Kaza düştü, ölüm arttı

Kaza düştü, ölüm arttı

2014 yılında Konya'da meydana gelen trafik kazalarında düşüş görülürken, ölümle sonuçlanan kazalarda da artış yaşandı. Trafik ekipleri ise bazı sürücülerin ve yayaların duyarsızlığından yakınıyor

Dikkatsizlik, aşırı hız ve kural ihlalleri nedeniyle meydana gelen trafik kazaları can almaya devam ediyor. Türkiye'de trafik kazalarında her yıl binlerce vatandaş hayatını kaybediyor. En çok trafik kazasının meydana geldiği iller arasında bulunan Konya, ilk sıralardaki yerini koruyor. Araç sayısındaki artışa rağmen bu yıl Konya'da trafik kazalarında düşüş gözlendi. Sürücülere kesilen trafik ceza sayısında ve miktarında ise yine artış yaşandı. Fahri müfettişlerin kestiği ceza sayısında ise yüzde 36 oranında bir düşüş görüldü. Konya'da 2013 yılında toplamda 12 bin 167 trafik kazası meydana gelmiş, kazalarda 101 kişi hayatını kaybetmişti. Sürücülere 2013 yılında 488 bin 388 trafik cezası kesilmişti. Cezaların sadece 34 binini Fahri Trafik Müfettişleri kesmişti. İl Trafik Denetleme Şube Müdürü Ramazan Curatoğlu, trafik kazaları, kural ihlalleri ve yazılan cezalarla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

TEDES CEZALARINDA ARTIŞ

Trafik cezalarıyla ilgili konuşan Curatoğlu, Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES), Yeni İstanbul, Beyşehir ve Adana Çevreyolu caddeleri üzerinde, 5 farklı noktada 10 hız koridoru şeklinde düzenli ve güvenli trafik akışını sağlamak, trafik kural ihlalinde bulunan araçları tespit etmek amacıyla kuruldu. TEDES bölgesinde kesilen trafik cezalarında artış söz konusu. Giriş ve çıkış noktalarına yerleştirilen kameralar aracılığıyla koridorlardan geçiş yapan araçların fotoğraflarını çekerek iki nokta arasındaki ortalama hızlarını hesaplamakta ve hız ihlalleri, yakalama-haciz şerhleri, çalıntı-kayıp plakalar gibi bilgiler sunmaktadır. Trafik ekiplerinin ve müfettişlerin yazdığı ceza miktarında ciddi bir artış yok” dedi Fahri Trafik Müfettişleri'nin sayısının arttığını, Konya'da bin 117 müfettişin görev yaptığını dile getiren Curatoğlu, ancak müfettişlerin kestiği cezalarda yüzde 36 azalmanın olduğunu belirtti.

EN ÇOK KAZA KAVŞAKTA

2013 yılına göre bu yıl toplam kaza sayısında düşüş, ölümlü kazalarda ise artışın olduğunu söyleyen Curatoğlu, yaralanmalı kazalarda da yüzde 5 düşüşün görüldüğünü belirtti. Şehir merkezinde en çok kazanın Selçuklu Köprülü Kavşağı üzerinde meydana geldiğini belirten Curatoğlu, “Köprülü kavşak zamanında çok kısa yapılmış. Kavşak üzerinde hemen hemen her gün zincirleme trafik kazaları meydana geliyor. Kazalar daha çok sabah saatlerinde görülüyor. Sürücüler dikkatli olmalı” sözlerini kullandı. Elektrikli bisikletlerle ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını belirten Curatoğlu, “Bu bisikletler aşırı sessiz. Sessiz oldukları için yayalar bisikletlerin geldiğini duymuyor. Tepki var. Bunların kayıt altına alınması da isteniyor. Bazı normal bisiklet kullanancıları ise seyir halindeyken ya kulaklıkla müzik dinliyor ya da cep telefonuyla konuşuyo” şeklinde konuştu.

BAZI YAYALAR DUYARSIZ

Araç sayısının arttığını ve Konya'da 600 binden fazla aracın bulunduğunu belirten Curatoğlu, tramvay hattı, yol ve doğalgaz çalışmaları nedeniyle bazı yolların trafiğe kapatıldığını, bunun da bazı noktalarda yoğunluğa neden olduğunu söyledi. Bazı yayaların duyarsızlığından yakınan Curatoğlu, "İnsanlarımız alt ve üst geçitleri pek kullanmıyor. Diğer illerde bu kadar geniş yollar görmedim. Şehirde modern altı ve üst geçitler var. Geçitleri kullanma alışkanlığı kazandıramadık. Vatandaşı uyarmak için bazı ekipleri görevlendirdik. Ancak bazıları ekiplerimize tepki gösteriyor. Beyşehir Çevre Yolu üzerinde geçtiğimiz gün yaşlı bir kadına otomobil çarptı. Kadın olay yerinde hayatını kaybetti. Kadın, karşıdan karşıya geçmek için yakın bir noktada olan üst geçidi kullanmadı. Bazı yayalar da tramvay hatlarının etrafında bulunan demir korkuluklardan atlıyor. Vatandaş böyle davranarak can güvenliğini tehlikeye atıyor. Herkes kendi güvenliği için geçitleri kullanmalı” dedi.

KEMERDE HEDEF YÜZDE 75

Konya'da 734 bin 672 sürücünün bulunduğunu belirten ve üzerinde önemle durulması gereken denetim konularından birisinin de emniyet kemeri kullanımı olduğunu dile getiren Curatoğlu, “Emniyet kemerinin görevi çarpma anında oluşabilecek etkileri vücudun daha güçlü bölgelerine yönlendirerek ölüm ve yaralanma riskini azaltmaktır. Emniyet kemeri takma oranı ortalama yüzde 63. Hedef bunu yüzde 75'e çıkartmak” dedi. Trafik Dedektifliği Projesi kapsamında Konya'da geçen yıl 3 bin kişiye, bu yıl ise 17 bin öğrenciye trafik eğitimi verildiğini kaydeden Curatoğlu, simülasyon aracının kemer kullanımını arttırdığını, bu aracın eğitim için çevre illere de gönderildiğini söyledi.

FAZLA YOLCU ALANLARA CEZA

Öğrenci servisleriyle ve yolcu minibüsleriyle ilgili sıkıntıların olduğunu da belirten Curatoğlu, “Şehrimizde bin 40 adet C plakalı araç var. Bu araçların bazıları fazla öğrenci alıyor. Bazı korsan araçlar da var. Bir sivil ekip görevlendirdik. Fazla öğrenci alanlar cezalandırılıyor. Yolcu minibüslerine de ceza yazılıyor. Burada kimse memnun olmuyor. Bazı vatandaşlar fazla yolcu bindirdiği için minibüs sürücülerini şikayet ediyor. Bazıları da 'siz ceza yazdığınız için minibüsler beni almıyor' diyor. Fazla öğrenci ve yolcu alanlara müsamaha gösterilmeyecek” diye konuştu.

KERİM ATICI

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum