Karapınar’ı yeniden çöl yapacak karar!

Karapınar’ı yeniden çöl yapacak karar!

Karapınar Çölleşme ve Erozyonla Mücadele sahası, koyun sürülerinin otlatılmasına açıldı. İlmi gerçekliğe uymayan bu kararın, sahada yapılan 62 yıllık ağaçlandırma çalışmasını hiçe çıkarmasından endişe ediliyor.

Karapınar Çölleşme ve Erozyonla Mücadele sahası, koyun sürülerinin otlatılmasına açıldı. İlmi gerçekliğe uymayan bu kararın, sahada yapılan 62 yıllık ağaçlandırma çalışmasını hiçe çıkarmasından endişe ediliyor. 1960 yılından bu yana Karapınar’daki rüzgar erozyonu ve çölleşmeye karşı gerekli önlemler alınıyor. Geçmiş yıllarda insanların hayatını olumsuz etkileyen, çeşitli solunum hastalıklarına davetiye çıkaran ve ilçenin taşınma düşüncesini dahi insanların aklına sokan rüzgar erozyonuna karşı amansız bir mücadele veriliyor. Bu mücadele meyvesini veriyor ve yeşillendirme çalışmalarıyla beraber kumul hareketleri engelleniyor. Son dönemde alınan bir kararın ise mücadeleyi sekteye uğratmasından endişe ediliyor. 

ÖN ÇALIŞMA YAPILMADAN KARAR ÇIKTI! 

Valilik tarafından ilçeye gönderilen bir yazıda, Karapınar Çölleşme ve Erozyonla Mücadele sahasında koyun sürülerinin otlatılmasına izin verildiği bilgisi yer aldı. Ön çalışma yapılmadan verilen bu karar, uzmanlar tarafından endişe ile karşılanırken, kararı duyan besiciler ise sahada koyunlarını otlatmaya başladı. 

62 YILLIK EMEK HEBA OLABİLİR 

Hassas olan bu alanda 62 yıldan bu yana erozyonla mücadele kapsamında ciddi çalışmalar yürütüldü. Erozyonu önlemek adına bölgede yüksek meblağ ve emeklerle faaliyetler yapıldı. İklimsel anlamda kırılgan bu bölgede bilimsel bir çalışma yapılmadan böyle bir kararın alınması ise işin uzmanları tarafından tepkiyle karşılandı. Uzmanlar, “Bilime aykırı bu karar engellenmezse emeklerin hepsi heba olur” dedi. 

DÜNYA ÇAPINDA ÜNLÜ BİYOÇEŞİTLİLİK İSE FAZLA 

Bölge ile ilgili yürütülen çalışmaları yıllardan bu yana takip eden uzman bir isim ise gazetemize açıklamalarda bulundu. Uzman isim, “Bölge çok hassas. Saha üzerindeki en küçük bir hareket bile kumul hareketi oluşturabilir. Bir Vali Yardımcısı tarafından ilçeye ‘Alan otlatılmaya açılabilir’ yazısı gönderiliyor. Sürüsünü alan da sahaya girmiş. Bu karar, ilmi gerçekliğe uymayan bir karar. Bir vatandaşın dilekçesi neticesinde Valilik tarafından böyle bir karar veriliyor. Karar, kesinlikle yanlış. Karapınar, felakete sürükleniyor. Karapınar Çölleşme ve Erozyonla Mücadele sahası, dünya çapında ünlü bir yer. Biyoçeşitlilik çok fazla. Karar devam ettirilirse alan, 6 ayda heba olur. Gidişat ise Karapınar adına felaket olur. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Bey de Konya Karapınarlı. Alınan bu karardan haberinin olmadığını düşünüyoruz. Murat Kurum Bakanımızın bu yanlış gidişata dur demesini istiyoruz” dedi. 

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum