Kazakistan Merkez Bankası Dolar Kuru Koridorunu Genişletti

Kazakistan Merkez Bankası Dolar Kuru Koridorunu Genişletti

Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Kayrat Kelimbetov, dalgalı dolar kuru koridorunu genişlettiklerini açıkladı. Merkez Bankası Başkanı Kelimbetov, bir basın toplantısı düzenleyerek, aldıkları yeni karar ile dalgalı dolar kurunda 185 (artı/eksi...

Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Kayrat Kelimbetov, dalgalı dolar kuru koridorunu genişlettiklerini açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Kelimbetov, bir basın toplantısı düzenleyerek, aldıkları yeni karar ile dalgalı dolar kurunda 185 (artı/eksi 3) tenge olan koridoru 185 (artı 3/ eksi 15) koridoruna genişlettiklerini açıkladı. Kelimbetov, 11 Şubat 2014’de aldıkları karar ile dolar kurunu 155 tengeden 185 tengeye çıkararak yaklaşık yüzde 20 devalüasyon yapıldığını ve bu kararda uluslararası piyasalardaki daralmayla birlikte Rus rublesinin dolar karşısında yüzde 7 lik kaybının etkili olduğunu hatırlattı.

Yeni genişletilmiş dalgalı kur uygulamasının bugünden başladığını ifade eden Kelimbetov, uluslararsı piyasalarda petrol fiyatlarının düşmesinin kendilerini bu kararı almaya sevkettiğini söyledi. Vatandaşlara da bir uyarıda bulunan Kelimbetov, hali hazırdaki verilere göre Kazakistan’da yeni bir devalüasyon beklenmediğini ve vatandaşlardan spekülatif açıklamalara karşı dikkatli olmalarını istedi. Uzmanlara göre ise tenge yakında 179 seviyesine inecek .

Kazakistan Merkez Bankası, inşaat sektörü başta olmak üzere petrol fiyatlarının sert düşüşü ve bankaların dış borç ödemelerinde yaşadığı sorunlar yüzünden 2009 yılında da yüzde 20 oranında bir devalüasyon kararı almıştı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.