Kazakistan’da Devalüasyon Beklentisi Yok

Kazakistan’da Devalüasyon Beklentisi Yok

Orta Asya ekonomisinin lokomotif ülkesi Kazakistan’da devalüasyon beklentisi olmadığı açıklandı. Kazakistan Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, ülkede son günlerde sıkça dile getirilen “Devalüasyon olacak” tartışmaların gerçeği...

Orta Asya ekonomisinin lokomotif ülkesi Kazakistan’da devalüasyon beklentisi olmadığı açıklandı. Kazakistan Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, ülkede son günlerde sıkça dile getirilen “Devalüasyon olacak” tartışmaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Devalüasyon için ön koşulların oluşmadığına dikkat çekilen açıklamada, oluşabilecek devalüasyonun dünya piyasalarındaki petrol fiyatlarına bağlı olduğu ve petrol varil fiyatlarının şuan için Kazakistan’da devalüasyona sebebiyet verecek seviyede olmadığına dikkat çekildi.

Petrol fiyatlarındaki son durumun Tenge-Döviz kuru üzerindeki etkisi açısından şuanda pozitif seviyede seyrettiği ve yurt içi döviz piyasasına yabancı sermaye girişlerinin yeterli durumda olduğunun dile getirildiği açıklamada; ayrıca Kazakistan’ın en büyük ticari partneri olan Rusya’ya uygulanan ambargonun Rusya ekonomisine olumsuz yansıyabileceği fakat bu olumsuzluğun Kazakistan'ın tengesine zarar vermeyeceği belirtildi.

Kazakistan para birimi tenge, spekülatörlerin önüne geçilmesi ve para biriminin sert hareketlerden korunması amacıyla Şubat ayında gerçekleştirilen yüzde 19'luk devalüasyonun ardından dolar karşısında yaklaşık 185 seviyesine gerilemişti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.