Kaddafi'nin sarayı ilk defa görüntülendi

Kaddafi'nin sarayı ilk defa görüntülendi

Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin 42 yıllık iktidarında komuta merkezi olarak kullandığı Bab-ül Aziziye Sarayı, artık enkaz durumda. NATO savaşlarının vurduğu saray, ilk kez Kanal7 televizyonu tarafından görüntülend

Çok sayıda ülke liderini ağırladığı ve devrim sürecinde NATO Savaş uçakları tarafından vurulan Bab-ül Aziziye Sarayının enkazında şimdi kimsesizler barınıyor.

Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin meşhur çadırı, sembol niteliği taşıyan uçak tutan el heykeli, bir çok devlet muhafızlarının evleri ile santral ve silah deposu olarak kullanılan dev tünellerin bulunduğu yerleşke şimdi kaderine terk edilmiş durumda.

Kaddafi'ye karşı başlatılan isyana müdahil olan NATO, Haziran 2011'de savaş uçaklarıyla Bab-ül Aziziye'yi bombardımana tuttu. 60 yaşına basan Kaddafi'nin Sarayına tam 60 füze atıldı. 70 dönüm arazi üzerine kurulan yerleşke yerle bir edildi.

Saldırının ardından karargâha giren muhalifler, içerdeki değerli eşyaların tümünü talan etti. Ve Devasa Saray iş makineleriyle tamamen yıkıldı.

Olayların ardından yaklaşık 2 yıl geçti. Saray şimdi moloz yığınlarıyla dolu. Karargâhtaki değerli görülen her şey yağmalanmış, yer altındaki elektronik cihazlar, kablolar ve bakır teller talan edilmiş. Yerleşkede evsiz kimseler ve tinerciler yaşıyor.

Devrik liderin sarayından hiçbir eser kalmamış, yıkılamayan yerler ateşe verilerek ortadan kaldırılmış.

Sarayın bulunduğu bölgeye içeri hiç girmeyen ve merak edenlerin yanı sıra ülkede faaliyet gösteren yabancılar zaman zaman ziyaret ederek yıkıntılar arasında hatıra fotoğrafı çektiriyor.

Karargahın hemen yanı başında ise Kaddafi'nin maddi durumu yetersiz kimseler için yaptırdığı konutlar var. Çatışmalardan buradaki binalarda nasibini almış. Apartmanların dış cephelerinde çok sayıda kurşun izi bulunuyor. Binalar savaş döneminde boşaltılmış,  olayların ardından geri dönen çok az sayıda aile yaşamakta.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.