Kaşınhanı havucu sahipsiz kalmasın

Kaşınhanı havucu sahipsiz kalmasın
Kaşınhanlı havuç üreticileri Kaşınhanı havucunun yeterince tanıtımının yapılmaması ve havuç birliğinin faal olmaması yüzünden sahipsiz kaldıklarından yakındı
BİZ ÜRETİYORUZ BAŞKALARI MARKA YAPIYOR
Kaşınhanı Mahallesi’nde yetişen havuç, ülke tüketiminin yüzde 70’ni karşılamasına rağmen hak ettiği değeri bir türlü alamıyor. Bu konuda bölgede havuç üretimi yapan yüzlerce çiftçinin sıkıntı içerisinde olduğunu ifade eden Kaşınhanı İstasyon Mahallesi Muhtarı Nurettin Yüce, havuç üretimi hakkında bilgi verirken sıkıntılarını da dile getirdi. Ülkenin havuç ihtiyacının yüzde 70’nin Kaşınhanı’ndan karşılandığını dile getiren Yüce, “Türkiye’nin yanı sıra birçok ülkeye havuç buradan gider. 100’ün üzerinde havuç işleme fabrikası var,  binlerce dönüm araziden yıllık 300 bin ton civarında havuç üretimi yapılır. Bu mahallede tarlaların yeterli gelmemesi nedeniyle Çarıklar, Boruktolu gibi mahallelerden de arazilerde kiralanıp havuç üretimi yapılır. Ama tüm sıkıntıları biz çekerken sahipsiz ve birlik olmamamız yüzünden markaları başkası kullanır” dedi.
PASTADAN EN BÜYÜK PAYI ARACI FİRMA ALIYOR
Mart ayında ekilen havuçların ekim ayında sökülmeye başlandığını ve söküm işleminin ortalama ocak ayına kadar sürdüğünü de belirten Yüce, “Söküm zamanı Kaşınhanı’na yıl boyunca yaklaşık 10 bin işçi geliyor dersek abartmamış oluruz. Havuç sökümünde ve paketlenmesinde çalışan işçiler, yaptıkları işin zorluk derecesine göre günlük 15 ila 30 TL arasında ücret alır. Kaşınhanı’ndan Balkan ülkelerine, Ortadoğu ve Arap ülkelerine havuç ihraç ediliyor ancak bizim bağlı bulunduğumuz bir kooperatif olmadığı için pastadan en büyük payı her zaman olduğu gibi aracılar alıyor.  Çiftçiler gümrükleme sistemini yeterince tanımadığı için Kaşınhanı'nda üretilen havuçlara Hatay’daki firmalar marka vurup yurt dışına satıyor bu da bizim zorumuza gidiyor” diye konuştu.
TARLALARIN YILLIK KİRA BEDELLERİ ÇOK YÜKSEK
En büyük sıkıntılarının tarlaların kira bedelleri olduğunu da dile getiren Yüce, “Bir dönüm araziye buğday ekeceksen 100 TL, pancar ekeceksen 300 TL kira isterlerken havuç ekilmek istendiği zaman bu rakam bin TL’ye kadar çıkıyor. Biz zaten marketlerde 1 TL’nin üzerinde satılan havucu 30 kuruşa zor satıyoruz. Üstüne birde böyle sıkıntılar gelince çaresiz kalıyoruz. Tüm bu sorunların ortadan kalkması için mutlaka havuç üreticileri küçük işletmeler halinde değil tek bir çatı altında toplanarak birlik içinde olmalı ve havucumuza sahip çıkmalı” şeklinde konuştu.
SAĞLIK İÇİN HAVUCU BOL ZEYTİNYAĞLI TÜKETİN
Konuşmasında havucun sağlık yönünden faydalarına da dikkat çeken Yüce havucu zeytinyağı ile tüketmenin ayrı lezzeti ve faydası olduğunu söyledi. Havucun içindeki A vitamininin görme bozukluklarına, bağırsak ve akciğer kanserine karşı koruyucu olduğunun bilinen bir gerçek olduğunu ifade eden Yüce, “Havuçta bolca bulunan A vitamini yağda çözülebiliyor. Havuçtan en üst düzeyde fayda sağlamak için üzerine zeytinyağı dökerek tüketin. Havucun 100 gramının sadece 43 kalori enerji olduğu için kilo sorunu oluşturmaz. B1, B2 ve C vitamini açısından iyi bir kaynak. Potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor yönünden zengin olan havuç içerdiği karoten vasıtası ile kolesterolü düşürüyor” diyerek havuç tüketiminin önemine dikkat çekti.
VERDİĞİMİZ EMEĞİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ
20 yıldır Havuç üretimi yaptığını söyleyen Mustafa Dursun da konuşmasında havuç üretimine verdikleri emeğin karşılığını alamadığını söyledi. Dursun, “20 yıldır bu işi yapıyoruz ama yeterince para kazanamıyoruz. Şu anda biz 100 dönüm havuç ektik. Gelirimizin tamamı havuç, turp, kara ve beyaz lahanadan karşılanıyor. Ancak hem piyasa ucuz hem sattığımız ürünün parasını zamanında alamıyoruz. Tarla kirası, tohum parası, üretimin diğer giderleri bizleri zor durumda bırakıyor. Bizim 30 kuruşa sattığımız havucun marketteki fiyatı 1 TL nin üzerinde bu farkı aracılar götürüyor. Havuç Birliği tam faal çalışmıyor. Bizim karlı çıkmamız için mutlaka birlik içinde olmamız lazım. Günübirlik çalışan işçiler evlerini bu işten kazandıkları paralar ile karşılıyor. Bazen 35–40 bazen 50 kişinin tek bir fabrikada çalıştığı zamanlar oluyor. Bölgede bu kadar istihdam sağlayan bir sektörün bu kadar sahipsiz kalması bizleri üzüyor” dedi.
KAŞINHANI HAVUÇU
GARİP BIRAKILDI
Kaşınhanı’nın yıllar önce pancar, fasulye ve patates ile bilindiğini ancak son 20 yıldır havuç üretimine ağırlık verildiğini de belirten Dursun,  “Kaşınhanı 20 yıldır Havuç Diyarı olarak biliniyor. Fakat birlik ve beraberlik olmadığı için herkes kendi başına işveren konumunda. Birliğimizin faal olmaması yüzünden herkes bireysel olarak çalışıyor. Kaşınhanı olarak ekim alanımız çok olmasına rağmen Çumra, Çarıklar, Çomaklı gibi çevre belde ve mahallelerden de tarla kiralıyoruz.  Ama nerede olursa olsun ekilen tüm havuçlar Kaşınhanı’na ait. Geçen yıl bir dönüm araziden 17 ile 20 ton havuç almıştık bu yıl yağışların iyi olması ve verimin yüksek olması nedeniyle 28 ile 30 ton arasında ürün alan oldu. Ancak bu kadar bol bir mahsulü ne yazık ki yeterince tanıtamıyoruz. Kaşınhanı havucu bu alanda garip bırakılıyor. Buradan giden havucun üzerine başka markalar yazıldığı için biz hakkımızı alamıyoruz. Kaşınhanı menşeli havuçlar Hatay menşeli olarak yurt dışına ve yurt içine gönderiliyor. Bizim yetkililerden tek istediğimiz Kaşınhanı’na ve havucuna gereken desteği vermeleri” diye konuştu.  n ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.