Kasap ve besicinin endişesi

Kasap ve besicinin endişesi

İthal hayvanın gelmesi ile kasaplarda et fiyatları ucuzladı. Ancak besiciler ve kasaplar bu konuda önlerini göremedikleri içen endişeli olduklarını dile getirdi.

Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz, sektör olarak yaşadıkları sıkıntıları dile getirirken, önümüzdeki 10 ay içerisinde nasıl bir durum ile karşılaşacaklarını bilmediklerini söyledi. Canlı hayvan ithalatının ardından piyasada et fiyatlarında önemli bir düşüş yaşandığına dikkat çeken Cengiz, “Satışlar şu anda çok normal. Yaklaşık iki ay önce başlayan düşüşün ardından fiyatlar şu şekilde belirlendi: Kıyma 18–19, Kuşbaşı 20–21, Biftek 20–21, Pirzola 26, Kuzu parça kemikli 24–25 TL arasında satılıyor. Et fiyatları ile birlikte tavuk fiyatlarında da büyük oranda düşüş oldu. Tavuk fiyatları ise yine iki ay önce başlayan düşüşle şu şekilde oldu: But 4,5, Kanat 6,5, Pirzola 6, Kelebek 6,5, Kemikli bonfile 8,5 TL” dedi.
KONET’te şu anda Karkas (Kemikli) kesimin 13 TL olduğunu da belirten Cengiz, “yerlide fiyatlara bu şekilde iken ithal hayvanın fiyatı canlı baskül 8 TL artı KDV.   Besiciler bu nedenle endişeli. Ellerindeki malları yüksek fiyata alan besici ithal malın ucuz olması nedeniyle zarar etmeye başladı. Besici aldığı ithal canlı hayvanın fiyatının 10 ay sonra ne olacağını bilmediği için ithal hayvan aldıklarını pişman oldu. Bu nedenle yüzlerce besici ellerindeki malı ilerde fiyatlarının daha çok düşeceği korkusu ile satma çabası içerisine girdi. Ancak bu şekilde olmasına rağmen ne yazık ki alıcı yok. Bu durumu göz önüne alarak canlı hayvan ithalatına bir an önce son verilmeli” diye konuştu.
Besiciliğin yanı sıra süt inekçiliğinin de aynı sıkıntıyı yaşadığına dikkat çeken Cengiz, Üretici ithal hayvan devam edeceği endişesi ile korkudan inek almıyor. İthal yüzünden 1 ay içerisinde canlı hayvan alımı bir anda durdu. Çünkü besici önünü göremediği için belirsizlik içinde. Konya’da çok sayıda besici mallarını ellerinden çıkararak başka iş yapma çabası içerisine girdi. Çünkü yapacak başka işleri kalmadı” diyerek endişelerini dile getirdi.
Konuşmasının sonunda kendisinin de canlı hayvan almaktan vazgeçtiğini vurgulayan Cengiz, konuşmasını şöyle sürdürdü, Bu gün yaklaşık 300 kilo gelebilecek bir malın alış fiyatı ortalama 2 bin 100 TL. Buna 10 aylık saman, küspe ve yem fiyatlarını da eklersen aylık 180 TL’den bin 800 TL.2 bin 100 anaparası bin 800 TL’de masrafı 300 kilo malın fiyatı 3 bin 900 TL’ye çıktı. Zaten bu malı 3 bin 500 TL’den fazla satamazsın. Böyle olunca da besiciler haklı olarak yatırım yapmaktan kaçınıyor. Birde biz bir malı ortalama 300 kilo hesap ediyoruz, 250 kilo geldiği zaman tamamen zarar. Tüm bu gerekçelerden dolayı diyoruz ki ithal ete dur denmeli.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.