Kazançları olmasa da gönülleri zengin

Kazançları olmasa da gönülleri zengin
Taşkent İlçesi’nin doğal güzellikleri ile dolu olan bir başka beldesi de Çetmi. Çetmi Belediye Başkanı Osman Arı, beldesinin ve belde sakinlerinin tanıtımını yaparak, “Çetmi kayaların arasına kuytu ve engebeli bir dağ eteğinin güneyine kurulud

Çok az tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Nüfusun yüzde 10’u emekli, yaşlılar yaşlılık aylığı ile genç erkekler turizm mevsiminde sahildeki otellerde çalışarak geçimlerini sağlar. Daimi olarak beldede ikamet eden ve her hangi bir aylığı olmayan insanların oranı yüzde 50 ‘dir. Bu vatandaşların yıllık gelir toplamı 500 TL’yi geçmez. Buna rağmen kanaatkârlıkları, misafirperverlikleri ile her zaman örnek olmuşlardır” dedi.
Çetmi’nin 2000 genel nüfus sayımına göre 7 bin 619 olduğunu da dile getiren Arı, “İlçe merkezine 20, Konya İl merkezine 155 kilometre olan beldemizin ilk yerleşimin miladi 1400’lü yıllar olduğu tahmin edilmekte. Çetmi ve çevresindeki doğal kalelere, gözetleme ve haberleşme kulelerine, yapılan kazılarla ortaya çıkan eserlere bakıldığında burada Çetmililerden evvel başka kavimlerin yaşadıkları kesin olarak anlaşılır. Kızıl kayanının dibindeki Gavur Odası, Gedik’teki Nöbetçi Kulübesi, Köle Başı Kalesi, Çakıllı’daki Kale geçmişten günümüze kadar kaybolmamış izlerdendir. Çetmi ismi ise Oğuz Türklerinin yer adlarından biridir. Esas ismi Çepni olup zamanla Çetmi olarak değiştiği söylenmekte” diye konuştu.
Belediye Başkanı Osman Arı, beldeden 1970’li yıllardan itibaren iş, aş, tahsil yapma gibi sebeplerle yurtiçine göç vermeye başladığını da ifade ederek, Antalya, Alanya, Anamur, Konya, Karaman, İzmir, Bursa, İstanbul, Mersin, Adana gibi il ve ilçelere yerleşen yöre halkının Çetmi’ye oranla bir kaç kat fazla olduğunu söyledi. Çetmi’nin irili ufaklı 15 yaylasının olduğunu da söyleyen Arı, “Belde halkının geneli mayıs ayının son haftasında yaylalara çıkar. Temmuz ayı sonunda beldeye geri gelirler. Yaylada hayvanlar otlatılır. Tarlalar nadas edilir. Hayvanların kışlık ihtiyacı olan otlar biçilip saman yapılır. Odun dağdan su gölden misali bir kaç aylığına elektrikten, sudan, otdan, odundan tasarruf edilmiş olur” şeklinde konuştu.
Çetmi halkının tarihine de büyük önem verdiğini söyleyen Arı, “Çetmililer İstiklal Savaşında reşit olan erkeklerin hepsi seferberliğe katılmıştır. Bunlardan Veli Çavuş Gazi olup geri dönebilen birkaç kişiden biridir. İstiklal Savaşında Çetmililer Yemen’e, Çanakkale’ye, Şark Cephesine, Antep Cephesine katılmışlardır. İçlerinden Veli Çavuş ve Dedeoğlu Ahmet Çavuş geri dönmüşlerdir. Hayatta olan yaşlı insanlarımız ölen büyüklerinden bahsederken dedem veya dedemin babası Hacı askermiş, yani askerde iken hacı olmuş derler” dedi.
Çetmi’nin bir simgesi haline gelen ‘Ay Boğazı Su Dökülen Şelalesi’nin yapılan yeni düzenleme ile beldeye kazandırıldığını da dile getiren Arı, “İl Özel İdaresi ve Çetmi Belediyesi işbirliği ile düzenlemesi yapılan Ay Boğazı Su Dökülen Şelalesi’nin 50 bin TL’si Özel İdare tarafından karşılanmıştı. Beldemizde hizmete açılan bu şelale gerçekten önemli. Doğa harikası bu şelalenin turizme kazandırılması için eliminde gelen tüm imkanı seferber ettik” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.