Katalanlar, Marid'e Rağmen Oy Kullandı

Katalanlar, Marid'e Rağmen Oy Kullandı

İspanya’dan ayrılmak için Madrid'e rağmen Katalonya’da düzenlenen resmi olmayan halk oylamasında yerel saatle 13.00’e kadar 1,1 milyon Katalanın oy kullandığı açıklandı.Oy verenler arasında Bayern Münih teknik direktörü Pep Guardiola...

İspanya’dan ayrılmak için Madrid'e rağmen Katalonya’da düzenlenen resmi olmayan halk oylamasında yerel saatle 13.00’e kadar 1,1 milyon Katalanın oy kullandığı açıklandı.

Oy verenler arasında Bayern Münih teknik direktörü Pep Guardiola ve Barcelona kulübünün eski başkanı Sandro Rosell dikkat çekti.

Öğle saatlerinde Barcelona’da oyunu kullanan Özerk Yönetim (Generalitat) Başkanı Artur Mas, merkeze meydan okudu. Katalan lider, "Eğer Savcılık bir sorumlu arıyorsa o benim" ifadelerini kullandı.

Resmi olmayan bugünkü oylamanın gelecekte merkezle anlaşarak yapılacak nihai referandum için bir adım olması gerektiğini kaydeden Mas, "Nihai ve kesin referandumda oy kullanmak istiyoruz. Merkez hükümet Katalanların sesini duymalı." dedi.

Katalan Yönetimi Başkanı Artur Mas, "Yasal çerçevede kendi ülkelerinin geleceğine karar vermek için" Başbakan Mariano Rajoy’dan anlaşmalı ve kesin bir referandum talep etti. Rajoy hükümeti ise bugünkü oylamayı "Antidemokratik ve geçersiz" olarak tanımladı ve Artur Mas’ın tutumunun geleceği karmaşık hale getirdiğini belirtti.

Katalan hükümetinin düzenlemek istediği bağımsızlık referandumu, Madrid hükümetinin itiraz etmesiyle Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilmişti. Bunun üzerine Artur Mas yönetimi, sonucu bağlayıcı olmayan "alternatif bir referandum" kararı almış ancak bu da İspanyol yargısı tarafından yasadışı ilan edilmişti.

Katalan yönetimi ise oy kullanmanın temel hak olduğunu iddia ederek buna izin vermeyen Mariano Rajoy hükümetine dava açmıştı.

"Katalan devletini istiyor musunuz ve bunun bağımsız olmasını?" şeklinde soruların sorulduğu halk oylaması resmi olmadığı için 40 bin Katalan gönüllü olarak yardım ediyor.

7,5 milyon insanın yaşadığı Katalonya, İspanya’nın en zengin bölgesi konumunda. Ekonomiye en çok katkı yapan bölge olmasına rağmen bütçeden az pay aldıklarını iddia eden Katalanlar, ekonomik krizle birlikte bağımsızlık taleplerini daha yüksek sesle dillendirmeye başladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.