Kemal Kılıçdaroğlu’ndan kritik Uludere sorusu

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan kritik Uludere sorusu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nda kabul edilen Uludere raporunu değerlendirerek kritik soruyu yineledi: Uludere talimatını kim verdi?

TBMM İnsan Hakları Komisyonu, dün Uludere Alt Komisyonu tarafından hazırlanan Uludere raporunu kabul etti. Şırnak’ın Uludere ilçesinde 28 Aralık 2011'de düzenlenen hava operasyonu sonucu 34 vatandaşın hayatını kaybettiği olayla ilişkin hazırlanan Uludere Raporu'na CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan değerlendirme geldi.

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan kritik Uludere sorusu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, aylardır tekrar ettiği soruyu bir kez daha yineleyerek “Uludere'de yaşanan olayların açıklanması gerekiyor. Talimatı kim verdi, bu konu bilinmeli” ifadesini kullandı.

KATLEDİLDİLER

Gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

''Uludere'de yaşanan olayların açıklanması gerekiyor. Talimatı kim verdi, bu konu bilinmeli. İstihbarat nereden geldi, bu konu bilinmeli. Siz, 21. yüzyılda hem demokrasiden söz edeceksiniz, demokrasiyi ileri demokrasi olarak tanımlayacaksınız, 34 yurttaşınızı katledeceksiniz, kimin öldürdüğü belli olmayacak, kimin talimat verdiği belli olmayacak, kimin istihbarat verdiği belli olmayacak. Bu devlete hukuk devleti denmez, kimse kusura bakmasın.''

RAPORDA NE YAZIYOR?

Komisyonun kabul ettiği Uludere Raporu, 84 sayfadan oluşuyor. Raporda öne çıkan başlıklar şöyle:

-Olayın kasten yapıldığına yönelik herhangi bir delil elde edilememiştir.

-İHA görüntülerinde yalnızca insan, hayvan ve araç ayrımı yapılabilmekte, sadece İHA görüntülerine dayanarak terörist ya da sivil ayrımı yapmak mümkün değildir.

-Grubun terörist grup olup olmadığı hususunu teyit etmek için yeterli zaman olduğu halde bu imkan iyi değerlendirilememiştir.

-Askeri yetkililer; topçu atışına rağmen grubun dağılmaması, yürüyüşüne devam etmesi, ilk bombalamadan sonra arkadaki grubun dağılmamış olması, gruptaki insan sayısı ile katır sayısının yakın olması gibi verilerin grubun terörist grup olduğu yönündeki kanaatlerini pekiştirdiğini beyan etti.

-Sınır hattının muhafazası için sınırın düz kısımlarında kafes tel, dikenli tel, duvar gibi fiziksel engeller yapılmalı, dağlık kısımlarda ise elektronik gözetleme sistemleri oluşturulmalı.

-Şırnak'ın 139 kilometrelik sınır hattının 77 kilometresi dağlık araziden oluşuyor. Üs bölgeleri arasındaki 2.7-5.8 kilometre olan aralıklar, kışın 16.7 kilometreye çıkmaktadır. Bu mesafeler söz konusuyken kaçakçılık ve terör faaliyetlerine karşı koymak zor.

-Jandarma İçişleri Bakanlığı ve mülki amirlere karşı sorumluluk taşırken, kara kuvvetleri unsurları Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı olduğu için karar alma mekanizmasında iki başlılık oluşuyor.

-Operasyonla ilgili valilikten olur alma işlemi usulen gerçekleştiriliyor, operasyon başladıktan sonra olur alınıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.