir tarımında karşılaşılan sorunların ve çözümlerin tartışıldığı forumda, birçok tarım yazarı ve sektör temsilcisi yer aldı. Karatay Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ahmet Bestil, Kenevir Forumu’na katıldı. Bestil, Kenevir Forumu’nda tohum problemlerinin konuşulduğunu belirtti.

KENEVİR EKEN ÇİFTÇİLER ENGELLENİYOR

Kenevirin ekonomik açıdan Türkiye’nin kurtuluşu olabileceğini belirterek, Çumra ilçesinde 20 dekar alanda tel örgülerle çevrili bir bölgede araştırma ve geliştirme amacıyla kenevir ekimi gerçekleştirdiklerini, 6 farklı kenevir çeşidi arasından hangisinin en uygun olduğunu belirlemeye çalışıldığını ifade etti. Bestil, “Forumda ele alınan en önemli konu kenevir tohumu sorunu oldu. Türkiye’de kenevir tohumu bulunamadığı için TİGEM, tarafından ihale usulü ile satış yapılıyor ve bu durum büyük bir sorun teşkil ediyor. Türkiye’nin 50 ton kenevir tohumuna ihtiyacı varsa sadece 5 ton üretim yapılabiliyor. TİGEM’in bu konuda yetersiz kalıyor. Forumda tartışılan mevzuatlardaki değişiklik gereksinimine de elbette var. Kenevir eken çiftçilerin Tarım İlçe Müdürlükleri tarafından engelleniyor ve bu durumun çözülmesi gerekiyor. Konya’daki mevcut durumun devam etmesi halinde kenevir tarımında ilerleme kaydedilemeyecek. Sivil toplum örgütleri olarak elimizden geleni yapacağız” dedi.

TOHUM ÜRETİMİ ARTIRILMASI GEREKİYOR

Geçmiş dönemlerde kenevir ekenlere ceza verildiğini hatırlatan Ahmet Bestil, günümüzde ise tüm Türkiye’de kenevir ekimi için hazırlık yapıldığını söyledi. Bestil, forumda, kenevir tohumunun bulunmaması ve mevzuat değişiklikleri gibi hususların detaylı bir şekilde görüşüldüğünü ifade etti. Bestil, “Çok sayıda tarım yazarlarının katıldığı Ankara’da Kenevir Forumu’na katıldım. Sektörün içinde bulunan birçok kişi orada bulunuyordu. Konya’da kenevir tohumu sorunu böyle devam ederse ilerleyemez. Biz sivil toplum örgütleri olarak, elimizden geleni yapmaya çalışacağız. AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan’ın çok desteğini ve yardımını bu konuda gördük. Birçok prosedür bulunuyor. Bunların aşılması lazım. Kenevir ekimine devam edilebilmesi için tohum üretimi artırılması gerekiyor. Biz bu konuda Tarım Bakanlığı ile istişareler yapacağız. Çalışmalar devam edecek. Eski dönemlerde kenevir ekenlere ceza vereceğiz diye konuşuluyordu. Şimdi ise tüm Türkiye’de ekimi için hazırlık yapılıyor. Kenevir Fuarı’nda bu hususlar görüşüldü” diye konuştu.

ALİ GÖZEN

Kaynak:ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum