Kadim medeniyetin ortak mirası: Sille

Kadim medeniyetin ortak mirası: Sille

Sille’nin tüm yönlerinin alanında uzman isimler tarafından geniş bir yelpazede ele alınacağı II. Uluslararası Sille Sempozyumu başladı.

Selçuklu Belediyesi’nin öncülüğünde Necmettin Erbakan Üniversitesi, Silleyi Kalkındırma ve Tanıştırma Derneği, Kavala Kapadokya Araştırma Merkezi, Yunanistan Sille Derneği, Küçük Asya Araştırmaları Merkezi işbirliğinde 2'inci Ulusal Sille Sempozyumu çok sayıda katılımcıyla açılışı gerçekleştirildi.

Selçuklu Kongre Merkezi'nde (SKM) düzenlenen sempozyum aynı zamanda Konya ve Sille Hazineleri Sergisi de yer alıyor. 10 oturumda gerçekleşecek programda Türk ve Yunan 50 konuşmacı yer alıyor. Geniş bir yelpazede ele alınan Sille Uluslararası 2'inci Sempozyumu’nda coğrafi ve tarihi özelliklerinden bugüne ulaşan eserlerin özel başlıklarda incelenmesine, imar ve koruma planı örneklerinden giyim kültürüne çok çeşitli ve geniş bir alanda ele alınıyor. Türkiye ve Yunanistan’dan çok sayıda eserin fotoğraflarının yer aldığı fotoğraf sergisinde ise fotoğraflar üç dilde Türkçe Yunanca, İngilizce açıklamalarıyla birlikte sergileniyor. Programa, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Selçuklu Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, Silleyi Kalkındırma ve Tanıştırma Derneği Mehmet Kılıçarslan, Yunanistan Kavala Belediye Başkan Vekili Mostakis Apostolos, Yunanistan Kapadokya Araştırma Merkezi Başkanı Kaplanis İosifidis ve çok sayıda Türk ve Yunanistanlı akademisyen katıldı. Açılış konuşmalarından önce Yunan Folklor ekibi, yöresel oyunlarını sergiledi.

dsc-3950.jpg

SİLLE’NİN ÖN PLANA ÇIKMASINI İSTİYORUZ

Açılış konuşmasını yapan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Sille’de gerçekleştirmiş olduğumuz çalışmalarımız, hamamlar kiliseler, çeşmeler olmak üzere Sille’deki tüm tarihi yerlerin restorasyonunu tamamlamıştık. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalar sonucunda uygun bir şekilde düzeltmiştik. Tüm yaptığımız çalışmalarda Sille’nin tarihi dokusuna zarar vermeden yapıyoruz. Bu hassasiyetimizi söylüyorum. Sille bizim için çok önemli. Belediyemizin misyonları çerçevesinde, Sille’de yaptığımız çalışmaların, kadim mirasta sürekliliğini sağlamaya önem gösteriyoruz. Bu amaçla yürütülen faaliyetlerin yanında destek veriyoruz. Sille’nin tüm yönleriyle öne çıkmasını çok istiyoruz. Sille bizim göz bebeğimiz. 2. Uluslararası Sille Sempozyumu tarihi, gelenekleri ve günümüze ulaşan birçok eseriyle Sille çok geniş perspektifinden ele alınmış olacak. Sempozyumda öncelikle Sille’den günümüze kadar ulaşan coğrafi ve tarihi eserler sergilenecek” dedi.

İLETİŞİM KANALLARI AÇIK TUTULMALI

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, sempozyumun Türkiye ve Yunanistan açısından olumlu gelişmeleri beraberinde getireceğini söyledi. Zorlu, “Dostane ilişkiler ve il komşuluk konulu Atina Bildirgesi sayesinde Türkiye ile Yunanistan arasında yeni bir sayfa açıldı. Bu ortak iradenin karşılıklı güven temelinde ülkelerimiz ve bölgemiz açısından çok olumlu gelişmeleri beraberinde getireceğini ümit ediyoruz. Şüphesiz bu ortak iradenin yeni ufuklarla, yeni imkanlarla ve yeni iş birlikleriyle tahkim edilmesi gerekiyor. Bir umut ve sorumluluk iklimindeyiz. Bu olumlu gelişmelerin orta ve uzun vadede üretilip ilerletilmesi, pekiştirilmesi ve kurumsal hale getirilmesi mutlaka şarttır. İşte tam bu noktada akademik çalışmalar, akademik camialara ve sivil toplum kuruluşlarına önemli zorunluluklar düşmektedir. Akademik ve sivil toplum kuruluşlarına düşen bu büyük sorumluluk ise iki ülke arasındaki iletişim kanallarının sürekli açık tutarak ortak çalışmaları çoğaltmak ve arttırmaktır. İnanıyoruz ki birlikte inşa edeceğimiz bu kültür yakın coğrafyamıza örneklik teşkil edecektir” ifadelerini kullandı.

dsc-4216.jpg

ORTAK ÇALIŞMALAR DEVAM ETMELİ

Yunanistan Kapadokya Araştırma Merkezi Başkanı Kaplanis İosifidis, Konya’nın tarihi bakımından çok geniş kitleye hitap ettiğini ve yapılan projenin faydalı olduğunu söyledi. Kaplanis İosifidis, “Selçuklu Belediyesi ve diğer değerli dostlarımız Yunanistan’a geldiklerinde bunları gördüğümüzde çok mutlu olduğumuzu belirtmek istiyorum. Her zaman beraberiz, her şeyimizi açarız, canımızı bile veririz. Herkesi beklerim. Konya’dan ve Sille’de bulunan ortak tarihimizin izlerini burada rahatlıkla görebileceğiz. Burada bulunmaktan çok mutluyuz. Ortak çalışmaların devam etmesini her zaman isteriz” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, Sille İlkokulu öğrencileri, Konya’nın yöresel dansı kaşık havası oynayarak büyük beğeni topladı. Sempozyum 27 Ocak tarihine kadar devam edecek.

dsc-4279.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum