Kalkınma Bakanı: Bütçe, Meclis'e Sunulmadan Ovp'de Revizyon Olacak

Kalkınma Bakanı: Bütçe, Meclis'e Sunulmadan Ovp'de Revizyon Olacak

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında yapılacak revizyonlara ilişkin bilgi verdi. Yılmaz, “Bütün makroekonomik gelişmelerde son gelişmelere göre bir takım aşağı ve yukarı yönlü revizyon olacaktır. Gayet...

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında yapılacak revizyonlara ilişkin bilgi verdi. Yılmaz, “Bütün makroekonomik gelişmelerde son gelişmelere göre bir takım aşağı ve yukarı yönlü revizyon olacaktır. Gayet normal bir durum. Olağanüstü bir durum, çok sürprizle karşılayacağı bir durum yok.” dedi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nda (TEPAV), 'İnsani İlerlemeyi Sürdürmek: Kırılganlıkları Azaltmak ve Dayanıklılık Oluşturmak' başlıklı 2014 İnsani Gelişme Raporu'nun açıklandığı programa katılan Bakan Cevdet Yılmaz, program sonunda basın toplantısı düzenledi, gazetecilerin sorularını cevapladı. Yılmaz, “Orta Vademi Programlarda hangi kalemlerde revizyona girilecek?” sorusuna, “OVP çalışmaları devam ediyor. Bunu bakanlar düzeyinde ele alıyoruz. Her yıl üç perspektifle revize ediyoruz. Makro ekonomik rakamlarımızın güncelliyoruz. Hazırlayacağımız bütçenin çerçevesini oluşturuyoruz. Bütçenin politika çerçevesini ve orta vadeli program dokümanımızda çözümlüyoruz. Alınması gereken bir tedbir varsa onun da çerçevesini ortaya koşmuş oluyoruz. Her sene olduğu gibi bu yılda belli revizyonlar olacaktır. Bazı konularda bir miktar saşağı yönlü bazı konularda yukarı yönlü revizyonlar olacaktır. Bire bir tutması şaşırtıcı olur. Köklü bir değişiklik beklememek gerekiyor. Rakamları gördükten sonra revizyonlarımızı gerçekleştirmiş oluyoruz. Bütçe tamamlanmadan bu çıkmak durumunda.” karşılığını verdi. “Büyüme ve enflasyon kaleminde revizyon mümkün mü?” sorusuna karşılık da “Tabi ki, tabi ki. Bu bütün makro ekonomik gelişmelerde son gelişmelere göre bir takım aşağı ve yukarı yönlü revizyon olacaktır. Gayet normal bir durum. Olağanüstü bir durum, çok sürprizle karşılayacağı bir durum yok.” diyerek cevap verdi. Yılmaz'ın 2023 hedeflerini yakalamak ile ilgili soruya cevabı ise şöyle oldu:

"Bundan sonra reform yapma kararlılığımızı ortaya koşmuş durumdayız. 10. Planda yer alan 25 tane kritik reform alanı belirlemiştik. Ekonomi alanında belirtilmiş durumda. Türkiye reform iradesini güçlü bir şekilde devam ettirmektedir. Küresel krizin etkileri devam ediyor, ama etkileri hafifleyecektir. Bölgedeki çalkantılarını rahatlayacağını belirtmek istiyoruz. Bunu başlık olarak da bırakmayacağız. Her bir alanla ilgili eylem planlarını belirli bir noktaya getirmiş durumdayız. Arzu ederse sayın başbakanımız bunu kamuoyuyla paylaşabilir. Hangi kurumumuz neyi yapacak bunu görebilirsiniz. Hükümetin eylem planını paylaşacağız. Bu anlamda da Türkiye önümüzdeki dönemde şanslı bir döneme giriyor. Hiçbir seçim yok. Belki bir anayasa refarandumu gündeme gelebilir. Uygun bir dönem olduğunu görüyoruz. İkinci atılım dönemini gerçekleştireceğiz. Değişim iradesini göstereceğiz. Eylem planlarını koyacağız."

Yılmaz, ulaştırma, tarım, eğitim, sağlık ve üniversiteler ile ilgili yatırımların yeni dönemdeki yatırımlarının yüzde 80'inini oluşturacağını kaydetti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.