Kalpten uzak tutun

Kalpten uzak tutun

Op. Dr. Hacer Yavşan, “Cep telefonunu kalbin üzerinde taşımayın. Hanımlar ise telefonunu gebelik döneminde karın bölgesinden uzak tutmalı. Sağlık için uzun süre telefonla konuşmayın” uyarısında bulundu

Teknolojik aletler insan hayatını kolaylaştırıyor. Cep telefonu gibi aletler çok kullanıldığında ise sağlığı bozuyor. Kalıcı zararların oluşmaması için doktorlar, teknolojik aletin çok kullanılmamasını öneriyor. Özel Konya Büyükşehir Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hacer Yavşan, konuyla alakalı olarak önemli uyarılarda bulundu.

Yavşan, “Çağımızda gelişen teknoloji ile birlikte hayatımız gittikçe kolaylaşıyor. 21. yüzyıl insanı olarak teknolojinin sunduğu olanaklardan sonuna kadar faydalanıyoruz. Birçok işimizi artık oturduğumuz yerden anında halledebiliyoruz. Tüm bu teknolojik cihazların insan sağlığına etkileri ise sık sık tartışılmaktadır. Çoğu zaman yeni teknolojilerin çalışma prensipleri, vücudumuza zarar verip vermediği konusunda çokta fazla düşünmüyoruz. Aklımıza gelen 'acaba' sorusunu ise 'dünyanın her yerinde kullanılıyor, bir zararı olsa bu kadar yaygın kullanılmazdı' diye düşünüp geçiştiriyoruz. Ancak gebelik başladığında durum değişiveriyor. Anne adayı önceden rahatlıkla sürdürdüğü bazı modern alışkanlıkların bebeğine etkileri konusunda endişeye kapılabiliyor. Bu konuda öncelikle akla gelenler bilgisayarlar ve cep telefonları. Yine binalara girişte, havaalanı giriş-çıkışlarında yer alan güvenlik sistemleri, evlerde yaygın kullanılan mikrodalga fırınlar ve diğer bazı 'teknoloji harikaları'nın muhtemel etkileri konusunda fazla bilgi olmadığından sorular da cevapsız kalıyor” dedi.

ALETLER RADYASYON YAYIYOR

Yeni geliştirilen aletlerin tamamına yakınının bir çeşit elektromanyetik radyasyon emerek ve yayarak işlev gördüğünü belirten Yavşan, “Radyasyon kavramı çok sayıda dalga boyundaki enerjiyi kapsamaktadır. Işınların etkisini belirleyen, dalga boyu ve frekanslarıdır. Öncelikle radyasyonu iyonize ve iyonize olmayan olarak ikiye ayırmak gerekmektedir. Çok kısa dalga boylarındaki elektromanyetik dalgalara iyonize radyasyon adı verilmektedir. Bunların başında röntgen cihazlarındaki x-ray ve radyoaktif maddelerin yaydıkları ışınlar gelmektedir. Elektromanyetik radyasyonun birçok diğer şekilleri iyonize olmayan radyasyon olarak bilinir ve çok daha uzun dalga boylarına sahiptir. Bunların arasında yüksek gerilim hatları, bilgisayarlar, cep telefonları, mikrodalga fırınlar ve radyo dalgaları sayılabilmektedir. Cep telefonlarının beyin kanserine yol açtığı, kalp ritmini bozduğu, başka tür kanserlere yol açabileceği konusu sürekli gündeme geliyor” sözlerini kullandı.

ÇOCUKLARA ZARAR VERİYOR

“ABD'nin Los Angeles Üniversitesi ile Danimarkalı Aarhus tarafından yapılan geniş kapsamlı araştırma sonuçlarına göre, hamilelik esnasında kullanılan cep telefonları doğacak olan çocukta davranış bozukluklarına yol açabilmektedir” diyen Yavşan, 1990 yıllarının sonunda Danimarka'da yeni doğan 13 bin 159 çocukta yapılan araştırmada, davranış bozukluğu yaşayan bebeklerin annelerinin yüzde 54'ünün hamilelik sırasında cep telefonu kullandığı tespit edilmiştir. 7 yaş öncesi cep telefonu kullanan çocuklarda görülen davranış bozukluğu ise yüzde 80'lere kadar yükselmiştir. Sonuç olarak cep telefonlarını her zaman bazı kurallara bağlı kalarak kullanmakta fayda var. Bu kuralların en önemlileri arasında cep telefonuyla gereksiz yere uzun süreler konuşmamak, cep telefonunu kalbin üzerinde bulundurmamak (bu, özellikle kalp hastaları ve kalp pili kullananlar için çok önemli, gebelik döneminde telefonu karın bölgesinden uzak bir yerde bulundurmak, küçük çocukların cep telefonlarını kullanmasını engellemek sayılabilir” açıklamasında bulundu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.